Stress

Stress og kvindeliv anno 2017

In Kvindeliv, Lifestyle Hacks by adminLeave a Comment

Efter en lang og dejlig ferie, herunder en uge tilbragt på Ærø i ro med familien, vendte et spørgsmål tilbage i mit hovede. Et emne jeg har kredset omkring talrige gange de seneste år. Hvorfor bliver kvinder ved med at byde sig selv en hektisk hverdag, når man idag kan vælge et mere afbalanceret liv?

 Aldrig før har så mange kvinder været sygemeldt med stress og mange ligger på vippen til en sygemelding. Det er ofte i forbindelse med en ferie, at sygemeldingen bliver aktiveret. En ferie kan give mulighed for at mærke sig selv. Hvordan er din negative stress f.eks. lige nu, og når du læser bloggen?

Stress og depression er blevet de nye livsstilssygdomme, som vi alle bør forholde os til.

 Negativ stress er et emne, jeg ofte diskuterer med mine veninder. Stress er også et emne, vi drøfter på efterfødselsholdene. Kvinden er tit helikopteren i familien. Det er hende, som har overblikket: styr på lægebesøg, vaccinationer, familiefødselsdage, madplan og rengøring. Det klarer kvinden samtidig med, at hun er på arbejdsmarkedet og tager barnets første sygedag.

Jeg ved godt, at jeg provokerer en del mænd, men desværre er mænd i undertal, når det handler om at koordinere familiens hverdags-gøremål.

Arbejdspladsen er i dag også blevet anledning til negativ stress: dårlig ledelse, besparelser, dårligt arbejdsmiljø mm. Det betyder, at det er blevet svært at finde en stund og et sted i løbet af dagen, hvor man kan lade op og mærke efter. Mange har konstant og dagligt symptomer på negativ stress. Det kan være symptomer som dårlig nattesøvn, hjertebanken, svimmelhed, hovedpine, dårligt humør mm.

Når vi får lov at mærke efter, bliver det nemmere at træffe de rigtige beslutninger. At handle i overensstemmelse med sine værdier. Det er i sig selv stress-forebyggende. Der er ikke noget at sige til at yoga og mindfulness hitter, som en måde at få fordybelse ind i sit liv på.

Hvad er det egentlig, som konkret presser en moderne kvinde?

Det er der selvfølgelig flere svar på. Hverdagens mange gøremål kan være stress-faktorer. Hvem laver mad? Har vi pålæg til madpakkerne? Hvem henter og bringer? Har vi husket at ønske tante Oda tillykke med fødselsdagen?Hvordan med løbeturen – den skal også lige nåes inden sengetid. Pyh, jeg bliver helt forpustet. Vi lever i en tid, hvor vi har høje krav til os selv og et samfund, som forventer meget af os.

 På Ærø blev jeg slået af naturens skønhed, enkeltheden, stilheden og isolationen. Her oplevede jeg god tid og tid til at gøre ingenting. Den stemning får man også andre steder end på en ø, men i den smukke natur med rigt dyreliv og idylliske huse, blev kulissen nærmest perfekt. Det hele gik op i en større enhed.

En ægte byboer ville helt sikkert løbe skrigende bort. Ærø var hverken fancy, trendy, larmende, osende eller stressende. Jeg oplevede et samfund, der stod sammen, og hvor flertallet havde tilvalgt ølivet til fordel for et hektisk liv på “fastlandet”. Jeg siger ikke, at det er et nemt valg, men jeg har stor repekt for mennesker, som lever efter deres værdier.

Omsætter drømme til handling.

 Det kan ikke altid være sjovt at bo på et geografisk lille sted som Ærø, hvor de fleste kender hinanden. Alligevel vil jeg mene, at beboerne er forskånet for den konstante negative stress, som mange andre har på daglig basis. Ferien fik mig til at mærke mine egne værdier tydeligt. Jeg kom tæt på det, som betyder noget: Natur, højt til loftet, familieliv og motion. Hvem ved, om jeg en dag bosætter mig på en af de 500 øer i Danmark? Min mand bliver ikke svær at lokke. Knap så begejstrede ville vores to teenagere være for ideen. Det bliver nok ikke i næste uge at vi flytter!

 Faktisk vil jeg arbejde på at bringe endnu mere Ærø-stemning ind i min hverdag efter ferien er sluttet. Indføre mere tid til fordybelse – læse bøger og skrive flere blogs. Fordybelse er godt. Desværre bor vi ikke i et bondehus, men derimod tæt på hav og skov. Her kan jeg hente meget godt til sjælen og toppe det med min yoga, som også giver fordybelse i hverdagen. Det er efter min mening guf for sjælen. Det er elementer som hjælper mig i en hverdag, som nogen dage er presset. Jeg er også god til at lade rodet flyde i huset.

Den indstilling har krævet en stor portion tålmodighed fra mine omgivelser.

Er du bevidst om dine værdier? Er du ramt af negativ stress? Kan du bringe flere elementer ind i hverdagen? Måske skal du til at bede om hjælp til pasning af unger og til at få gjort rent? Det kan være startskuddet til at få mere fokus på dig og dine behov. En kvinde med overskud har også overskud til sin familie. Pas godt på dig selv og din familie!

 

Ja tak til fordybelse, nej tak til negativ stress.

Leave a Comment