Husker du at teste i dybden og ikke kun i bredden?

In Delte mavemuskler, Test dig selv by adminLeave a Comment

Forvirret over, hvordan du skal teste for delte mavemuskler (rectus diastasis)? Det forstår jeg godt!

Har du delte mavemuskler og en mave som efter en graviditet eller maveoperation, tager form som et lille bjerg, der rejser sig fra din maves midtlinje? Måske har du delte mavemuskler. Delte mavemuskler bør testes i dybden. Det er bloggens vigtigste budskab!

Der florerer mange holdninger til, hvordan du bør teste. Her kommer mit bedste bud og som er baseret på Diana Lees anbefalinger, en canadisk fysioterapeut som underviser og har skrevet om emnet.

Delte mavemuskler bør testes i dybden og i hele længderetningen

Der er særligt to punkter du bør koncentrerer dig om når du tester:

Test i hele længderetningen fra kønsben til brystben, og noter ændringerne undervejs:

 

Fingrene skal vende med siden opad, i test for dybden:

Når du kun tester i bredden, risikerer du at overse dit bindevævs helbred. Hvis bindevævet Linea Alba er blødt (det som du tester for i dybden), er du positiv for delte mavemuskler også selvom afstanden imellem mavemusklerne er normal. Så husk at testen er todelt, så du ikke får et falsk svar. Du bør altså både teste i bredde og dybde, i samme test. Se mere her:https://youtu.be/fqSSKt8r7V4

Har du lært at du kun skal teste i bredden?

Den norske fysioterapeut Kari Bø udgav i april 2018 en artikel, hvor hun redegjorde for et omfattende studie, hvor konklusionen blev – og nu citerer jeg frit fra leveren “vi aner ikke, hvordan vi skal træne ved delte mavemuskler”. Meget forenklet kan man sige, at de i undersøgelsen fandt, at træning ikke hjalp et hak. Sikke et budskab, tænkte jeg!

I undersøgelsen viser det sig, at man har testet effekten af træning ved at kikke på bredden dvs. afstanden mellem sixpacken (del 1 i testen på youtube videoen). Dvs. om afstanden blev mindre, når man trænede.

Når man udelukkende tester og konkluderer på afstanden mellem m. rectus abdominus’ højre og venstre side, overser man bindevævet, som ligger mellem musklerne og danner bro mellem højre og venstre side af maven. Bindevævet er netop det område Diana Lee beskæftiger sig med og tester for i dybden. Delte mavemuskler bør testes i dybden. Jeg er derfor ikke enig med Kari Bø, når hun siger, at træning ikke hjælper ved delte mavemuskler. For mig at se bør hun kikke meget mere på bindevævets arbejde, og hvordan den tværgående muskel ved aktivering stimulerer bindevævet til en remodulering og øget tension. Det er derfor at delte mavemuskler bør testes i dybden. Det er den måde, jeg arbejder på i klinikken, og jeg kan se, at det virker.

Delte mavemuskler er meget mere end en enkelt test!

Når jeg ser klienter i klinikken, tester jeg altid statisk. Det er en test, hvor man ligger ned med bøjede ben og samtidig laver en mavebøjning. Delte mavemuskler bør testes i dybden. En statisk test giver mig et fingerpeg. Frembringer testen et positivt svar, er det en del af min samlede observation. Er afstanden over ca. 4 fingerafstand og bindevævet samtidigt meget blødt så KAN det betyde, at træning alene ikke kan normalisere afstanden. Jeg understreger at det kan betyde en operation, men det skal du selvdølgelig drøfte med din GynObs fysioterapeut, som vurderer dig på et individuelt niveau og ved hvordan det går fremad med din træning mm.

En statisk test følges op af en funktionstest, som tager udgangspunkt i kvindens hverdag. Typisk kikker jeg på, hvordan hun løfter sig op fra en liggende stilling, og hvordan hun rejser sig op fra en stol. Jeg ser på de teknikker, hun har lært, og hvordan hun bruger sin krop. Er der god kropsposition? Bruger hun armene? Jeg kikker på hele kroppen og ikke mindst på maven. Frembringer opgaven en lille topmave eller en fordybning i mavens midtlinje?

Nogle kvinder har store problemer med delte mavemuskler i funktioner, som hyppigt anvendes i dagligdagen. De kan have normale testsvar i den statiske stilling, derfor skal vi også huske at teste i funktioner.

Hvis funktionerne er positive på delte mavemuskler, betyder det at den samlede belastning på bindevævet over en dag bliver stor, hvis hun fortsætter uden at ændre strategier. Det alene kan vedligeholde delte mavemuskler. Derfor er det drønvigtigt at få lært at holde en god midtlinje-tension igennem hverdagen, og i de gøremål man har.

Træning – hvad hjælper?

 “Kan du ikke hjælpe mig med lave et program, der hjælper ved delte mavemuskler?”Et spørgsmål jeg hyppigt får stillet i klinikken.

Der er ikke noget jeg hellere vil end at hjælpe med et program, som kvinden (eller manden) kan arbejde med. Træningsøvelser er vigtige, ikke mindst når kroppen skal lære nye strategier, som skal kobles til hverdagens mange bevægelser og stillinger. Det er netop de nye strategier, som er virkelig vigtige at få lært kroppen at få omsat. Det danner fundamentet for at projekt “samling på maven” kan lykkes. Strategierne skal indarbejdes i dagligdagen, for at det virker, også på sigt.

 

Vores nuværende måde at træne for delte mavemuskler, er det bedste bud i øjeblikket, vi har på en træning, som virker.

 

Jeg oplever ofte kvinder i klinikken, som søger hjælp til træning. Der er god hjælp at få, og det kræver målrettethed og en stor indsats fra kvinden. Det er rigtig nok, at vi mangler forskningens blåstempling af, at vores nuværende træningsindsats, hvor vi arbejder med en remodulering af bindevævet virker. Det er dog ikke det samme, som at det vi gør ikke har en effekt. Vi står bare ved starten af en bindevævsepoke, og det bliver rigtig interessant hvad de kommende år vil bringe af forskningsresultater.

Hvordan går det med dig, har du delte mavemuskler? Gør du en indsats for at mindske delingen, eller er du i tvivl om, hvor du skal kikke hen for hjælp og vejledning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment