Har du sagt farvel til din livmoder?

In Underlivs prolaps/POP by admin1 Comment

Kære kvinde

Hvis du har fået fjernet din livmoder (hysterektomi) er det vigtigt, at du læser med her! En underlivsoperation, ændrer dit underlivs fysiologi livslangt. Lyder det negativt? Det behøver det ikke at være. Dit nye underliv vil gerne samarbejde med dig, så risici for fremtidig underlivsoperation minimeres. I begyndelsen kan samarbejdet være krævende, fordi du skal ændre på gamle vaner. 

Ta´ de positive briller på, og rul ærmerne op. Indstil dig på, at det kan blive hårdt og til tider frustrerende. MEN i sidste ende vil vaneændringerne fylde dig med overskud, fordi du mærker, at kroppen arbejder med dig og ikke imod dig. Der vigtigste er, at det kan reducere risikoen for, at du havner i den nedadgående spiral, som jeg kalder nedsynkningsvejen. En vej du ikke ønsker, og det siger jeg ikke for at skræmme dig. Det er et faktum, at kvinder som en gang har gennemgået en descencus-operation (nedsynkning) er i risikogruppe for en ny operation.

Det er vigtigt at understrege at selvom du gør alt det rigtige: træner, hviler dig, spiser sundt og forflytter med rigtig teknik, betyder det desværre ikke at du kan være 100% sikker på, ikke at udvikle en ny desencus/nedsynkning. Der er nemlig flere faktorer som spiller ind.F.eks. typen af bindevæv, skader på underlivet,  tidl. operationer – og det faktum, at der ikke nødvendigvis altid er en logisk forklaring.

Lad os se om jeg kan hjælpe din proces på vej og fylde den med konkrete redskaber, træning og håb. Har du fået foretaget en hysterektomi så læs med her i bloggen.

Fakta om en hysterektomi ( og andre nedsynkninger)

Operationer i underlivet forekommer hyppigt hos kvinder og især i overgangsalderen (postmeno). Det skyldes hormonelle ændringer, som påvirker vævets elasticitet. Skjulte fødselsskader som tidligere har været symptomfri, kan begynde at give mærkbare gener. Det kan være en livmoder, som gradvist synker ned i skeden og giver ubehag, som en pessar-opsætning og/eller træning ikke kan afhjælpe tilstrækkeligt. I sidste ende kan det betyde en operation, hvor livmoderen fjernes. Det hedder på latin en hysterektomi. Der kan være flere årsager til at en operation kan være det rette valg. Årsager til operationen er ikke omdrejningspunktet her.

Buzz word – efter hysterektomi

 1. Du er en ny udgave af dig selv! Dit underliv har ændret sig for evigt, og det bliver du nødt til at se i øjnene.
 2. Fysiologiens love, hormonernes påvirkning. Hvad må du/hvad er no go? 
 3. Tænk langsigtet: Vil dit fremtidige jeg takke dig for det, som du byder sig selv nu?

Du er den nye dig

Indstil dig på at arbejde med dit mindset. Tænk positivt og vær mindfull i din tilgang til bevægelser. Du er i højere risiko for at få en ny nedsynkning, når du allerede har været igennem en operation. Undgå unødvendig bugpres resten af dit liv, f.eks. ingen løft af tunge møbler, mavetræningen bør modificeres.  Bugpres er et nedadgående pres igennem mave og underlivet. Når du undgår bugpres, holdes organerne på plads og bliver hvor de skal være. Tænk i muligheder og aktiviteter, du kan lave livslangt. 

Fakta om fysiologien hos kvinder i overgangsalderen

En kvinde i overgangsalderen har behov for træning, som tager højde for flere aspekter. Knogler bør belastes for at holde sig stærke (forebyggelse af knogleskørhed). Pulsen skal op, og kredsløbet belastes (forebyggelse af hjertesygdomme). Muskler skal styrkes og trænes med kernestærk træning, hvor der tages højde for bækkenbunden. Det holder kvindens underliv stærkt, og hun forbliver tæt. Kvinder i overgangsalderen har mindre muskelmasse og øget fedtdepoter. Vægtstigning i kombination med en mindre muskelmasse belaster underlivet.

Træning postmeno er også en livsforlængende indsats, da fysiologien ellers sætter turbo på de aldersrelaterede forandringer.

Tænk langsigtet, når du vælger motion

Vælg motion, som du kan holde til de kommende mange år. Ingen maratonløb, ingen ekstremsport. Når du bevæger dig, transporteres belastningen igennem dit underliv x antal gange. Hvilke aktiviteter vil minimere belastningen? Overvej nøje hvad din fremtidige krop vil synes om de valg, du træffer nu og i morgen. Tænk fremad… Hvordan vil du gerne have din krop skal være om 15-20 år? 

Når du vælger træning, bør du ikke gå hurtigere frem, end din kernemuskulatur kan følge med. Dine kernemuskler er dit supportsystem ( se figuren ) og uden støtten risikerer du at udvikle en ny nedsynkning. Dine kernemuskler fungerer tilsammen som en cylinder og beskytter dit underliv. Lær at bruge musklerne rigtigt.

Hvis du arbejder med kettlebell, skal du træne med med lavere vægt og flere gentagelser. Undgå at svinge med din kettlebell. Find dit nye maksimum, hvor dit supportsystem arbejder med.

Hvad kan du selv gøre efter en hysterektomi:

 • Åndedræt. Det er sjældent normalt efter en operation, få det nul-stillet ( få hjælp af en professionel)
 • Løft og belast med fokus på din fremtidige krop (tænk i stillinger som minimere bugpresset og brug altid dine kernemuskler)
 • Støt dit bindevæv igennem kernestærk træning. Et eksempel på øvelser er:Se video her. Pres ikke din krop ud over grænsen, og sørg for at du har kernemuskler som fungerer og er veltrænede. 
 • Ernæring, som fremmer heling (antiinflammatorisk). Se mere her
 • Undgå forstoppelse, spis fibre og hold maven i gang med HUSK.
 • Massage som løsner (søg hjælp som kan løse arvæv og lær hvad du selv kan gøre)

Tegn på overbelastning // advarselssignaler

Tyngdefornemmelse i underlivet 

Smerter (dybe smerter)

Lændesmerter

Du holder benene samlet, fordi du ikke tør lade være

Får du overbelastningssignaler, er det et tegn på at du skal stoppe op. Evaluerer på hvad du kan ændre, for at mindske belastningen fremadrettet. Signalerne skal du se som en hjælp til dig fra din krop efter en hysterektomi.

En hysterektomi er en operation mange kvinder har hørt om, og måske selv har været igennem. Støt din krop og få mange gode år, hvor du ved hjælp af justeringer i din dagligdag og træning, kan bevarer en stærk krop 🌞- det kan sikre dig en god livskvalitet.

Comments

 1. Hej.
  Hvad koster træningen og er der pensionistrabatter

Leave a Comment