overgangsalder

Jeg ønsker overgangsalderen velkommen!

In Overgangsalderen by adminLeave a Comment

Stakåndet – det er nok den tilstand, der kommer nærmest, når jeg skal beskrive mig selv efter at have læst om overgangsalderen på nettet. Humørsvingninger, depression, tørre slimhinder, blødningsforstyrrelser, hedeture, nedsat sexlyst, ledsmerter, slap hud, mavefedt, kvalme, hovedpine, knogleskørhed og svimmelhed. Tak for kaffe, siger jeg bare!

Er der overhovedet nogen grund til at sige: jeg ønsker overgangsalderen velkommen?

Overgangsalderen nævnes ikke ligefrem i positive vendinger. Hvem ønsker en depression på grund af hormonelle forandringer? Hvem ønsker svimmelhed og kvalme? Hvor bliver livsglæden og overskuddet af? Kan det virkelig passe, at der ikke er noget godt at sige om menopausen?
Jeg blev derfor nysgerrig. Gav nettet fingeren og begyndte at lede i litteraturen. Jeg nægtede at tro, at der kun skulle være død og elendighed tilbage i mit liv.

Jeg ønsker overgangsalderen velkommen

Heldigvis fandt jeg litteratur, som beskrev overgangsalderen mere nuanceret. Dog måtte jeg lede længe.
Yes, tænkte jeg. Der er positive sider ved at være tæt på menopausen.
Denne blog skal handle om nuancerne. Lad os få et indblik og kikke på, hvad det betyder at stå midt i livet med en bunke livserfaring. Jeg ønsker overgangsalderen velkommen!

Symptomer på overgangsalderen opleves forskelligt

Er du i slutningen af 40’erne? Er din menstruation uregelmæssig? Begyndende hede- og svedeture?
Symptomer på overgangsalderen opleves forskelligt.

En tommelfingerregel siger, at 1/3 af kvinderne stort set ikke har symptomer, 1/3 kvinder har nogen symptomer, men fungerer fint med dem. 1/3 oplever så mange symptomer, at hverdagen i høj grad er påvirket. Især den sidste gruppe søger medicinsk hjælp i form af hormoner.

Spørgsmålet er, hvordan man finder ud af, hvad der er op og ned, når det handler om symptomer? Hvilke er betinget af hormonelle forandringer, hvad skyldes andre ting, og hvad er blot myter?
Tilsyneladende er der lavet undersøgelser, som viser, at det kun er hede-/svedeture, der direkte har sammenhæng med menstruationsophøret. Forud for sidste menstruation er der blødningsforstyrrelser, og der kan opstå problemer med tørre slimhinder i skede og urinveje.

Alle de andre symptomer kan derfor diskuteres. Der er f.eks. ikke belæg for at kæde depression sammen med menstruationsophør. Undersøgelser har vist, at de deprimerede også var triste, før der var hormonelle forandringer. De mange andre symptomer handler formentlig om, at vi bliver ældre. At kroppen ikke opfører sig, som om den er 25 år mere. Jeg ønsker overgangsalderen velkommen!

Overgangsalderen opleves meget forskelligt af kvinder. Perioden er i høj grad afhængig af, hvad der ellers foregår i kvindens liv. Arbejdsforhold, økonomi, helbred, bekymringer og glæder iøvrigt.

Kulturelle normer og mediernes indflydelse.

I vores kultur og nok også pga. mediernes og medicinalindustriens omtale, beskrives menopausen primært i negative vendinger. I andre kulturer er der en mere neutral holdning, og kvinderne oplever stort set ingen symptomer. Det er påfaldende.
Ønsker du et nuanceret indblik og fordybelse kan jeg anbefale bogen “Overgangsalderen, bedre end sit rygte” af Lotte Hvas.

Efter at have læst Lottes bog siger jeg : jeg ønsker overgangsalderen velkommen!

Jeg er klar.

Leave a Comment