Underlivssmerter

Smerter og spændinger i underlivet er et problem for rigtig mange kvinder. Der kan være flere årsager og ligesom spændinger i nakken kan give hovedpine, så kan man få underlivssmerter af at spænde musklerne i underlivet. Ofte er det en dårlig vane, som kvinden ikke er bevidst om. Heldigvis kan problemet afhjælpes, ved hjælp af nogle få øvelser.

Kvinder hos lægen

Generelt er underlivssmerter en hyppig årsag til, at kvinder opsøger praktiserende læge for hjælp. Ud over muskler, kan følgende også give underlivssmerter: arvæv, blærebetændelse, graviditet, endometriose, cyster, irritabel tyktarm, fødevareintolerance.

Hvis du er bekymret for at fejle noget alvorligt, bør du kontakte din læge. Alvorlige sygdomme som kræft, kan give smerter i mave og underliv.

Smerter ved samleje

Det er ikke rart at mærke smerter ved samleje. Nogen kvinder oplever smerter i så høj grad, at bækkenbunden spænder imod, når manden forsøger at trænge ind med penis. Det er derfor vigtigt at få klarlagt  hvad årsagen er til problemet. Måske får du brug for hjælp og vejledning af en sexolog.

Smerterne kan somsagt også være udløst fra musklerne i underlivet (se afsnittet længere nede på siden).

Når Livmoderhalsen, livmoderen, æggeledere og æggestokke er årsag til smerter, kan det f.eks. gøre ondt når penis rammer livmoderhalsen. I såfald kan der være tale om en betændelsestilstand. Når du oplever smerter herfra og fra æggeledere og æggestokke, er det vigtigt at du bliver undersøgt for sygdomme i disse organer.

Endometriose

Endometriose giver underlivssmerter. Sygdommen er karakteriseret ved at livmoderslimhinden befinder sig et andet sted end i livmoderen. Typisk i bughulen. Man bløder dermed i samme takt, som slimhinden inde i livmoderen. Det kan give høje smerter.

En kvinde med endometriose oplever smerter i forbindelse med menstruationen, men sidenhen også mellem menstruationerne. Dette på grund af sammenvoksninger og arvæv i bughulen.

Arvæv og fertilitet 

Arvæv kan være et problem for fertiliteten. Dvs. evnen til at blive gravid. Det er ikke ny viden, men det er relativt nyt at fysioterapi kan hjælpe positivt i denne sammenhæng.

Arvæv er ikke i sig selv smertefølsomt, men det er meget stærkt. Det kan derfor trække kraftigt i det omkringliggende væv, som er fyldt med små smertereceptorer.

Der er flere årsager til arvæv. Du kan have født ved kejsersnit, været igennem en maveoperation,  endometriose og haft talrige underlivsbetændelse. Dette er blot eksempler. Arvæv er et problem, som giver meget bøvl i underlivet, også for mænd.

Arvæv har en evne til at klistre sammen. Det forhindre det omkringliggende væv i at kommunikerer. Det betyder at blodtilførslen nedsættes, ilt og næringsstoffer blokeres i at komme frem til organerne f.eks. æggelederne. Affaldsstoffer har tilsvarende svært ved at blive transporteret væk. Det i sig selv kan have en negativ effekt på forplantningsevnen.

Kvinder med arvæv i underlivet vil ofte også opleve smerter, fordi de naturlige og nødvendige bevægelser trækker i organerne og i ligamenter, muskler, kar, fascier osv.

Der findes ingen medicin som kan fjerne arvæv. En ny operation vil på længere sigt give nye problemer med arvæv, hvorfor det ikke er en god løsning.

Den fysioterapeutisk behandling sigter mod at løsne vævet fra hinanden, så de forskellige klistrede lag reduceres. Det vil betyde at organerne langsomt genvinder deres frie bevægelighed og blodtilførelsen kan arbejde uhindret. I bedste fald vil det øge fertiliteten hos den barnløse kvinde og nedsætte underlivssmerterne.

Arvæv og fertilitet er en specialiseret behandling. Det kan derfor godt betale sig at kikke sig godt for, når du skal finde en behandler som er kvalificeret til at hjælpe dig. Et godt råd er at starte din søgen hos en GynObs fysioterapeut. Spørg dig frem.

Eksempler på smertefulde muskler

Musculus psoas major og Iliacus – kaldet “mørbraden.”

Mørbraden’s vigtigste funktion er at bøje i hoften og balancerer kroppen i forhold til benene. Musklen er ofte en årsag til underlivssmerter. De såkaldte psoassmerter.
Smerterne kan sidde i den ene side af lysken eller i begge sider. Symptomerne kan være en murrende smerte i lysken og/eller jag ned i den ene side. Det kan trække ned på indersiden af låret og om i lænden. Flertallet vil også opleve smerter ved samleje.
Psoassmerter.

Årsager til psoassmerter, kan være uhensigtsmæssig kropsholdning, ensidig træning f.eks. løb. Musklen er også under indflydelse af vores følelsesliv: ” et hårdt liv giver en kort mave”.

I klinikken møder jeg rigtig mange med Psoassmerter. Det er unge piger og ældre damer. Psoassmerter begrænser sig ikke til en bestemt aldersgruppe.

Nogen har så store gener, at de næsten ikke kan passe deres job. Heldigvis kan få behandlinger ofte hjælpe tilstrækkeligt og kvindens livskvalitet stiger i takt med bedringen.

Musculus levator ani – bækkenbunden “bundlås, tænk på en snørrepose som står på hovedet.”

Bækkenbundens vigtigste funktion er at holde underlivet på plads, samt at holde tæt for urin/luft og afføring. Musklen skal også kunne slippe, når du skal på toilet, ved samleje og under en fødsel.

Bækkenbunden er en hyppig årsag til smerter. Der kan være flere forklaringer. Hvis du f.eks. er inkontinent, kan du ubevidst komme til at spænde i musklen, uden at den får pauser. En muskel på overarbejde vil reagerer med smerter og øget inkontinens symptomer. Nedsynkning/fremfald af underlivet, kan også være en årsag til en overspændt bækkenbund.


Træner du forkert?

Forkert træning af bækkenbunden, kan give store problemer med smerter. Det er en tilstand som jeg ofte støder på hos personer som er meget engagerede og ihærdige med knibetræningen, men hvor man udfører for ofte, ensidige og forkerte teknikker.

Det er derfor ikke ligegyldigt, hvem du vælger som vejleder, når du skal træne din kernemuskulatur, der skal støtte dit underliv.
Jeg anbefaler at du henvender dig til en GynObs fysioterapeut. Vi har en specialuddannelse, som giver os de kompetencer som er vigtige til at vejlede og behandle dine underlivsgener rigtigt.

Jeg kan hjælpe dig med

En bedre hverdag, hvor smerter ikke længere tager dit overskud og opmærksomhed.

At bringe klarhed over, hvilke muskler der giver problemer. Er det f.eks. psoassmerter.

Hjælpe dig med en bækkenbundstræning, som ikke giver ømhed og smerter.

Behandlingen består ofte af; massage, udspænding og vejledning. F.eks. udspænding ved psoassmerter.

Supplerende behandling: akupunktur kan være effektivt i kombination med anden behandling.

Udspænding af bækkenbunden