Smerter i overgangsalderen

In Overgangsalderen, Underlivssmerter by adminLeave a Comment

 

Jeg er 57 år og har ikke haft samliv med min mand i 12 måneder 

Min læge siger at alt ser normalt ud forneden

Hvorfor gør det så ondt når vi forsøger at genoptage vores sexliv?

Mine slimhinder er tørre og jeg er begyndt på vagifem (lokal østrogen behandling), men det hjælper ikke!

 

Når et samliv begynder at gøre ondt

Agnes på 57 år tog kontakt til klinikken fordi samlivet med ægtefællen var forbundet med smerter i underlivet. Generne var så udtalte at sex desværre var blevet en by i Rusland.  Parret havde ikke været seksuelt sammen i et år pga. sygdom i familien. Da de igen ønskede at genoptage samlivet, viste det sig umuligt pga. smerter. 

Begge var kede af udviklingen og uforstående, da det ikke var noget de kendte til fra tidligere. Parret havde forsøgt med glidecreme, men da effekten udeblev havde Agnes kontaktet sin praktiserende læge som konstaterede tørre slimhinder og spændinger i bækkenbundens muskler. Hun var derfor begyndt på lokal østrogen behandling for at fugte slimhinderne forneden. Trods regelmæssig brug af østrogenpræparatet Vagifem var smerterne uændret og samliv ikke en mulighed. Spændingerne i bækkenbunden forstod hun ikke, og ville gerne have hjælp fra klinikken.

Spændinger i bækkenbunden

Smerter i overgangsalderen, og i årene efter menopause, er desværre ikke unormalt. Særligt slimhinderne i underlivet kan være plaget af tørhed. Det kan resultere i smerter ved samleje. Det skyldes et fald i det kvindelige kønshormon østrogen, som en naturlig konsekvens af menopausen. Ofte kan det løses med lokal østrogen behandling i kombination med glidecreme ved samleje. Hos nogle skal der lidt mere hjælp til, som i tilfældet her.

Smerter i overgangsalderen

På klinikken blev Agnes bækkenbund testet. Musklerne var stærke og velfungerede men også meget ømme. Musklerne i bækkenbunden bør ikke være ømme. Det kan være den direkte årsag til smerter ved samleje. Agnes muskler ved opspændte i svær grad, og det kom som en overraskelse for hende. Vi drøftede hvad årsagen mon kunne være, og fandt en forklaring som var en kombination af flere ting i Agnes liv. Det skal tilføjes at det er meget almindeligt at kvinder ikke altid ved præcist, hvad som har udløst spændingerne. Det er her at vi som GynObs fysioterapeuter kan være en god hjælp. 

Smerter i overgangsalderen hos Agnes, fandt vi frem til, skyldtes tørre slimhinder, som ubevidst havde drillet hende i dagligdagen. Hun havde længe følt ubehag når hun gik en tur. Generne havde fået hende til at spænde reflektorisk  i bækkenbunden, en måde at forsøge at beskytte sig selv på (og et mønster vi ofte ser i klinikken hos kvinder). Med tiden havde det udviklet sig til muskelsmerter. Ikke farligt, men til stor gene for Agnes og parrets samliv.

 

Udspænding og vagifem

Agnes fik behandlet muskelspændingerne med succes. Hun fik udspænding forneden og afspændingsøvelser som hjemmetræning. Hun fortsatte med at bruge Vagifem. Vi udskiftede også glidecremen til et siliconebaserede produkt. Efter x 3 behandlinger var hun generne kvit og genoptog samlivet med sin ægtefælle. Hun beskrev samtidig en indvendig afslappethed som ikke havde været tilstede i lang tid. Agnes kunne f.eks. gå turer imens hun var afslappet i bækkenet og lænd. En sidegevinst hun ikke havde forventet, men en positiv overraskelse. 

Smerte i overgangsalderen er desværre almindeligt men ikke normalt. Flere kvinder bør vide at der at hjælp at få, så de kan få en god og dejlig tredje alder med god livskvalitet. 

Tørre slimhinder et et stort problem for mange. Der findes flere produkter som kvinderne kan prøve, og typisk skal der flere forsøg til før man finder det produkt som lindre og behandler bedst. Nogen udvikler spændinger i bækkenbunden, når slimhinderne er tørre. Her kan det være en god ide at kontakte en GynObs fysioterapeut for hjælp.

Giv ikke op, der er god hjælp at få 🙂 

Kontakt

Leave a Comment