nedsunken underliv

Den skjulte kvindesygdom

In Underlivs prolaps/POP by adminLeave a Comment

Er du også nysgerrig, efter at vide mere?

 

Hvad pokker er en skjult kvindesygdom. Prøv at kik med her.

Kender du til en eller flere af følgende symptomer: Tyngdefornemmelse i underlivet. En bule i skeden. Urininkontinens, afføringsproblemer og smerter ved samleje. Det er alt sammen symptomer som kan være tegn på en nedsunken blære, tarm, livmoder, skede eller tyndtarm.

Det er tankevækkende at de færreste kvinder kender til sygdommen. Nedsynkning er en almindelig tilstand efter en fødsel. Sygdommen anslåes at forekommer med samme hyppighed som inkontinens. Det betyder at hvis ikke du selv har en nedsunken blære, er der med stor sandsynlighed en i familien som bokser med problemet. En nedsynkning, er det samme som et brok. Du kan f.eks. have brok i lysken. Et indvendig brok i underlivet, er ikke synlig på samme måde som et udvendigt. Det gør det svært at opdage i tide.

 

En nedsynkning har adskillige navne.

Et fremfald, nedsunken skedeforvæg, nedsunken bagvæg, en prolaps og en desencus. Hvis nedsynkningen er meget fremskreden hedder det en prolaps. Når livmoderen hænger ud af skeden, er operation den eneste behandling.

Den hyppigste årsag til en nedsynkning er fødsler. En fødsel er en stor belastning for bindevæv og muskler i underlivet. En fødsel kan give varige skader og forringe bækkenbundens funktion. Det er altid vigtigt at forsøge at træne bækkenbundens muskler op efter en fødsel, også efter et kejsersnit. Er bækkenbunden velfungerende, kan mange kvinder undgå at tilstanden bliver behandlingkrævende.

Det kan betyde forskellen mellem kirurgi/ikke kirurgi. Sygdommen kan leve et skjult liv i mange år, inden den giver symptomer. Det er ikke en farlig sygdom, men kan forringe livskvaliteten Jeg oplever at der er stor tabu om sygdommen. Dels er kendskabet til problemet lille. Det er heller ikke en sygdom, man ønsker at dele med sin nabo til søndagskaffen.

På mine hold, taler vi om nedsynkning. Jeg viser billeder af en cystocele/nedsunken blære og fortæller om nødvendigheden af træning. Vi drøfter forebyggelse og behandlingsmuligheder. Jeg oplever en stor nysgerrighed omkring emnet. På et af mine hold, beskrev en mor det således “ at vi taler om det her, betyder at jeg også taler åbnet om emnet når jeg bliver spurgt til, hvorfor jeg ikke løber”.

En vigtig misson med klinikken styrkditunderliv.dk er at få gjort op med tabuer. Kun ved at tale om det som er svært, kan vi få det afmystificeret og få den rette hjælp. Ofte er der god hjælp at hente, for den som tør åbne sin mund.

 

Tør du tale om tabuemner?

 

Læs mere på: Kvinde

 

Leave a Comment