Sund Graviditet

Kære kommende mor!

Tillykke med din runde voksende mave – en mirakuløs gave. Med den følger forventning om uendelig moderlig glæde, en skøn barsel, og et raskt og sundt barn der trives. Tid med amning og bleskift, men også manglende nattesøvn og bekymring om man gør det rigtige – alle har en mening og en opskrift.

Sund graviditet

En sund graviditet handler i høj grad om at forebygge problemer som bækken- og rygsmerter, nedsynkning af underlivet og inkontinens. Så du har overskud til at nyde din baby og tiden på barsel.

Ved at være i bevægelse, træne hensynsfuldt og undgå overbelastning vil du reducere fremtidige ryg/bækkensmerter og forebygge problemer som nedsynkning af underlivet og inkontinens.

Høj trænings intensitet og frekvens, op til graviditet og under graviditet, højner muligheden for en ukompliceret vaginal fødsel. Træning er godt, og du må gerne styrketræne og få pulsen op. Prøv dig frem, og følg din krop, vær ikke nervøs for at gøre noget forkert. Du kommer rigtig langt med en fornuftig tilgang, hvor du aktivt lytter til kroppen undervejs.

Det er vores oplevelse at en del gravide ønsker hjælp til træningen, og her kan vi gøre en forskel. Vi hjælper med individuelle programmer f.eks. ved bækkensmerter og tyngdegener.

I 2023 oprettede vi et gravidhold, hvor vi træner og guider gravide ud fra sundhedsstyrelsens retningslinjer. Alle kan deltage på holdet, både som første- og andengangs mor og uanset hvor man er i graviditeten.

Du kan se holdet her:  Styrk din graviditet & fødsel .

Vi ønsker at støtte gravide til en aktiv og tryg graviditet, hvor træning og bevægelse er forbundet med glæde og god energi. Vi hjælper med information, og giver tips og trick, og individuel vejledning.

Også vigtigt at understrege vigtigheden i at søge gode kilder, når du skal forberede dig på den kommende fødsel. En af de stærkeste og mest kritiske på fødselsområdet er Sara Wickham. Hun er stærk fortaler for naturlige fødsler og super skarp på evidens. In your own time 

Gode informationer i kombination med øvelser, vil hjælpe dig til bedre vaner for bevægelse, samt træne din ryg og dit bækken. Det vil i sidste ende forebygge/minimere bækkensmerter.

Læs også anbefalingerne fra sundhedsstyrelsen (2022)

Fødsler og bristninger 

Samtale med Birgit Enghild fra Jordemoder.dk om den gode fødsel. Vi drøfter hvad der er normalt og hvad du selv kan gøre for at forberede dig og undgå voldsomme bristninger fødsel og forberedelse 

Gravid

Vi kan hjælpe dig med:

  • Teknikker og hjælpemidler – din hverdag (og nat) bliver nemmere og bedre.
  • Afspændingsteknikker – du slapper bedre af og teknikkerne kan overføres til din fødsel.
  • Hjemmeøvelser – du træner effektivt og uden overbelastning.
  • Kickstarte din efterfødselstræning – det er en stor fordel at du har trænet som gravid.
  • Bækkenbundsøvelser – som du kan udføre i din hverdag.
  • Mindset/motivation så din indsats drives af mål om blivende inkontinens, smertefrihed og stærkt underliv.
  • Information og træning - forebyg bækkensmerter/færre gener

BOOK TID HER

Graviditet & Smerter

Hvert år føder talrige kvinder børn og fortsætter med at have et smertefrit liv. Desværre er der også mange som ikke kommer igennem en fødsel uden langvarige gener.

Kvinder, som tre måneder efter fødslen fortsætter med at have ondt, vil være i højrisiko for at få langvarige smerter, hvis ikke de får gjort noget aktivt ved tilstanden. Derfor er det en god ide at kontakte en specialiseret behandler, som kan hjælpe dig og undersøge hvorfor du bliver ved med at have ondt.

Bækkensmerter

Typisk sidder smerterne omkring kønsbenet ( foran) og/eller bagtil i bækkenet og kan forveksles med rygsmerter.

Smerterne i bækkenet er typisk lokaliseret til tre led. Du kan have smerter et af stederne eller i alle tre led, på en gang. De tre led er de to sakro-iliaka led (korsbenet) og symfysen (kønsbenet). Når du har bækkenproblemer, kan du opleve smerter, under gang, når du skal ind og ud af en bil, når du skal vende dig i sengen, gå på trapper. Smerterne kan være fra lette symptomer til meget invaliderende.

Graviditet og bækkensmerter, er det altid leddene som er synderne?

Hvis du ikke kan overkomme din hverdag og føler dig meget besværet, bør du tage en snak med din læge.


Styrk dit underliv med GynObs Fysioterapi, og forebyg gener mens du er gravid

Vi tilbyder unikke ydelser til gravide

  • Gravidmassage
  •  Rebozo behandling (blide vuggende bevægelser, se HER)
  • Akupunktur
  • Individuelle konsultationer (f.eks. bækkenbundstræning, bækkensmerter, nedsynkning, inkontinens)

   BOOK TID HER