Ofte stillede spørgsmål
Halebenssmerter, hvor der ikke er brud på knoglen, kan skyldes muskelspændinger i bækkenbunden. Vi har gode erfaringer med at afhjælpe muskelsmerter omkring halebenet, også selvom det har stået på i mange måneder. Du vil typisk mærke lindring efter få behandlinger. Sidder halebenet skævt (mild grad), kan vi hjælpe med at rette det på plads.
Findes der andre af jeres klinikker udenfor Fredericia?
Fra 2022 har vi en satellit afdeling i Vejle midtby. Vi er indgået i et samarbejde med gynækolog Gitte Glavind, og vil være på Borgvold 14B hver tirsdag.
Konsultationer bookes på mail info@styrkditunderliv.dk
Svar: Desværre er nedsynkning af underlivet et almindeligt problem for mange kvinder, og opstår ofte i forbindelse med en fødsel. Ud over træning og vejleding, så kan et støtte-pessar ofte hjælpe. Det er et pessar som sættes op i skeden, og holder blæren på plads. Du kan kontakte klinikken for yderlige informationer.
Kan jeg få tilpasset et støtte-pessar hos styrkditunderliv.dk?
Svar: På klinikken råder vi over flere typer støtte-pessarer som vi hjælper med at få tilpasset. Vi har forskellige slags, da kvinders underliv og nedsynkninger er forskellige. På klinikken vil du få mulighed for en afprøvning, og sammen finder vi det som passer bedst. Hvis det er første gang du skal afprøve, anbefaler vi at du booker en 1. konsultation på 1 1/2 – 2 timer. Det kan tage lidt tid at finde den rette model og størrelse. Du er altid velkommen til at kontakte os for flere info på mail
Hvem kan anvende støtte-pessar?
Svar: Som udgangspunkt kan de fleste anvende et pessar ved nedsynkning. Hvis man har været igennem en underlivsoperation, kan der være behov for indvendige behandlinger først (arvævsbehandling). Er man i overgangsalderen/på den anden side(post-meno) vil slimhinderne ofte have behov for et hormon boost. Det er derfor en god ide at tale med sin praktiserende læge først, få tjekket sliminderne og evt. startet en lokal østrogen behandling, især hvis pessaret skal sidde 24/7.
Der findes mange forskellige typer støtte-pessaer. Nogle er runde, andre ovale, firkantede, buede osv. Afhængig af form og størrelse, støtter pessarerne forskelligt. Det er en fordel, fordi kvinderes underliv er forskellige. Nogle støtter primært når blæren er sunken (cystocele), andre når det er livmoderen. Når bagvæggen er sunken ned (rectocele) kan det være lidt svære at finde et pessar som støtter ordenligt – men det er ikke umuligt. Dog afhænger det af, hvor langt nede rectocelen sidder. Nogle vaginale pessarer støtter det hele: forvæg, top og bagvæg.
9 hyppige spørgsmål (og svar) om vaginale støttepessarer VIDEO
Svar: Det er et vigtigt spørgsmål du stiller, for det er ikke alle stillinger i yogaen som er lige velegnede når underlivet synker. Brug som udgangspunkt omvendt-stillingerne og stillinger hvor bækkenet løftes over hjerteniveau. F.eks. broen (bækkenløft, med puder under bækkenet til at hvile på), hovedstand og skulderstand, klassiske stillinger som kan reducere tyngdefornemmelsen. Ofte er bagoverbøjninger også ok at træne/giver ikke forværring af gener. Prøv dig frem, lyt til kroppen – måske kan du mere end du selv tror?
Svar: Delte mavemuskler tester du både i bredden og i dybden. Du kan sagtens have delte mavemuskler med en afstand på ca. 1 cm. som jo er ganske normalt, men hvis dybden er meget blød som en bolle-dej (mellemrummet mellem sixpack muskler ), har du delte mavemuskler. Det kan give den karakteristiske gravide mave du beskriver.
Svar: Jeg forstår din forvirring! I Danmark er der endnu ikke en ensretning for træning og behandling af kvinder og mænd med delte mavemuskler. Der mangler nationale retningslinjer og vi mangler evidens for det vi gør. Her på klinikken følger vi den Canadiske fysioterapeut Diane Lee. Hun var en af de første til at skrive om tilstanden. Hun rejser også ud i verden og holder workshops. Hun kikker på kroppen som helhed, og med udgangspunkt i muskler og bindevæv. Det kan du læse mere om her i den uddybende information.
De seneste år er der flere professionelle som forholder sig til delte mavemuskler, og der er en god og ofte konstruktiv dialog igang. Men debatten er bred, og det er værd at kikke sig godt for. Ud over Diane Lee henter vi inspiration hos f.eks. Physiodetective (Antony Lo), Grainne Donnelly/absolute.physio, Elin Solheim, Sinead Dufour, Munirahudanipt/diastasis rehab physio.
I tvivl om du har delte mavemuskler og hvad det evt. kan betyde for din hverdag og træning?
Træningen er egnet for alle kvinder, også efter en underlivsoperation. Træningen hjælper ved inkontinens, nedsynkning i let grad, delte mavemuskler i let grad. Kan også bruges forebyggende.
Du har adgang til træningen ONLINE 6 måneder fra tilmeldingsdatoen.
Der er ubegrænset online sparring undervejs, i en lukket facebook gruppe. Brug endelig hjælpen. Du får tilsendt et link til gruppen, når du er tilmeldt ONLINE.
Kvinder som er indstillet til en underlivsoperation, kan få hjælp i klinikken både før og efter. I det offentlige er træningsforløbene desværre sparret væk og det gør mange usikre på, hvordan de sikkert og uden bekymringer kan genoptage en hverdag og en tryg træning.
Vi anbefaler booking af 1. konsultation 60 min.