Delte mavemuskler

Delte mavemuskler og yoga

In Delte mavemuskler, Yoga by adminLeave a Comment

Er det smart at dyrke yoga, hvis man har delte mavemuskler (rectus diastase)?

Det er dilemmaet, som jeg sætter spot på. Yoga er nemlig en populær aktivitet, også selvom man er bekendt med at have delte mavemuskler. Hvordan bør man egentlig forholde sig? – det kikker jeg nærmere på.

Yoga som efterfødselstræning

Delte mavemuskler er et helt emne for sig og der ligger et par blogs på  www.styrkditunderliv.dk/blog. Du kan også finde flere informationer på https://styrkditunderliv.dk/mavemuskler-delte/

Hvis vi springer direkte til sagen: Delte mavemuskler og yoga og kikker på situationer, hvor en rectus diastase ofte forekommer, så opdages de typisk i forbindelse med en graviditet og de første 2-3 måneder efter en fødsel. Her opstår så dilemmaet: yoga er nemlig en populær disciplin hos nybagte mødre. Det er en dejlig måde at få kontakt til sin krop. Det kan være nærmest himmelsk at arbejde med afspænding og i kombination med træning af styrke og stræk. Kvinder elsker yoga af mange årsager og med god grund.

Yoga er dog ikke et universalt vidundermiddel, som kan kurere alskens sygdomme og tilstande. Rectus diastase er en tilstand, som kræver en mere målrettet og anderledes træning end yogaen kan tilbyde. Ihvertfald for en periode.

Hvem har diagnosticeret dine delte mavemuskler?

Mit første råd er: Vær sikker på, at du er blevet testet rigtigt. Vælg en specialiseret fysioterapeut f.eks. en GynObs fysioterapeut med kendskab til emnet. Du kan også selvteste ud fra YouTube-videoer, men igen bør du være kritisk! Ikke alle test er lige nuancerede.

Hvis din rectus diastase er diagnosticeret: du har fået lavet testen og tjekket at bindevævet Linea Alba er mere eftergiveligt end godt er, er mit svar: vent med yoga!

Åndedrætsteknikker og yogastillinger, asanas.

I yoga arbejder man med åndedrætsteknikker, hvor maven pustes op, og bugen udvides. Bugvæggen består af muskler og bindevæv. Når vi taler om delte mavemuskler, og hvad der er god og hensigtsmæssig træning, bør bugvæggen stimuleres til at trække sig sammen og ikke på en udvidelse. Det vil direkte modvirke en normalisering og hermed til en samling af maven.

I yogastillingen “hund med hovedet opad” kommer maven på kraftig stræk, og det er vanskeligt samtidig at få fat i de dybereliggende mavemuskler. Det er afgørende at have fokus på en samtidig aktivering af mavemusklen transversus. Hvis man udfører bevægelser og træning, som i stor stil modvirker en samling af mavemusklerne, tager det længere tid at få en normal mave. Nogen ender med langvarigt delte mavemuskler. Delte mavemuskler og yoga er ikke en optimal cocktail.

Delte mavemuskler og yoga – hvornår kan jeg starte på yoga?

Det er svært at deltage i yoga, når mange øvelser ikke er velegnet ved en rectus diastase.

Derfor plejer jeg at fraråde yoga som efterfødselstræning. Det kan betyde, at du skal vente nogle måneder, før du vender tilbage til yoga.

Har du en gang har haft delte mavemuskler og fået dem samlet ved hjælp af træning, er det en god ide at have fokus på din træning et par år. Bindevævet er nemlig ikke stærkt nok til at forblive samlet, før der er gået ca. 2 år. Du kan godt dyrke yoga i perioden, men du skal være opmærksom på formen og valg af øvelser, så du ikke risikerer et tilbagefald.

Delte mavemuskler og yoga er en uheldig kombination. Vælg en mere specialiserede træning til at få bugt med din rectus diastase. Yoga kan du dyrke, når der igen er kommet styr på din mave.

Skriv gerne til mig hvis du har spørgsmål 😊

Leave a Comment