Delte mavemuskeler


Delte mavemuskler – rectus diastase

Gravide kvinder oplever i 3. trimester af deres graviditet, at mavemusklerne deler sig. Det er en naturlig proces, som giver plads til barnet i maven.
Efter fødslen samler musklerne sig spontant. Processen tager ca. 2-3 måneder, men det er individuelt og afhænger af flere faktorer. Denne helingsproces, kan tilskyndes ved rette træning.
Hvis du har flere børnefødsler bag dig, oplever du formentligt at det er blevet vanskeligere, at få samlet din muskler.

Hvad er den normale afstand?

Det er naturligt at afstanden mellem de to lige mavemuskler, M. Rectus Abdominus, er op til 2 cm. og det er ikke nødvendigvis et problem hvis afstanden er større. Det som er vigtigt er, hvorvidt du kan aktiverer den underliggende og stabiliserende kernemuskel, M. Transversus Abdominus.
M. Transversus Abdominus er en del af bindevævsstrøger, Linea Alba, som ligger mellem de lige mavemuskler og forbinder maven.

Hvorfor er det så vigtigt at få trænet ved delte mavemuskler og blød Linea Alba?

Ud over at delte mavemuskler kan være til stor æstetisk gene, følger der også nogle langt alvorligere tilstande med, som er knap så synlige.

Vi ved at der er en sammenhæng mellem svage kernemuskler og inkontinens, nedsynkning af underliv samt ryg/bækkensmerter. Ca. 60 % af kvinderne, som har delte mavemuskler efter 2-3 måneder, vil også være ramt af inkontinens.
Med andre ord kan man sige, at en stærk kerne har en beskyttende og forebyggende funktion.
Det er ikke sikkert at du har symptomerne nu, men med tiden kan det udvikle sig til et problem, hvis ikke du sætter ind med den rette træning tidligt.

Jeg har født for 8 måneder siden, har delte mavemuskler, er det for sent at begynde med træning?

Det er ikke for sent at komme igang med specifik træning for delte mavemuskler, selvom det er adskillige måneder siden, at du har født.

Hellere forbygge end helbrede. Det er SÅ træls at døje med urinlækager senere i livet samt at skulle igennem en underlivsoperation, når det i mange tilfælde kan forebygges

Mødre skal træne med omtanke

Som nybagt mor, har kroppen brug for en gradvis genoptræning. Kroppen skal behandles kærligt og med respekt for de begrænsninger der er, efter en graviditet og fødsel.

Det handler om den rette træning på det rette tidspunkt. Du bør undgå at starte med for hårde øvelser, da det kan give nogle alvorlige følgetilstande. Jeg kan hjælpe dig med de rette øvelser, så du undgår de klassike begynderfejl og kommer godt fra start.

Et eksempel på en følgetilstand, er delte mavemuskler, hvor musklerne forbliver delte mange måneder/år efter fødsel.

Delte mavemuskler – rectus diastase

Gravide kvinder oplever i 3. trimester af deres graviditet, at mavemusklerne deler sig. Det er en naturlig proces, som giver plads til barnet i maven.
Efter fødslen samler musklerne sig spontant. Processen tager ca. 2-3 måneder, men det er individuelt og afhænger af flere faktorer. Denne helingsproces, kan tilskyndes ved rette træning.
Hvis du har flere børnefødsler bag dig, oplever du formentligt at det er blevet vanskeligere, at få samlet din muskler.

Hvad er den normale afstand?

Det er naturligt at afstanden mellem de to lige mavemuskler (musculus rectus abdominis), er op til 2 centimeter og ikke nødvendigvis et problem, hvis afstanden er lidt større. Det vigtige er derimod hvorvidt du kan aktivere den underliggende og stabiliserende kernemuskel (musculus transversus abdominis), som er en del af bindevævet linea alba, som ligger mellem de lige mavemuskler og er mavens ledbånd/elastikker/korset for opretholdelse af den “flade” mave.

Hvorfor er træning så vigtigt ?

Hvorfor er det så vigtigt at få trænet på den rigtige måde ved delte mavemuskler og slap/strukket linea alba?

Ud over at delte mavemuskler kan være til stor æstetisk gene, følger der også nogle langt alvorligere følgetilstande med, som er knap så erkendte og ofte overses med bækkenbundsgener til følge.

Man ved at der er en sammenhæng mellem svage kernemuskler og inkontinens, nedsynkning af underliv samt ryg/bækkensmerter. Ca. 60 % af kvinderne, som har delte mavemuskler efter 2-3 måneder, vil også være ramt af inkontinens. Man kan med andre ord sige, at en stærk kerne har en beskyttende og forebyggende funktion.
Det er ikke sikkert at du har symptomerne nu, men med tiden kan det udvikle sig hvis man ikke er opmærksom.


Kan det være for sent ?

Jeg har født for længe siden, har delte mavemuskler, er det for sent at begynde med træning?

Det er aldrig for sent at komme igang med specifik træning for delte mavemuskler selv efter år.

Mødre med delte mavemuskler flere år efter en fødsel, kan stadigvæk have god effekt af at træne med fokus på kernemuskulaturen. Det er et faktum at mange af os, aldrig har fået lært at træne disse rigtigt og uden rette omtanke har trænet for hårdt og forkert. Det kan give bagslag, som langvarige delte mavemuskler, rygsmerter, inkontinens under træning og senere nedsynkningsproblemer.

“Hellere forbygge end helbrede. Det er SÅ træls at døje med urinlækager senere i livet samt at skulle igennem en underlivsoperation, når det i mange tilfælde kan forebygges”

Hvornår bruger jeg min kernemuskulatur?

Du bruger din kernemuskulatur hele tiden, ikke kun for en flad mave, men til at støtte din “core” når man vender sig i sengen, under løb/gang/cykling/trapper, klæder sig på, løfter, danser, griner eller under samliv med sin partner. Musklerne er med andre ord i brug dagen lang og beskytter dig og dit underliv.

Jeg har købt et medlemskab til fitness så jeg kan få genoptrænet min krop efter graviditet, er der noget jeg skal være opmærksom på?

Din krop har været under stor forandring igennem de 9 måneder du har været gravid så du skal også forvente 9 måneder til at få den gamle krop tilbage. Tålmodighed er derfor ofte den største hindring for ønsket fremgang. At træne i et fitnesscenter kan være fint, men kan også vise sig at være den forkerte løsning, hvis du ikke er fuldt klar over, hvordan du bør og særligt ikke bør træne, efter du har født. Løsningen kan evt. være at sætte dit medlemsskab i bero i en periode og genoptage træningen, når din krop er klar til denne noget hårdere træning.

Hvis du træner med forkert og for hård belastning efter en graviditet og inden din kerne er stabil, selv mange år efter, kan det forhindre at du når dit ønske om at få en stærk og velfungerende krop. Kvinder bør være meget mere opmærksomme på, hvilke typer træning de vælger, fordi konsekvensen af den forkerte, kan have store konsekvenser for livskvaliteten
Forkert og for hård træning kan medføre varende urinlækage og på sigt udvikle sig til nedsynkning af underlivet i en grad som kræver lægelig kirurgisk behandling.

Jeg kan hjælpe dig med

At du kommer rigtigt fra start med din træning og undgår de klassiske begynderfejl.

Du lærer at bruge din vejrtrækning til at ” fange” din bækkenbund.

Undgår overbelastning og senfølger.

At du efter kort tid, med daglig træning, kan mærke effekt.

Du kan også tilmelde dig holdet: Genoptræning, efterfødsel indendørs. Læs mere under hold

Kernemuskler: Multifidus, Transversus, Pelvic floor ( bækkenbunden) og i toppen, under ribben, M. Diapfragma ( ikke indtegnet)