Delte mavemuskler

Rectus diastase – en guide til selvhjælp

In Barsel & træning, Delte mavemuskler, Kernetræning by adminLeave a Comment

Rectus diastase

Delte mavemuskler, spaltede mavemuskler og tobleronemave. Der findes adskillige navne for den samme tilstand. Denne blog kommer til at handle om hele paletten, når din krop skal finde tilbage og genfinde balancen. At have en diagnosticeret Rectus diastase kræver, at du tænker i helheder og ikke kun i de rette træningsøvelser.

Hvis du er i tvivl, om du har delte mavemuskler, kan du teste dig selv med en simpel test.

Test dig selv for delte mavemuskler: Test dig selv her

For en beskrivelse af hvad en rectus diastase er, kan du læse meget mere på hjemmesiden

www.styrkditunderliv.dk under linket http: Læs mere her

Instagram og facebook boomer med billeder

Instagram og facebook boomer med personer, som har en holdning til emnet. Der lægges billeder op af maven, før træningen begynder, og igen når der er gået 4-6 uger, hvor maven er blevet flad. Jeg siger ikke, at behandlingen er forkert, men vær opmærksom på at billeder kan snyde og photoshop kan gøre rigtig meget. Rectus Diastase som prognose er desværre blevet et emne, mange aktører byder ind på i jagten på penge. Brug din sunde fornuft, så du ikke bruger dine penge på de forkerte behandler og blot oplever skuffelse.

Den megen omtale er dog også god, da problemet længe har trængt til et fokus. Ulempen er dog, at når et område hypes, kommer der flere brådne kar som tilbyder “ mirakelkuren”.

Rectus diastase kan ikke løses med en quick-fix løsning og med 3 mirakeløvelser alene. En rectus diastase skal “angribes” fra flere vinkler. Det bliver denne blogs omdrejningspunkt.

Din guide til selvhjælp

1) Test dig selv for delte mavemuskler. Du skal anvende en test som også undersøger bindevævet mellem musklerne. Det er elasticiteten af dette væv, som er afgørende, når tilstanden skal vurderes. Hovedreglen er, at op til 2 cm. bredde kan være normalt, især når det mellemliggende væv er fast, og dine fingre ikke synker ned, når testen udføres.

2) Hvis du er i tvivl, om du har delte mavemuskler, kan du få en specialiseret fysioterapeut til at teste dig. F.eks. en GynObs fysioterapeut.

3) Hvis du får konstateret en Rectus Diastase, er det afgørende, at du kommer i gang med den rigtige træning. Det er et neivau af øvelser, som tilføjes når din krop er klar.  Er din mave f.eks. meget svækket, vælges maveøvelser på let niveau, er du godt på vej med at genopbygge styrken i maven, kan du klarer mere krævende øvelser.  Øvelserne tilføjes, efterhånden som din kernemuskulatur (bl.a. m. transversus) bliver stærkere og klar til en øget belastning.

4) Mavebøjninger (også de skrå) og planken er eksempler på hårde øvelser. De er sjældent de rette at starte med, men kan blive en del af dit program når du har genvundet en vis styrke.

5) Hvordan kommer du ind og ud af sengen/op og ned fra gulvet? Anvend albueteknik, indtil du har fået genopbygget en vis styrke i maven. Se illustration: https://youtu.be/U0HhK-Ky5KY

6) Kropsholdning. Sørg for at du ikke har en “hængende” holdning eller er overrank (som en soldat). Arbejd på at skabe en neutral kropsholdning. Det vil give dine muskler de bedste arbejdsvilkår.

7) Smerter i muskler og bindevæv. Få det løsnet op. Smerter og opspændte muskler kan modarbejde dit arbejde med at få samlet din mave. Invester i behandlinger der arbejder i dybden og får fat de rette steder. Massage (som behandling) og ofte i kombination med akupunktur er guld for din krop og en vigtig investering.

8) Energiniveau. Sørg for at få hvilet og sovet ud. Nedsæt dit ambitionsniveau for hvad du mener, du skal nå på en dag. Er du udhvilet, støtter du kroppen i at blive genopbygget. En rectus diastase har ikke glæde af stresshormoner i kroppen, men derimod af et hormonspejl som er i balance.

9) Ernæring. Får du en alsidig kost? Hvis du lever af kaffe og 5 riskiks, er det på høje tid, du ændre strategi. Din rectus diastase / din krop finder sine byggeklodser igennem den kost, du spiser. Det er ikke raketvidenskab. Du skal huske at drikke vand, spise proteiner og en kost med fokus på de grønne fødevarer.

10) En Rectus diastase heler normalt ikke på 6 uger. Det er en proces, som tager tid, så vær tålmodig. Der kan gå måneder, før du opnår et synligt resultat. Det er aldrig for sent at komme i gang med at træne, også selvom du har gået med tilstanden i flere år.

Håber denne blog gav et overblik over kompleksiteten af en Rectus Diastase. Møder du en “mirakelmager” på Facebook eller Pinterest, så kan du overveje at bruge denne guide til at vurdere, om det er en behandler, der vil kunne hjælpe dig godt på vej, eller om du bør kikke andre steder i din søgen efter hjælp.

Sidst men ikke mindst: En Rectus Diastase er ikke livstruende, så gå ikke i panik!

Leave a Comment