Afføringsinkontinens og problemer

Det er meget ubehageligt at være inkontinent for afføring og tarmluft. I Danmark er der omkring 100.000 som dagligt er udfordret. Symptomerne kan optræde alene eller i forbindelse med forstoppelse eller diarre.

Der findes flere gener end inkontinens, når vi taler om problemer med tarmen. Hård mave, træg mave, diarre, irritabel tyktarm osv. er almindelige lidelser men ikke normalt. Afførings problemer er i høj grad forbundet med skyld og skam. Det kan være meget svært at sige højt, for hvad mon andre tænker?

Mange kan dog få løst deres problem ved at søge hjælp.

Fakta:

Ca. 1/3 af alle danskerer, fra vugge til krukke, lider af et afføringsproblem;

20 % har forstoppelse

Ca. 4-5 % diarre

Ca. 4-5 % afføringsinkontinens

Afføringsproblemer opstår på tværs af alder og køn, særligt børnenes kurve har været stødt stigende igennem 20 år (jvf. Gerd Johnsen)

Det gode tal er, at ca. 73% kan hjælpes med justeringer, tips og tricks. Mange er dog i tvivl om, hvor hjælpen findes. Tal med praktiserende læge/kontinens sygeplejerske/GynObs fysioterapeut, vi er uddannet til at tage hånd om afføringsproblemer, og hjælper også med at sende videre hvis der skal andre faggrupper på.

Årsager til afføringsinkontinens

Årsagen kan være mange f.eks.;

*Uhensigtsmæssige spise- og drikkevaner

*Uhensigtsmæssige toiletvaner

*Ændrede motionsvaner

*Nedsynkning af endetarmen

*Fødselsskader af lukkemusklen

*Fødselsskader af bækkenbunden

*Stråleskader

*Bivirkninger af medicin

Uanset årsag er det vigtigt med en grundig gennemgang af sygehistorien. Ved ændrede afføringsvaner skal alvorlige sygdomme udelukkes og en henvisning til en specialafdeling, kan være relevant.

Der tilbydes ofte fysioterapi efter en fødselsskade. Hvis ikke dit sygehus tilbyder dig opfølgende behandling, bør du opsøge en GynObs fysioterapeut. Det er en specialiseret fysioterapeut som kan hjælpe.

Få mere information om proceduren ved fødselsskader: OUH´s pjece, ved bristning af ringmusklen  Danske retningslinjer  Læs også de Australske retningslinjer, som beskriver anbefalingerne efter bristninger i let til svær grad.