Information og behandling af Endometriose

Endometriose

In Underlivssmerter by adminLeave a Comment

Jeg vil gerne fremhæve en usædvanlig kvinde som jeg har mødt hos styrkditunderliv.dk. Hun er stærk, vis og meget modig ! Hun vil gerne hjælpe andre, og det skal du selvfølgelig høre meget mere om. 

Men inden jeg løfter sløret alt for meget, skal vi runde lidt data om endometriose, som er omdrejningspunktet for denne blog. 

I USA er endometriose årsagen til underlivssmerter hos 10 % af kvinderne. Det svarer til 5 million kvinder! Det er sørme en hel del. Der er forskel på i hvor høj grad den enkelte kvinde bliver ramt, og på omfanget af symptomer.

Årsag til endometriose

Sygdommen opstår fordi celler, lignende dem fra endometrium (slimhinden i livmoderen), sætter sig fast på underlivets organer. F.eks. udenpå livmoderen, æggelederne og/eller andre underlivsorganer. Det giver inflammation (betændelse), og i nogle tilfælde ekstrem grad af smerter.

Mange kvinder med endometriose har et lavt niveau af progesteron og progesteron receptorer, og det giver dem problemer med at lukke ned for østrogen produktionen. (Sara Gottfried “The hormone cure” )

Endometriose er en kronisk, østrogenafhængig sygdom som både giver problemer med inflammation men også arvævsdannelse hos den fertile kvinde. Typisk er symptomerne cykliske, og der kan være smerter ved samleje, vandladning og afføring. Mange kvinder med endo er også infertil, ufrugtbare. (Sundhed.dk)

 

Gode links fra en endometriose klient

I min klinik ser jeg kvinder med forskellige typer underlivsproblemer, også endometriose.

Her vil jeg fremhæve en usædvanlig kvinde, Sissel.  Hun kommer hos styrkditunderliv.dk, og trods smerter og mange udfordringer i dagligdagen har hun udarbejdet følgende liste, som hun håber andre kan få glæde af.

Hos styrkditunderliv.dk har behandlingen været en blanding af massage, dybe stræk, og en gradvis og gradueret genoptræning af hele kroppen med styrkende øvelser. Det har fungeret rigtig godt, og som Sissel siger “ Det har været en stor og vigtig del af at jeg har fået det bedre og føler at jeg har en eller anden form for kontrol”

Det går fremad med Sissel, og når der er gået længere tid får jeg måske mulighed for at bringe den fulde historie. Håbet er at en delingen af Sissels forløb kan give inspiration og håb til andre i en lignende situation. Endometriose er kendt for at kunne give store problemer fysisk, men også mentalt og socialt. For nogle kvinder, kan det være svært at finde den rette hjælp i Danmark

Sissels historie handler også om at kikke ud over Danmarks landegrænser. Den handler om kirurgi, kostomlægning, balancering af hormonspejlet, gradueret træning og mm. Hun har været vidt omkring, og det er der kommet nogle gode links ud af, ligesom hun allerede har fundet hjælp og støtte hos dedikerede behandler i udlandet.

Måske kan du ud fra nedenstående, finde sider og links du kan bruge  ? 

Information om endometriose

FACEBOOK

Nancy’s Nook Endometriosis Education

En gruppe der formidler viden om videnskabelig forskning, kirurger med højst mulig specialisering i endometriose og hvor andre kvinder deler deres erfaringer efter at have blevet opereret af en af de højt specialiserede kirurger.

Gruppen er dannet for mange år siden af Nancy Pedersen, som er en amerikansk sygeplejerske, der har været alle tænkelige fejlslagne behandlinger igennem, ind til hun fandt en højt specialiseret kirurg, som fjernede alt endometrial væv og siden har hun været symptomfri på 20. år.

Hun har dedikeret resten af sit liv til formidling af videnskabelig viden og budskabet om, at vi kvinder selv må sørge for at være velinformerede for at træffe de rigtige valg. Det er IKKE en diskussions-, rådgivnings- eller støttegruppe. Reglerne er rigide, men fair, og der er ingen nåde hvis man overtræder dem.

https://www.facebook.com/groups/NancysNookEndoEd

Bucharesti Endometriosis Center-Dr Gabriel Mitroi

En højt specialiseret kirurg fra Rumænien, der også brænder for at dele sin viden og støtte patientgruppen med endometriose, så han poster tit meget god information på sin side.

https://www.facebook.com/bucharestendometriosiscentredrgabrielmitroi

HJEMMESIDER

Center for Endometriosis Care

En endometrioseklinik i Georgia, USA, med højt specialiserede kirurger som også har lavet en hjemmeside med utrolig meget og god evidensbaseret viden om endometriose og adenomyosis. 

https://centerforendo.com/

Possover International Medical Center

Dr Marc Possover er verdens ledende specialist inden for nichen af patienter med endometriose på nerverne i bækkenet. Han har også en del god viden på sin hjemmeside.

https://www.possover.com/en/

The Supportive Endo RD

Cindy Dabrowska er en dybt professionel diætist, som er imponerende vidende på sit felt og i forhold til endometriose specifikt hvad angår hvordan vores tarmsystem påvirker inflammation, og hvordan hormonbalancen kan genoprettes via kost. Hun arbejder udelukkende baseret på forskning, men er ny-opstartet, så det er ikke alt, hun har nået at få med på sin hjemmeside. Hun kan også findes på Facebook og Instagram.

APPs:

Visana

Visana er en en app, der er designet til at tage endometriosepatienten igennem et 12-ugers program med fokus på afslapning, vejrtrækning, strækøvelser og formidling af forskningsbaseret viden. Den er også relativt ny, så de arbejder løbende på at forbedre den, men den er et rigtig godt og overskueligt sted at starte. Kræver i snit mellem 10-15 minutter om dagen for at lave sine øvelser og læse en kort artikel om et relevant emne som eks kost, smertehåndtering, behandlingsmuligheder og lignende. Er måske især god til at komme ind i vanen med at få tænkt strækøvelser ind i hverdagen og få gjort det til en rutine, men også til at få skabt et vidensgrundlag til at bygge videre på.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.visana&hl=en

https://apps.apple.com/us/app/visana-endo-period-pain/id1495633776

Mange tak til Sissel for at dele disse værdifulde links til andre med endometriose.

Spørgsmål kan rettes til styrkditunderliv.dk 

Leave a Comment