Nedsynkning af underlivsorganer

In Levator-avulsion, Underlivs prolaps/POP by adminLeave a Comment

 

Denne blog skal handle om vaginalpessarer, en indvendig støtte som kan forbedre livskvaliten hos kvinder med en underlivsprolaps. 

Nedsynkning af underlivsorganer opstår, fordi væv, muskler og bindevæv i underlivet bliver slapt. Du kan finde meget mere info HER

Behandling med støttepessar

Et støttepessar kaldes også vaginalpessar, prolapsring, ringpessar, ringbehandling. Navnene afspejler produktets anvendelsesmåde og form. Der findes rigtig mange typer pessarer – alle med forskellige former og støttemuligheder. Det er en indvendig støtte til underlivet, og du kan se det som en støtte på niveau med f.eks. et knæbind. Eneste forskel er, at behandlingen er indvendig.

Pessarerne kan have flere faconer og alt afhængig af typen af nedsynkning, løfter og støtter det organet, som er sunket. F.eks. blære, livmoder, endetarm – eller når symptomet er urininkontinens. Et pessar kan også løfte flere organer på en gang. Her kommer et lille udpluk.

 

Figur 1

Figur 2

Figur 5

Figur 4

Figur 3

    

 

 

Pessarerne er lavet af medicinsk silikone eller plastik. Hos styrkditunderliv.dk anvender vi udelukkende produkter af medicinsk silikone. De indeholder ikke hormoner eller andre kemiske stoffer, som kan afgives til kroppen. 

Typer af pessarer og eksempler på anvendelse:

Ringpessarer (Figur 1 og 2), med eller uden membran. Begge er egnede til nedsynkning af blæren (cystocele), og den med membran til nedsunken livmoder (uterusprolaps). De kan sidde op til 3-6 måneder uden at blive skiftet. Ringpessar kan også bruges efter behov, f.eks. hvis inkontinens under løb skal afhjælpes.

Hodge (Figur 3), egnet ved nedsynkning af livmoderen, og blære. Kan evt. anvendes ved avulsion på den ene side. Kan sidde i op til 3 måneder.

Cuben (billede 4), er et rumopfyldende pessar. Det suger sig fast på indersiden af skedens for- og bagvæg. Det kan bruges ved flere typer nedsynkning, f.eks. af endetarmen (rectocele), og/eller når der er flere nedsynkninger på en gang. Cuben kan også anvendes, når der er skader på bækkenbunden. Den skal ud om natten eller kun bruges om natten, så vævet i skeden får ro.

Efemia (billede 5), anvendes ved inkontinens. Det er en prop, som kan bruges under løb eller anden fysisk aktivitet. Den benyttes ofte i få timer, skal ud om natten,

Nedsynkning af underlivsorganer

Når et pessar sidder rigtigt, kan du udskyde og måske forhindre en operation i dit underliv. Du skal ikke være nervøs for, om pessaret gør din bækkenbund doven eller skader underlivet. Betragt det som et hjælpemiddel, som kan afhjælpe dine gener og forbedre livskvaliteten. 

Slimhinder

Nedsynkning af underlivsorganer i overgangsalderen eller i tiden efter fødsel, kan være forbundet med sarte slimhinder. Sarte slimhinder har behov for pleje forud for pessarbrug. 

Ændringerne opstår pga. et fald i det kvindelige kønshormon østrogen. Det giver slimhinder med behov for lokalbehandling. Lokalbehandlingen kan være Vagifem, Estring eller et tilsvarende produkt uden hormoner f.eks. Replens eller Repadina. Drøft det med din læge og/eller din GynObs-fysioterapeut. 

Hvordan finder jeg det rette?

Det er en god ide at få hjælp til at finde en godt støttepessar. Det kan være sammen med en gynækolog eller en GynObs-fysioterapeut. Det er normalt, at der skal flere forsøg til før rette model og størrelse findes. Du kan også købe dem direkte på nettet, men mange ender i fejlkøb pga. manglende afprøvning. Det kan få nogle kvinder til at give op på forhånd, og det er synd.

De fleste kvinder kan lære at sætte et pessar op og tage det ud selv. Det kan behandleren hjælpe med at lære. Det lyder svært, men det er let. 

Rengøring

Et støttepessar rengøres i lunkent vand med håndsæbe uden parfume. Det skal lufttørre og derefter i en beholder. Afhængig af typen, kan pessarer anvendes i mange måneder, men det er  vigtigt at læse brugervejledningen ved køb.

Klinikkens samarbejdspartner

Kollegaer i Danmark som klinikken samarbejder med, hvor du kan få hjælp til afprøvning og tilpasning af et støttepessar:

Midtsjælland Gyn/Obs klinikken sjælland v/GynObs fysioterapeut Tina plank.

København Klinik for Bækken og Underliv v/GynObs fysioterapeut Helene Herlow 

Syddanmark/Midtjylland Styrkditunderliv.dk  

Leave a Comment