Inkontinens

Det er pinligt, det er flovt, og jeg føler skam!

In Inkontinens, Kvindeliv by adminLeave a Comment

I november 2016 åbnede jeg min klinik styrkditunderliv.dk. Jeg havde længe overvejet navnet til min klinik. Efter adskillige måneder faldt beslutningen på styrkditunderliv.dk. Et helt bevidst valg, fordi området er forbundet med skam og tabu. En af mine missioner med klinikken er netop at få det afmystificeret og gjort til en emne, vi kan tale om uden at skamme os.

At tisse i bukserne eller være utæt for afføring og luft er forbundet med skam. Heldigvis er vi blevet bedre til at åbne op for emnet urininkontinens. Helt det samme er desværre ikke gældende for afføringsinkontinens, hvor der endnu er lang vej til åbenhed.
I mit daglige arbejde på klinikken, møder jeg kvinder, som har været måneder (og år) om at træde ud af anonymiteten og ind i åbenhed. Åbenheden betyder, at de endelig kan få den tiltrængte hjælp og vejledning. Der bliver mindre skam.

Jeg har kvinder, som græder, når de fortæller om deres pinsler, og når de får sat ord på deres frustration. De fortæller især om skam, nervøsitet og frygt for at blive opdaget, når de tisser i bukserne.

Det kan også være forbundet med skam og selvhad, når en kvinde efter en fødsel oplever, at hun ikke får sin ungdommelige krop tilbage. Hun kikker ned af sig selv og kan kun få øje på en stor løs mave, som buler ud over bukselinningen.

Kvinder, som har født, har svært ved at acceptere, at kroppen har ændret sig.

På mine efterfødselshold taler vi emnet. Når vi drøfter kroppen, har kvinderne nemmere ved at acceptere de ekstra kilo og den forandrede krop. Vi arbejder på at have fokus på det vigtigste og på at få gjort kroppen stærk, med eller uden de ekstra 5 kg.
Det fysiske og psykiske velvære er centralt efter en fødsel. Vi sætter ord på og finder sammen redskaber til at håndtere de kropslige ændringer efter en graviditet og fødsel.

Underlivssmerter er et andet eksempel på et tabu, som meget få taler om. Det er ikke rart med smerter under samleje, og hvem andre end manden, taler vi med om det?
På klinikken oplever jeg en utrolig lettelse hos de kvinder, som henvender sig og bliver sat i gang med en behandling. De smider nervøsiteten og angsten og opnår stor fysisk og mental lettelse, når underlivssmerterne aftager. Det er et herligt forløb, fordi behandlingen ofte er meget effektiv.

Dette var blot nogle eksempler på mit daglige arbejde med følgetilstande til inkontinens, rectus diastase, underlivssmerter mm. Emner, som er forbundet med skam.

Læs mere: styrkditunderliv.dk

Hvordan er dit forhold til inkontinens, nedsynkning af underlivet, smerter ved samleje og en ændret krop efter fødsel? Er du åben omkring din situation, eller holder du stadigvæk kortene tæt til kroppen og håber på, “at det går over af sig selv”?

Føler du skam?

Leave a Comment