NEDSYNKNING/FREMFALD AF KVINDERS UNDERLIV.


Efter en fødsel har en del kvinder, en mild grad af nedsynkning af deres underlivet. Dog er den sjældent behandlingskrævende, med mindre man hører til de 6 %, der har brug for lægelig kirurgisk behandling.

Den ukendte kvindesygdom

Jeg har arbejdet som GybObs fysioterapeut i mange år og meget er sket i de 17 år der er gået. Min oplevelse i 2017 er stadigvæk, at en nedsynkning af underlivet, en desencus, er ny viden for flertallet af kvinder. Det er først når de løber ind i problemer med tyngdefornemmelse, inkontinens, smerter mm. at de konfronteres med diagnosen nedsynkning.

Det er årsagen til at jeg kalder sygdommen den ukendte kvindesygdom.  Ikke mange har kendskab til omfanget ej heller til årsagen. På FB findes der grupper, for kvinder som har en desencus. De lider og er hårdt ramt på livkvaliteten. Det er ikke en sygdom for børn. Nedsynkning skal tages alvorligt og helst inden den udvikler sig.

En nedsynkning er ikke livstruende, men enorm belastende for den som må gennemgå operationer og de men der kan følge efter et kirurgisk indgreb. Derfor handler det i høj grad om forebyggelse.

Forebyggelse er vejen frem

Som GynObs fysioterapeut forepligter jeg mig til at dele ud af min viden og oplyse kvinder, når jeg finder det relevant. Ikke sjældent ender snakken på nedsynkning og jeg viser tegninger og fortæller.

Nedsynkning har ikke nogen alder. Det er lige fra den gravide til kvinden i overgangsalderen. Selvfølgelig er en kvinde som lige har født og en kvinde ved menopause, mere udsatte end andre, men alle kan få problemer.

Emnet er et fast punkt på mine indendørs efterfødselshold “Genoptræning efter fødsel – med mor i fokus”. Vi drøfter nedsynkning og jeg viser billeder af de forskellige typer af desencus og prolaps. Nogen piger har allerede mærkbare symptomer efter første fødsel.

På alle min hold (alle!), arbejde vi så vidt muligt forebyggende. Vi træner bækkenbunden i samarbejde med resten af core og herigennem styrkes kvindens underliv, så hun bliver stærk og forhåbeligt undgår fremtidige gener.

En nedsynkning har flere stadier

En nedsynkning af underlivet, eksempeltvis en cystocele, hvor blæren falder ned, findes i forskellige stadier.
I de lette og begyndende stadier, er der typisk ikke symptomer. En nedsynkning kan udvikle sig med alderen til at blive kirurgisk behandlingskrævende. I de lette tilfælde og for at undgå at tilstanden udvikler sig, er opskriften ofte information om at undgå tunge løft samt at træne støttemuskulaturen, bækkenbunden.

Forskellige typer nedsynkning/fremfald

Skedens forvæg-cystocele.
Skedens bagvæg-rectocele.
Skedens top og tyndtarm-enterocele.
Livmoder eller livmoderhals. (se billedet i hø. side)

Årsag

Fødsler.

Overvægt.

Forstoppelse.

Fysisk hårdt arbejde/mange løft.

Overgangsalder.

Symptomer

Tyngdefornemmelse i underlivet.

Smerter ved samleje.

Vandlandningsbesvær.

Problemer med afføringen/at få tømt tarmen.

Forværring af symptomerne ved fysisk aktivitet.

Jeg kan hjælpe dig med

Information – du føler dig tryg og ved hvad du selv kan gøre.

Bækkenbundsøvelser som beskytter dit underliv.

At du kender din bækkenbunds svagheder og styrker. Et tilbud om at få testet musklen.

At du får indsigt i andre faktorer, som kan påvirke tilstanden. Eks. din vægt, kost, løft/aflastning af underlivet.

– En gennemgang af, hvad en nedsynkning er. Undervisning.

Lægen med på råd

Det er også en god ide at drøfte andre behandlingsmuligheder med din læge. F.eks. lokal hormonbehandling, brug af pessar.

Hvis problemet er meget udtalt, og du har mange gener og bækkenbundsøvelser og østrogenbehandling ikke hjælper tilstrækkeligt, kan en operation blive aktuelt.