Barnløshed

Barnløse – er der andre løsninger?

In Fertilitet by adminLeave a Comment

De seneste par måneder har jeg fordybet mig i emnet fysioterapi til barnløse. I min omgangskreds har flere par fået hjælp for barnløshed. Det kan syntes uretfærdigt når andre får børn uden problemer. Hvorfor er det så svært og findes der da ikke nogle andre løsninger til behandling, end de vanlige tilbud?

Måske har du været igennem den svære proces med hormonbehandling, talrige og endeløse besøg på fertilitetsklinik samt søvnløse nætter med en strid strøm af tårer og et mere og mere belastet forhold.

For mine vennepar gik det heldigvis godt. Et par fik god hjælp i det offentlige sundhedssystem og et andet par søgte alternative veje. Efter adskillige år og flere forsøg, afsluttedes den hårde rejse for parene. Rejsen og kampen, kunne også været endt i ingenting eller så trist som en skilsmisse.

Barnløse – er der andre løsninger? Det er ikke nemt at være infertil, uanset om årsagen ligger hos kvinden, manden eller en kombination. Derfor dette indspark.

Barnløse – er der andre løsninger?

Op til 40% har en mekanisk årsag til infertilitet. Det kan for eksempel være arvæv i livmoderen eller lukkede æggeledere. Det er disse, som fysioterapeutisk kan hjælpes med andre løsninger. Når jeg læser faglitteraturen, er der en tæt sammenhæng mellem hormonelle og mekaniske forandringer i kroppen. De to områder er ofte tæt forbundet ved infertilitet. Derfor kan en tværfaglig behandling være en  løsning.

Tænk hvis det er muligt at lette vejen for barnløse. Så kære barnløse – er der andre løsninger? – Ja! Fysioterapi til barnløse er klart et område med for lidt fokus. Det er synd, for her er muligheder. Det er endda en hjælp uden bivirkninger.

Heldigvis er flere fysioterapeuter begyndt at tilbyde hjælp med “Mojzisova-metoden” – en behandling udviklet af en tjekkisk fysioterapeut. Forskning tyder på at hver 4. par med Mojzisova-metoden opnår graviditet. Det er jo skønne tal for “et effektivt alternativ eller supplement til den medicinske fertilitetsbehandling.” (1)

Det er godt nyt til denne blog: Barnløse – er der andre muligheder?

 

Mojzisovametoden

Meget kort fortalt består programmet af blide øvelser, som skal styrke, mobilisere, afspænde og lindre. Mojzisovametoden arbejder også med et massageprogram til selvbehandling af arvæv i underlivet. Desuden ses der på faktorer som aktivitetsniveau, stress,  mm.

Stress i dagene før ægløsning, kan nedsætte kvindens chance for at blive gravid med op til 40 procent.

Har du fertilitetsudfordringer kan du således have glæde af at blive hjulpet af en fysioterapeut og bor du tæt på en klinik ,som anvender Mojizosovametoden, kan et holdtilbud være den bedste løsning, da det altid er nemmere, sjovere og mere motiverende at træne sammen med andre, man er ikke alene om problemet.

En behandling med støtte fra en professionel fysioterapeut vil kunne rette på dine øvelser så du udfører dem korrekt. At træne på hold giver tillige én en social og psykologisk hjælp, de andre er jo også barnløse.

Barneløse – er der andre løsninger ? Ja, det er der bestemt. Nu er der kommet et seriøst fysioterapeutisk tilbud til landet, som for mange kan være en rigtig god mulighed.

Skriv gerne og fortæl om dine problemer og hvilke veje du går i din søgen for hjælp.

(1) Fertilitet og fysioterapi, Anne Marie Jensen, Historia 2016, ISBN 9788793528208

 

 

Leave a Comment