5 gode råd fra en kejserinde

In Arvæv i underlivet, Efterfødselstjek, Kejsersnit by adminLeave a Comment

5 gode råd fra en kejserinde

En personlig beretning

Hej, jeg er mor til to skønne drenge og har en historie som jeg gerne vil dele med dig. Det er min personlige beretning, som handler om at gå igennem et kejsersnit, og hvilke erfaringer jeg fik. Måske er du også selv kejserinde, eller måske er du gravid og er spændt på hvordan det hele skal komme til at gå.

Jeg hedder Louise, er fysioterapeut og bor i Børkop ved Fredericia. Min første fødsel var en vaginal fødsel, og den anden et kejsersnit, og det er den sidste jeg gerne vil dele. Det var nemlig meget anderledes og lærte mig en del.

Min første fødsel

Det kan siges kort: en hurtig fødsel! 3 timer og 15 min fra første ve til vores Viggo var ude hos os. Det var en vild oplevelse, og jeg følte mig stærk!

5 gode råd fra en kejserinde

2,5 år senere var det lillebrors tur til at komme til verden. Om onsdagen havde jeg været ved jordemoder, som mente at han vendte med hovedet nedad, men beroligede mig med at han endnu ikke stod dybt nok i bækkenet til en fødsel. Fødslen var, med andre ord, ikke lige om hjørnet, mente jordemoderen.

Hun mente det helt sikkert godt, den kære jordemoder, men hun gjorde mig utryg. Set i bakspejlet, skulle jeg nok have bedt om at blive skannet for at tjekke hans stilling, eller have bedt om en second opinion for mere ro i maven.

  1. råd: Er du utryg, så sig det højt. Del det med jordemoderen/lægen. Måske er din intuition rigtig, og alt er ikke som det burde være.

Om lørdagen startede veerne, ligeså hurtigt som med storebror. Jeg var her 37+3. Vi kom hurtigt ind på Kolding sygehus, hvor jeg blev undersøgt. De var meget i tvivl om hvordan lillebror lå, om det var hoved eller numse de kunne mærke. En jordemoder og fødselslæge endte med at konstatere han lå med numsen nedad, og at det var benet de kunne mærke, ikke numsen.

Sædefødsel?

Man kan godt føde ved sædefødsel, men vi fik af vide, at det var ok de kunne mærke et ben, men de skulle også kunne mærke numsen før en evt. sædefødsel. Der gik nogle timer, men han kom stadig ikke længere ned i bækkenet. De forsøgte med vendingsforsøg 2 gange, men uden held.

Fødselslægen anbefalede os derfor et kejsersnit, da hun tænkte at lillebror lå med krydsede ben og ikke kunne trænge længere ned i bækkenet. Som hun fortalte, skulle vi ikke vente for længe, da han måske ville blive stresset. Det kunne resultere i et akut kejsersnit.

Vi takkede selvfølgelig ja…

Vi var selvfølgelig ikke interesseret i at han skulle blive alt for stresset, vores lille baby og takkede ja til kejsersnittet. Men her brød min verden brød sammen! Jeg kunne ikke forstå, at det min krop havde klaret så flot første gang nogle år for inden, kunne den nu ikke finde ud af anden gang. 

  1. råd: Det er okay at blive meget ked af det, når fødslen tager en drejning du ikke havde set komme. Græd, og band også… og snak med dem som er med dig på fødestuen.

Heldigvis kom lillebror godt til verdenen, og han lå som fødselslægen mistænkte nemlig med krydsede ben. En vaginal fødsel havde ikke været muligt. De forsøgte at skabe en god og hyggelig stemning på operationsstuen, og jeg var fyldt med glæde, lykke, skuffelse og skyldfølelse på samme tid. Det var ikke den anden fødsel jeg havde drømt om, men det vigtigste var jo at lille Noah var kommet godt til verden, og var sund og rask. 

  1. råd: Skyldfølelse. Det er ikke din skyld, at fødslen tog en drejning. Men det er okay at føle skyld, men du har intet forkert gjort. Tænk at være så heldig at bo i et land, hvor os kvinder hjælpes, og overlever en ellers umulig fødsel.

Tiden efter kejsersnit

Tiden efter fødslen gik som det gør for de fleste nybagte forældre med meget lidt søvn, masser af amning, gylp, gråd, rod over alt fordi det var vigtigere for os at være der for vores første søn også osv. 

Mit kejsersnit ar helede fint, og som fysioterapeut ved jeg, hvor vigtigt det er at komme i gang med arvævsbehandling, men jeg kunne ikke. Hver gang jeg kiggede på mit ar, eller skulle røre ved det, fik jeg kvalme.

Jeg indså at jeg var nødt til at have lidt hjælp for at komme i gang, selvom jeg godt selv vidste hvad jeg skulle gøre. Syntes også det var lidt pinligt, at jeg som fysioterapeut havde behov for hjælp. Men jeg bed stoltheden i mig og kontakte GynObs fysioterapeut Mette fra klinikken styrkditunderliv.dk, som hjalp mig i den rigtige retning. I dag har jeg ingen problemer med at røre mit kejsersnit ar. Ingen smerter eller gener forbundet med det. Men det har været en kamp at nå hertil.  

  1. råd: Får du kvalme og ubehag af at røre dit ar? Det er helt normalt! Hjernen lagre fødsels oplevelser i arret, og berøringer kan være ubehageligt i starten. Få hjælp fra en behandler, som kan guide dig godt fra start. Det er guld værd.
Kære kejserinde DU ER FOR VILD!

Så, hvad vil jeg egentlig med det her opslag? Fortælle jer at april måned er International Cesarean Awareness Month, men alle andre måneder tæller også – for kejsersnit forekommer dagligt og er ikke bare en nem løsning! 

Så kære kejserinder, alle jer der selv har valgt kejsersnit og alle jer der ikke har, i er for vilde! Et kejsersnit er ikke den nemme vej uanset om det er planlagt eller ej. Der kan være fysiske og psykiske udfordringer efter et kejsersnit, som nogle har behov for hjælp til. Vær ikke flov, lev ikke med generne, vær stolt over at i har skabt liv, og søg hjælp til det som er svært.  

Jeg så mit kejsersnit som min svaghed, men i dag har jeg vendt det til min styrke. Jeg har født både vaginalt og ved kejsersnit. Den erfaring jeg har fra fødslerne og tiden efter bruger jeg i dag i mit arbejde som fysioterapeut, hvor jeg vejleder og behandler efterfødselskvinder, uanset type af fødsel. 

 5. råd: ROS DIG SELV ! Sikke en kraftpræstation du har været igennem, og kejsersnit er ikke et nemt valg, så husk at tale pænt til dig selv og dit ar.

Noah, Tak for min mommy-tattoo, jeg er dig evig taknemmelig!

P.s. Det kan hjælpe at danse og skråle med til Unstoppable med Sia (;

Håber du kunne bruge 5 gode råd fra en kejserinde.

Fra styrkditunderliv.dk vil vi sige TUSINDE tak til Louise for sit mod til at dele og bryde med et tabu.

Leave a Comment