Vulvodyni

In Underlivssmerter by adminLeave a Comment

Vulvodyni er ikke noget kvinder kan li ´

 

“ Det brænder og svier i mit underliv 24/7 ”

 “ Trusserne er skiftet ud med min kærestes boksershorts, eller må jeg gå uden “

Jeg kan ikke holde ud at gå en tur, fordi det gør for ondt”

Vi har ikke haft samleje i mange måneder “

“ Jeg ligger mange timer på sofaen hver dag, fordi jeg ikke kan holde smerterne ud “

Det er udtalelser fra piger, ramt af vulvodyni. En sygdom som ikke er for sarte sjæle!

Ud over de fysiske gener, beskriver pigerne en høj grad af psykisk belastning. De oplever ofte mangel på forståelse fra læger, familie og venner. Der findes specialafdelinger, hvor personalet hjælper kvinderne, men der kan være lang ventetid og som jeg forstår pigerne, kan tilbuddet være af svingende karakter. Nogle af pigerne føler sig meget overladt til sig selv, og derfor kan det blive en sygdom som kravler ind i sjælen og forringer livskvaliteten. 

Hvad er vulvodyni

Navnet vulvodyni betyder smerte i de ydre kønsorganer. Det er derfor vulvodyni med andre ord, er en  “hemmelige” sygdom. Andre kan ikke se, hvor meget sygdommen fylder og skaber af begrænsninger. Pigerne kæmper med sig selv, med systemet og måske også med ægtefællen/kæresten. 

Vulvodyni er en diagnose som stilles, når alle andre årsager til symptomerne i underlivet er blevet undersøgt, og udelukket. Smerterne er ofte tilstede ved skedeindgangen, men kan også være mere udbredt. Det er en sygdom som oftest ses hos de yngre. Hos nogle piger er smerterne konstante, hos andre opstår de i forbindelse med brug af tampon, berøring eller samleje. Smerter efter samleje kan varer timer, og op til flere dage. Det giver bekymringer om hvorfor smerterne er tilstede, og kan medføre muskelspændinger i underlivet. Det kan give en uheldig smertecirkel, hvor den ene smerte tager den anden og problemet vokser sig til at være komplekst. Det gør blot situationen endnu vanskeligere at hjælpe, og trækker behandlingen i langdrag.

Piger i klinikken

Jeg møder piger med vulvodyni, når de kontakter mig for at få hjælp til  muskelspændingerne i underlivet. De piger jeg møder er hårdt ramt!  Det kan være kvinder som endnu ikke har fået diagnosticeret vulvodynien, men som har symptomerne. Det kan også være den gravide, som er diagnosticeret, og som er angst for fødslen pga. Vulvodynismerterne. Vulvodyni er en svær sygdom at behandle. Der er desværre ikke en behandling som kan kurer alle. For nogle brænder symptomer ud over tid, ligesom en graviditet og fødsel kan sætte symptomerne på pause.

Der er flere tiltag som kan afprøves og som kan symptomlindre. F.eks. har nogle kvinder glæde af at smører sig med kokosolie. Andre benytter en mild lokal bedøvende salve. Andre går til samtaler, og kombinerer det med udspænding af bækkenbundens muskler. Det er lidt som at skyde med spredehagl, hvor man håber på at noget vil hjælpe. Jeg har et ønske for pigerne, og det er at sygdommen må få en større bevågenhed. Jo mere vi kan tale om den, jo større opmærksomhed bliver der på den manglende behandling. Vulvodyni mangler forskning og resultater. Lad os begynde at tale mere om sygdommen, hvad med imorgen ?

Vil du vide mere om Vulvodyni: Se mere her

FB, en lukket gruppe for pårørende, patienter og behandler “ Viden om vulvodyni”

Leave a Comment