Styrk dit underliv

Efterfødselstræning – er det virkelig nødvendigt?

In Barsel & træning, Delte mavemuskler, Kernetræning by adminLeave a Comment

Det er ALDRIG for sent at starte på efterfødselstræning!

Det kan godt være, at det er måneder (eller år) siden du fødte. Hvis du aldrig har fået trænet dig op efter fødsler og din kropskerne halter bagud, er du i ubalance. En ubalance kan give symptomer som rygsmerter, inkontinens, tyngdefornemmelse og/eller langvarige delte mavemuskler. Delte mavemuskler kaldes også for ‘rectus diastase’. Stop op, og stil dig selv følgende spørgsmål: har du rygsmerter eller drypper du, når du går til gymnastik? Hånden på hjertet, har du været til efterfødselstræning/prioriteret træning?

Måske har du allerede været igennem et efterfødselsforløb? Det kan også være, at du går og overvejer om du har overskud og penge til at komme igang. Tænk ikke for længe, DO IT..GO GO GO! Når du har taget beslutningen om at melde dig til efterfødselstræning, melder det næste spørgsmål sig hurtigt: hvilket et af de mange tilbud skal du springe på, og behøver det overhovedet starte med E for efterfødselstræning? Det lyder måske sådan lidt kedeligt og får man overhovedet noget ud at træningen, når der skal være plads til babyer og amning? (og træneren skal vente på, at de andre på holdet får ammet færdig)?

Efterfødselstjek – måske den vigtigste prioritering efter fødsel.

Uh, der er mange lokkende træningstilbud.

Det er jo godt! Det er lige fra træning i vand, yoga, fitness, gåtur i skoven, crossfit og efterfødselshold i aftenskoleregi mm. Hvad skal du vælge? Som GynObs-fysioterapeut vil jeg gerne dele ud af min faglige viden og være med til at oplyse mødre og give dem noget at tænke over.

Der er utvivlsomt et stort marked for private aktører, når det handler om mødre og efterfødselstræning. Jeg tror at en af årsagerne er, at vores sundhedssystem i mange år ikke har haft ressourcer til den opfølgende opgave, når en kvinde har født. Det bliver derfor den enkeltes ansvar at vælge et tilbud, hvis man overhovedet får startet på den vigtige efterfødselstræning.

Det betyder, at mange mødre kommer til at træne for hårdt og forkert.

Det gør de ofte i god tro, og fordi de ikke er blevet oplyst om, hvad de skal kikke efter, når de skal træne. Det kan også bunde i et usagt ønske om at opnå hurtigt vægttab og at finde tilbage til ungpige-kroppen. Mødre kan have rigtig svært ved at acceptere, at kroppen har forandret sig, og at de ikke længere kan hoppe i de samme bukser, som før fødslen. Derfor vælger de en træning, som f.eks. crossfit og/eller løb, som for flertallet er alt for hårdt og bør vente til ca. 10-12 måneder efter fødslen. Det er ikke populært, men hvis man tænker på alternativet: rygsmerter, inkontinens mm., så accepterer de fleste det faktum, at de skal have deres kernemuskulatur på plads først.

Efter min mening er der især 4 ting, du skal kikke efter:

  • En udbyder, som har kendskab til træning med gravide og efterfødsel, og som er opdateret på sin viden. En udbyder som ved, at det ikke er hensigtsmæssigt at klassisk planke, mavebøjninger mm. de første måneder.
  • En udbyder, som træner funktionelt og inddrager åndedrættet i sin bækkenbundstræning. Funktionel træning betyder kort sagt, at din træning bliver omsat til dagligdagens bevægelser. Det er en træning, som du meget gerne skal kunne se meningen med.
  • En udbyder, som lægger vægt på at oplyse mødre. Det er ikke nok at få træning, det er mindst ligeså vigtigt at få viden om de emner, som fylder hos en mor. Det kan være emner som inkontinens, nedsynkning af underlivet, søvn og mangel på energi, kost og vægt mm.
  • Vælg et sted, hvor du træner i et fællesskab med andre mødre. Det motiverer og holder dig gående, også på dage hvor trætheden melder sig, og du næsten ikke orker at komme ud af døren.

Tænk på din træning som en form for opsparing og en investering, som du gør.

Hvad du ikke får trænet op idag, kommer du sandsynligvis til at slås med senere i livet. Din investering nu kan vise sig at være en af de vigtigste og kan gøre forskellen mellem at få en god livskvalitet og en hverdag præget af f.eks. smerter. Til sidst vil jeg gerne tilføje, at yoga ikke er for mødre med delte mavemuskler. Nuvel dét kan det være, men sørg for en udbyder som kan inddrage en hensynstagende tilgang til mavetræning.

Det er vældig populært at træne yoga som efterfødselstræning, men enten skal du vælge en udbyder som ved hvad hun gør, så du undgår langvarig delte mavemuskler, eller også skal du vente til musklerne har samlet sig, og du er genoptrænet. Yoga er nemlig rigtig godt for mange ting, men du bør lige vente lidt, hvis du har toblerone-mave.

Fik jeg sat nogle tanker igang? Det håber jeg!

Velkommen til efterfødselstræning anno 2019/2020/2023 …. 😊

Leave a Comment