Kejsersnit


Kejsersnit har i mange år været anset for den nemme løsning, når kvinder skal føde børn. Det at føde normalt og igennem skeden, kan  være en stor mundfuld for den gravide. Der kan være fysiske og psykiske gode grunde til, at en kvinde fravælger en almindelig fødsel og ønsker et kejsersnit.

I England får 30 % af de gravide et kejsersnit og i USA er tallet endnu højere. Tendensen er stigende. Det er derfor blevet vigtigt at informer, så den gravide ved hvad hun går ind til, når hun takker ja til et planlagt kejsersnit.

Et kejsersnit kan påvirke dig psykisk

Idag er et kejsersnit langt mere end en nem løsning. Vi er blevet klogere og ved at der er et efterforløb, hvor kroppen skal genfinde balancen og psyken som hos nogen, skal have støtte og sparring.

Et kejsersnit skåner den fødende for smerter under fødslen og hun sparer sin bækkenbund for direkte sår og rifter som kan opstå under en normal fødslen. Det er hos nogle gravide meget vigtige faktorer, når valget står mellem en normal fødsel og et kejsersnit. F.eks. kan bækkenbunden være så medtaget efter en tidligere fødsel, at læge og jordemoder fraråder en almindelig fødsel.

Den mentale oplevelse kan kræve bearbejdning i tiden efter fødslen. Når dit kejsersnit har været akut er der ofte en træls fødselsoplevelse med i baggagen som har brug for en bearbejdning.

Et planlagt kejsersnit kan være forbundet med skam. At man ikke slog til som mor. En naturlig fødsel står højt på ønskesedlen blandt mange gravide og hvis ikke den er mulig, kan mor slås med skyldfølelse og mindreværd i efterforløbet.

De første par døgn efter kejsersnit

Efter et kejsersnit har moderen ondt. Det gør meget ondt når maven har været skåret op og et barn er blevet hevet ud. De første døgn efter et kejsersnit kan hun ikke vende sig i sengen uden hjælp og har brug for høje doser morfin for at være smertestillet.

Det kan være nogle hårde døgn og i samme periode skal amningen etableres. Mælken løber til, hun skal lære sit barn at kende og finde gode ammestillinger. Det kan være en krævende proces og hvor hun heller ikke må løfte tungere end barnets vægt.

Nogen kejserinder får infektion i såret og skal i behandling. Det forskubber helingen, som forsinkes og smerter som varer ved.  En infektion giver ekstra arvæv, som hun kan bøvle med i lang tid.

Kejsersnit er en operation

Smerter i den akutte fase og når kvinden lige er hvemvendt fra hospitalet er helt normalt. Der hvor det ikke længere er normalt, er når  hun oplever smerter længe efter at såret er helet op. Det kan være neuropatiske smerter, men synderen kan også være arvæv.

Arvæv – den store synder

Arvæv kan være et stort problem i efterforløbet. Det kan være den direkte årsag til smerter. Arvæv kan give symptomer langt væk fra området. Det er f.eks. ikke unormalt at mærke smerter under foden, når arvævet sidder i maven.

Arvæv og smerter

Et kejsersnit er en operation, hvor der skæres en lille åbning igennem maveskindet ved trussekanten. Kirurgen skærer igennem væggen på forsiden, mavens fascie, og det giver kirurgen adgang til livmoderen og hermed også  til barnet. Musklerne bevares under operationen og forbliver intakte.

Efter et kejsersnit skal dit maveskind og dine fascier vokse sammen igen så såret kan lukke. Opheling af sår forekomme meget forskelligt. Nogen kvinder danner pæne ar (dem som vi ser billeder af på nettet). De fleste andre danner ar som har brug for hjælp til at blive pæne. Arvæv giver også bøvl i vævet under maveskindet, hvor mobiliteten indskrænkes og kvinden kan få problemer med at komme af med sin afføring. Hun kan også have smerter når hun forsøger at bevæge sig naturligt.

Når din krop begynder sin opheling efter et kejsersnit, kommer immunforsvaret på arbejde. Immunforsvaret danner hurtigt kollagene fibre omkring operationsåret. Fibrene fungerer som en slags lim der klister sammen. Det får såret til at ophele inde- og udefra. Denne barrierer hedder arvæv. Arvæv er meget stærkt og du kan samligne det med nylonsnor, som er umulig at trække fra hinanden.

Arvævbehandling kræver kundskaber i manuelle teknikker. Det er teknikker hvor en terapeut arbejder med dit væv i overfladen og i dybden. Det kan være lidt ubehageligt at få arvævsbehandling i dybden, men nødvendigt. Manuel behandling kan hjælpe med at få de klistrede lag til glide bedre i forhold til hinanden. På sigt øges bevægeligheden i og omkring vævet og dine gener mindskes.

Jeg kan hjælpe dig med:

At fjerne stramning og ubehag, som stammer fra arvæv. Ubehag i overkrop/mave/underkrop.

Ubehag og smerter i underlivet, når du har luft i maven og tarmen er fyldt.

Smerter i og omkring underlivet når du ” glemmer” at trække vejret afslappet.

En genfinde styrken efter graviditet og fødsel.

Forebygge/minimerer inkontinens og nedsynkning af underlivet.

Overskud til dit barn og bedre nattesøvn.

Antal behandlinger:

Behovet er individuelt.

Efter 1. behandling vil de fleste kunne mærke en forskel.

De fleste vil have behov for 2-5 behandlinger. Behandlingen bør suppleres med selvbehandling dagligt. Du instrueres i teknikker til hjemmebrug og hvilke olieprodukter du kan anvende til selvmassage.
I kombination med holdtræningen: ” Genoptræning efter fødsel – med mor i fokus” bliver du klædt på, til at klarer din hverdag, som nybagt mor.