Delte mavemuskler og angst for bevægelse

Delte mavemuskler og angst for bevægelse

In Barsel & træning, Delte mavemuskler, Graviditet og fødsel by adminLeave a Comment

Åh nej, jeg har delte mavemuskler”.

Allerede her kan du være på vej mod at skabe en bevægelsesangst! Det behøver dog ikke komme så vidt. Bekymringer ER en naturlig del af en diagnose, også selvom rectus diastase ikke er en livstruende tilstand. Kunsten er at holde bekymringerne på et minimum og at søge hjælp, hvis tankerne løber af med en. Delte mavemuskler og angst for bevægelse ( fear avoidance ), er et område man skal holde øje med.

Har du ændret adfærd ?

Det er vigtigt, at du søger kompetent hjælp, hvis du begynder at ændre adfærd. Der kan f.eks. være en unødig angst for at lege med børnene. Du begynder at sige “nej” til dine børn, når de gerne vil tumle med dig på gulvet. Det kan også være angst for at gå en tur i skoven og op og ned af bakker. Angst for at løfte madvarer, fra kundevognen og ind i bilen. Fear avoidance kan betyde, at du mere eller mindre bevidst, fravælger aktiviter som er harmløse for dig.

Angst for bevægelse – hvilke tegn skal jeg være opmærksom på?

Hvis du har delte mavemuskler, og har fået det konstateret hos en GynObs fysioterapeut, vil der være nogle træningsforbehold i en periode. Efter min mening er et forbehold ikke det samme som at skabe en hverdag, fyldt med begrænsninger. Her har vi som sundhedfaglige stor indflydelse. Vores brug af ord, måden vi siger tingene på, kan være medvirkende til at skabe unødige bekymringer.

Tegn på bevægelsesangst. Du tænker ofte:

  • “fysisk aktivitet kan forværre mine delte mavemuskler”
  • “mine delte mavemuskler skyldes fysisk aktivitet”
  • “jeg burde ikke udføre fysiske aktiviteter, som forværrer mine delte mavemuskler”

Fear avoidance/bevægelsesangst er hyppigt repræsenteret hos rygpatienter. Der er udarbejdet et spørgeskema, som screener for tilstanden. Ofte kan en samtale også røbe, om man sidder overfor personer, som har et uhensigtsmæssigt tanke- og bevægelsesmønster. Et tankemønster, som skaber bevægelsesangst.

Fear avoidance kan i princippet ses hos alle diagnosegrupper, og ikke kun hos de uspecifikke rygpatienter. Jeg møder det også hos kvinder, som har en nedsynkning af underlivet. Det kan være en cystocele/nedsynkning af blæren eller en rectocele/nedsynkning af tarmen.

Delte mavemuskler og angst for bevægelse – en underkendt sammenhæng

Delte mavemuskler og angst for bevægelse er en sammenhæng, som jeg mener er overset. Jeg ser problematikken i mit klinikarbejde, hvor jeg ofte tester kvinder og mænd for rectus diastase/delte mavemuskler. Det er heldigvis ikke en sammenhæng, jeg ser dagligt, men nok til at det har skærpet min opmærksomhed.

Jeg arbejder meget med mit sprog og forsøger at indbyde til bevægelse og glæde, fremfor alt for mange restriktioner. Når det er sagt, er der behov for et særligt fokus i en periode, og indtil maven er normaliseret. Nogle har nemt ved at acceptere at det tager tid, andre er meget utålmodige. Andre igen, bliver alt for fokuserede og skaber en hverdag fyldt med usunde restriktioner.

En periode med et særligt fokus 

Når maven er delt, vil der være behov for at arbejde med kropsholdningen og valget af træningsøvelser i en periode. Kunsten er at bruge træningsinformationerne og at finde en balance i hverdagen med de forbehold, der nu engang er, uden at det går hen og bliver too much. Til enhver tid er bevægelse bedre end at sætte sig i sofaen – også ved en rectus diastase. Bevægelse er godt, og altså også ved delte mavemuskler.

Læs mere her: Blog

Ofte stillede spørgsmål ved rectus diastase:

 Må jeg løbe, når jeg har delte mavemuskler?

Løb kræver meget stabilitet af din torso, og sætter hermed store krav til din muskulatur og dit bindevæv. Når du løber trods delte mavemuskler, vil den spænding muskulaturen og bindevæv oparbejder under løb, blive kanaliseret til det svageste sted i støtteapparaturet. For dig til din rectus diastase. I stedet for at løbe med en stærk og stabil core, vil du altså løbe med en instabil og ikke funktionsdygtig core. Det belaster dit væv unødigt.

Personligt ville jeg fravælge løb i en periode. Jeg ville bruge min energi på at få genoptrænet rigtigt og vælge gåture med tempo som kredsløbstræning. En rask travetur øger, ligesom løb, din forbrænding, og kroppen udskiller lykkehormonet serotonin. En travetur er et fint alternativ til løb.

Må jeg spinne, når jeg har delte mavemuskler?

Hvis du kan spinne i eget tempo, uden at træde for hårdt i pedalerne og formår at tage hensyn, kan det være en udmærket måde at få kredsløbstræning på. Du bør arbejde på din kropsholdning, når du spinner. Dit bækken og brystkasse bør holdes i neutralstilling. Træn med opmærksomhed på din krop, og i mindre grad på instruktørens instruktioner. Hvis maven deler sig/topper, når du spinner, er aktiviteten endnu for tidlig for dit bindevæv og muskulatur. Du bør vente lidt endnu. Et alternativ kan være en cykeltur i naturen i lavt gear.

Delte mavemuskler og angst for bevægelse, er en sammenhæng, jeg spår en fremtid (desværre). Hvis du er i tvivl, om du har udviklet bevægelsesangst, kan det være en god ide at tale med en terapeut, som har erfaringer med koblingen.

Du er meget velkommen til at kommentere bloggen og/eller sende mig en mail, hvis du har spørgsmål. Måske har du personlige erfaringer, og dem hører jeg rigtig gerne om 😊

Mail: styrkditunderliv@gmail.com

Leave a Comment