ondt i ryggen

Stoler du på dine rygsmerter ?

In Test dig selv by adminLeave a Comment

Langvarige rygsmerter

Rygsmerter uden de store smertepauser er slidsomt for den, som er ramt. Hvis man har haft ondt i mere end 3 måneder, betegnes smerterne som kroniske. Langvarige rygsmerter KAN bedres, og  ofte er det en kombinationsbehandling, som skal på banen. Det er derfor, at betegnelsen langvarige rygsmerter er bedre end den mere negative betegnelse: kroniske rygsmerter.

Kan du få hjælp fra din fysioterapeut?

Langvarige rygsmerter er en specialist-opgave. Det betyder, at du bør lede efter en fysioterapeut, som også har indsigt i de mentale processer. Det kan f.eks. være en fysioterapeut, som har en mindfulness-baggrund eller er akupunktur-uddannet, og som er vant til at coache og kan hjælpe dig med at forstå, hvad langvarige smerter er for en størrelse. Ondt i ryggen, som har udviklet sig til langvarige smerter, skal ikke udelukkende trænes for at blive bedre. Det handler langt hen af vejen om at skabe en balance i hverdagen. Det er en hverdag, som skifter mellem aktivitet og hvile.  

Derudover kan der være behov for en jobafklaring og medicinering. Ens egen accept af de ændrede livsvilkår er fundamentalt vigtig for processen. Det er her, at en psykolog kan være en  uundværlig hjælp.

Derfor kan du ikke altid stole på dine rygsmerter

Når du har haft ondt i ryggen i lang tid, sker der en ændring af din krops måde at bearbejde smerter på. Det betyder, at du ikke altid kan stole på din ryg, når den gør ondt. Det er et stort problem, ved rygsmerter, hvor der ikke er fundet en årsag. Det vi i fagsprog kalder uspecifikke rygsmerter. Når smerter har stået på i lang tid, bliver dit nervesystem sensitiveret. Det er blevet overfølsomt. Tænk på en tyverialarm, der aktiveres, når tyven bevæger sig rundt i haven, og inden han overhovedet er nået ind i huset. Næste gang aktiveres alarmen allerede, når der er folk på vejen. Et overfølsomt nervesystem giver alt for hurtigt lyd fra sig, og uden at der er fare på færde. Det er præcis denne problemstilling, du skal arbejde med og forstå ved langvarige smerter. Ikke mindst når vi taler komplekse smerter.

Langvarige rygsmerter er dyrt for samfundet

Det er et område, som forskningen har meget fokus på, da ondt i ryggen er en folkesygdom. Det koster på økonomien og for samfundet. Derfor er det stor interesse i at finde frem til, hvordan man bedst kan hjælpe mennesker, som dagligt har ondt ryggen.

Hvad kan du selv gøre?

Er du i tvivl om dit nervesystem er sensitiveret? Kontakt en specialiseret fysioterapeut og bliv evt. henvist til et smertecenter. Der er meget, du selv kan gøre, men du har brug for redskaber, som kan hjælpe dig med at se løsninger frem for begrænsninger.

Keywords ved ondt i ryggen:

Tro på bedring

Find din indre fightervilje

Håb

Kig fremad

Søg viden, og kvalificeret hjælp

Leave a Comment