Inkontinens

Kan rygsmerter tændes med tankens kraft? – Afprøv mit eksperiment!

In Smerter i bækkenet, Test dig selv by adminLeave a Comment

Smerter fra ryggen er meget almindeligt.

Du behøver ikke være gravid eller være mor for at opleve rygsmerter. Hvordan har din seneste uge været? Har du oplevet lændesmerter? Har du været vågen om natten på grund af smerter? Måske træthed over lænden efter en lang dag. Bækkensmerter kan også være langvarige. Der er forskel på bækkensmerter og en bækkenløs-ning.

Emnet vil blive beskrevet i en særskilt blog.

Dette blogindlæg handler om langvarige rygsmerter. Lændesmerter kan være i kombination med langvarige bækkensmerter. Smerter i over 3 måneder, betegnes som langvarige. Rygsmerter og bækkensmerter er en stor belastning for livskvaliteten. Smerter stjæler dit over-skud, og det kan være svært at finde energi til det sjove.

Langvarige smerter kan være invalideren-de og påvirker ofte søvnen.

Årsagen til kroniske smerter kan være flere. Hvis årsagen til rygsmerter ikke kan findes på rønt-gen, MR-skanning eller ved tests, og man iøvrigt kan udelukke gigt mm., er der tale om uspecifikke rygsmerter. Uspecifikke rygsmerter er et kæmpe problem. Idag behandles uspecifikke smerter med træning i kombination med et mentalt fokus.

Er du med på et eksperiment?

Du skal lave testen på en smertefri dag eller en god dag med færre smerter. Jeg kalder testen “tænk på rygsmerter-testen”: Testen er udokumenteret. Den kan afprøves uanset om dine tilbagevendende smerter sidder i læn-den, bækkenet, eller i øvre del af ryggen eller i nakken. Du skal blot have haft jævnlige smerter i mere end 3 måneder.

Sådan gør du:

Tænk på dine smerter, når de er værst. Giv dem et tal mellem 1 og 10. 10 er de værst tænkelige smerter. Beskriv dem med ord, og mærk dem i kroppen. Giv dig god tid til at føle efter. Hvordan vil du beskrive dem, borende, murrende eller som jag eller træthed? Brug gerne indre billeder, og se for dig, hvordan de påvirker din livskvalitet. Dyrk smerterne og sæt ord på, hvad de betyder for dig i hverdagen. Hvordan begrænser dine smerter dig? Brug 4-5 min. på at mærke efter, tænke i smer-ter og begrænsninger.

Herefter skal du svare på følgende spørgsmål: Hvad mærkede du? Oplevede du de kendte ryg-smerter, forværring? Det kan være i mindre grad, men du er ikke tvivl. Fokus på smerten kan hos nogle tænde smerteknappen.

Er du overrasket over, at du må svare ja til testen?

Det lyder som hokus pokus, men teknikken kan forklares. Vores nervesystem kan huske smerter. Når du tænker på en smerte, du kender alt for godt, husker kroppen. Det betyder, at dine tanker kan medvirke til langvarige smerter.

Kan rygsmerter forsvinde, hvis du kan fjerne fokus fra smerterne?

Det er det store spørgsmål. Accept er vigtigt, den nedsætter kroppens stress og påvirker dig posi-tivt. Det er på et kemisk plan, men også konkret i din hverdag. En accept af din situation gør
det nemmere at forstå, hvorfor der er gode dage og dårlige dage. Du kan være nødt til at finde et nyt arbejde og måske flytte til en bolig uden have. Accept er et nøgleord ved langvarige smerter.

Langvarige smerter bør behandles med træning, som er tilpasset den enkelte.

Du skal ofte træne mindre end du tror. Træningen bør kombineres med mentaltræning. Det er træning af din accept og er et mentalt arbejde. Det kan være med hjælp fra mindfulness og ACT (acceptance and commit-ment therapy). Mindfulness kan være et supplerende redskab hen imod accept af din tilstand.

Langvarige og kroniske smerter bør derfor behandles med en kombination af fysisk træning og et mentalt fokus. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvem du vælger, når du skal opsøge en behandler.

Hos styrkditunderliv.dk er vi uddannet mindfulnessinstruktør og har kurser i ACT. Det er redska-ber, som anvendes i mødet med dig, som dagligt slås på et fysisk plan og et mentalt plan.

Hvilket resultat fik du i testen “tænk på rygsmerter-testen”?

Leave a Comment