Tænker du over, hvor meget din livmoder bevæger sig i løbet af en dag?
Nej vel? Det er ikke noget, vi er bevidste om eller tænker over. Sådan skal det også være, når underlivet er sundt.
Når kvinder får bøvl med underlivet, f.eks. en nedsunken livmoder, begynder det pludseligt at betyde en del. Nogle mærker, at livmoderhalsen tynger i underlivet sidst på dagen. De mærker tyngdefornemmelse. Andre kan med en finger oppe i skeden måle, at livmoderhalsen står lavt. Der kan nemlig være stor forskel på livmoderhalsens placering, afhængig af tidspunktet på dagen og hvor sin cyklus, man befinder sig. Hormonerne har stor indflydelse og det er vigtig viden, når kvinder skal forstå de udsving, som forekommer ved en nedsunken livmoder.
Dit mobile underliv
Faktum er, at kvinders underliv er fleksible og følger med resten af kroppens bevægelser. Når du løber og danser, bevæger din livmoder sig ubesværet med. Underlivets position afhænger altså af om du ligger ned, står op eller er aktiv. Mobiliteten er uanset sundhed, og om du har en nedsynkning (descencus) eller ej. Bevægelse er altid godt og giver cirkulation og stimulerer den store vejrtrækningsmuskel diafragma (mellemgulvsmusklen). Se hvordan organerne får en omgang massage, takket være diafragma:
Din hormonbalance er også en vigtig medspiller (og modspiller), når vi taler om dit underlivs sundhed. Ved en nedsunken livmoder, bliver hormonernes påvirkning tydeligere. Det får indflydelse på dit liv og livskvalitet. Kvinder beretter f.eks. om forværring af symptomerne under ægløsning. Det samme gælder den ammende mor og kvinder efter overgangsalderen: Læs mere her
En nedsunken livmoder, og hvad så?
En nedsunken livmoder behandles i de lette stadier med styrkende øvelser. Det er træning, som bygger kernemusklerne op og beskytter underlivets organer. Når kernemusklerne styrkes, bliver underlivet ikke overbelastet i samme grad under bugtryk. Bugtryk er naturligt og forekommer mange gange i løbet af dagen. Hvis bunden i kroppen er svag (bækkenbunden), presses underlivet ned- og udad under aktiviteter som løft, hop og mavebøjninger. Det kan i sig selv give nedsynkning over tid, og forværrer en eksisterende descencus.
Et nedadgående pres kan også være langvarigt. Det ses hos overvægtige og kronisk forstoppede kvinder. Der er mange årsager til, hvorfor en forstoppelse bør behandles. Ved en nedsunken livmoder er det et absolut must at få gang i maven og bør ikke ignoreres.
En donut i skeden
Kvinder kan også have glæde af et pessar. Et pessar har mange udformninger og størrelser. Det kan være udformet som en ring, som ligner en donut. Et pessar placeres i skeden og holder nedsynkningen i skak. Det alene kan øge kvindens livskvalitet. Et pessar bør kombineres med kernestærk træning. Kernestærk træning er nødvendigt og et must ved en nedsunken livmoder. Faktisk bør alle kvinder som har født, nedsynkning eller ej, prioritere kernetræning. Det ville spare kvinder for meget frustration senere i livet, fordi træningen virker forebyggende, også for nedsynkninger.
Får du passet dine kernemuskler? Ups…..
Kontakt en GynObs fysioterapeut for råd og vejledning.