“Prut og pølle kommer ud af din mølle”
Som et barn frimodigt sagde til mig forleden. Uden omsvøb og fri for tabu. Det er her vi skal hen, for at man tør søge hjælp. Alle kvinder gør det: prutter, fiser og laver pølser. Vidste du forresten, at tarmsystemet hos kvinder tager det stille og roligt? Det er normalt, at kvinder kan nøjes med afføring tre gange på en uge. Mænd derimod, har afføring dagligt. Forskerne ved ikke præcist, hvad forskellen skyldes. Men det er lidt sjovt, at forskellen skal være så stor. Der er fart på de mænd.
Advarsel: denne blog er ikke for tarmsarte sjæle!
Tarmsystemet er et undervurderet organ, også selvom det ikke oser af charme. Dog kan vi alle være enige om, at en god afføring giver det bedste velbehag. Tarmsystemet er tæt forbundet med vores glæde og følelsesliv. Betydningen af en prut eller pølse skal ikke underkendes, selvom emnet er tabu. Der er meget, vi ikke ved om tarmsystemet, og vi underholder heller ikke veninder med en pølses konsistens og farve. Din pølses udformning er ellers ret interessant. Den menneskelige afføring er naturligt brun eller gulbrun. Det skyldes et meget vigtigt produkt, som vi fremstiller hver dag, nemlig vores blod. Er farven anderledes, kan det skyldes sygdom.
Bristol-skalaen
Konsistensen på din afføring opdeles i syv forskellige typer. Hvis du googler Bristolskalaen, vil du se de forskellige typer. En normal fordøjelse vil føre til en type 3 eller 4 på Bristolskalaen.
Hvad kan du så bruge denne viden til? Jo, denne helt uvurderlige viden kan hjælpe dig til at finde ud, om dit system fungerer optimalt.
Har du f.eks. hård mave, vil du være en type 1 eller 2 på skalaen.
Du bør derfor drikke mere vand, spise flere grøntsager og bevæge dig mere. Er det meget slemt, kan det være nødvendigt med supplering af et afføringsmiddel. Det kan f.eks. være loppefrø eller Movicol. Der findes flere produkter. Rådfør dig evt. med din læge.
Sidder du rigtigt på toilettet?
Kort fortalt, så opstår hæmorider og tarmsygdomme som fx udposninger og forstoppelse næsten udelukkende i lande, hvor man sidder på toiletter, som har udformning som en stol.
Hvis du er villig til at ændre vaner, kan jeg komme med et godt forslag til en ny afføringsvenlig stilling.
Det skal du gøre:
Næste gang du skal have afføring, medbringer du to yogablokke. Alternativt en lille skammel (den de små børn bruger) eller et par toiletruller.
Dernæst lægger du en blok/toiletrulle under hver fod, når du sidder på toilettet. På denne måde åbner dit tarmlukkeapparat helt op, vejbanen er helt lige, og du kan roligt trykke speederen i bund. Ud med pølsen!
Tarmsystemet som immunforsvar
Ca. 80% af vores immunforsvar sidder i tarmen. Bakterierne er talrigt repræsenteret i vores slimhinder og på sikker afstand af vores celler. I tarmen arbejder immunforsvaret meget opmærksomt og kommer på arbejde, når det opfanger farlige bakterier. Ca. 1/3 af alle børn i Vesten kommer til verden ved kejsersnit. Denne elegante indtræden til verden giver dem et efterslæb på bakteriefronten. De får ikke nødvendigvis de gode og vigtige bakterier fra moren. De får større risiko for at udvikle allergi og astma.
Tarmsystemet rummer mange interessante informationer. De seneste år er der heldigvis kommet øget fokus på dette specielle økosystem i mennesket. Der er meget, der tyder på, at f.eks. depression og allergi kan opstå med baggrund i tarmfloraen. Det betyder også, at vores kost er kommet endnu mere i centrum, når vi taler forebyggelse og helbredelse.
Fysioterapi
Børn, kvinder og mænd kan alle blive ramt af problemer med tarmsystemet. Nogen kan opleve afføringsinkontinens. Hvis du har symptomer, kan det vise sig at være en god investering af få testet din bækkenbund. Desuden bør dine kost og motionsvaner nøjes gennemgåes. Indtager du medicin, kan det også være relevant for at få et samlet billede af din situation.