En overaktiv blære - test dig selv

Overaktiv blære – test dig selv

In Inkontinens, Test dig selv by adminLeave a Comment

En overaktiv blære, er som et uartigt barn, der skal lære, hvem der er den voksne

Hvem bestemmer, hvor toilettet skal stå hjemme hos dig? Er det dig eller din blære…? 🙂 En blære, som har taget kontrollen, sender dig på toilettet i tide og utide. Det kan også betyde, at natten er fyldt med afbrydelser. Det er en blære, som vækker dig med krav om tømning. Er du rigtig uheldig, kan du risikere at falde i mørket. Der er ganske enkelt en øget forekomst af lårbensbrud hos ældre, som skal tisse i nattetimerne.

Er shoppingturen til storbyen også lidt af et mareridt?

Det, at du ikke ved hvor nærmeste toilet er, kan gøre det uoverskueligt at komme hjemmefra. Tænk, hvis du risikerer at tisse i bukserne, inden du finder det nærmeste toilet. Det ville være så pinligt!

Problemet er så udtalt, at København har fået udarbejdet en toiletbog. Det er en guide, hvor de offentlige toiletter er indtegnet. Det er smart, ikk? Det viser samtidigt, hvor almindeligt et problem inkontinens er.

En overaktiv blære er belastende for livskvaliteten. Den dårlige nyhed er, at det tiltager med alderen. Det gælder for både mænd og kvinder. Derfor denne blog: overaktiv blære – test dig selv.

5 typiske symptomer på en overaktiv blære:

Overaktiv blære – test dig selv:

  • Nattetisser mere end 2 gange
  • Du render hyppigt på toilettet i dagtimerne, 10-12 gange eller oftere
  • Du har svært ved at holde dig, når trangen opstår
  • Trangen kan være så stærk, at du tisser i bukserne
  • Symptomerne er blevet værre med alderen

Hjælp, hvad gør jeg?

Hvis du genkender et eller flere af symptomerne, har du brug for hjælp. Det er et problem, som vil være naturligt at drøfte med din læge. Du kan også tale med din GynObs-fysioterapeut. Det er en fysioterapeut med speciale i urinvejssygdomme.

Hvad sker der hos GynObs-fysioterapeuten ?

Hos fysioterapeuten vil du f.eks. blive spurgt til væskeindtag og vandladningsfrekvens. Du vil f.eks. blive spurgt om inkontinensen er kommet pludseligt, eller har stået på i lang tid.

GynObs-fysioterapeuten vil efterfølgende tilbyde en test af din bækkenbund. Det er en indvendig test af musklerne i bunden af din krop. Det er ikke en undersøgelse, du behøver at frygte. Den tager ca. 4-5 min. og giver dig en viden om, hvordan din bækkenbunden arbejder (eller ikke arbejder). Det er vigtig viden, når du skal hjem at træne.

Hjælper bækkenbundstræning på en overaktiv blære?

Svaret er både og. En overaktiv blære skyldes en ja, overaktiv blære. Den kan du ikke styre med din vilje, ej heller ved at knibe dagen lang. En overaktiv blære trækker sig sammen, når den har lyst, og det er ikke altid, når det passer dig. Det er f.eks. almindeligt at mærke en forstærket trang, når det er koldt. Men der findes mange gode tricks og smutveje. Det er dem, du skal lære at kende.

Et rigtig godt tip her og nu er at stå på tæer i 20-30 sek. Det kan, hos nogen, få trangen til at aftage tilstrækkeligt, og du kan gå til toilettet….uden at løbe i panik.

Overaktiv blære – test dig selv

Blæretræning er vejen frem

En overaktiv blære har gavn af blæretræning i kombination med lange knib og evt. blæredæmpende medicin. Få trænet dig op til at kunne holde et knib i  10-15 sek. Min erfaring er, at det ret hurtigt kan få den bydende vandladningstrang til at aftage ( = du kan nå på toilettet i tide). Endelig er det værd at vide, at det tager uger/måneder at få “has” på en travl blære. Det er derfor det hedder blæretræning 😉.

Kære læser! Det er dig, som skal tage styringen, lær hvordan du kan arbejde. Kontakt en fysioterapeut med speciale i underlivet.

Kunne du bruge bloggen Overaktiv blære – test sig selv?

Leave a Comment