Nybagt mor og træning

Nybagt mor og træning

In Barsel & træning, Inkontinens, Kernetræning, Knibeøvelser by adminLeave a Comment

Er du også forvirret over hvordan du skal få begyndt på din knibetræning.

Hvilke træning anbefales og hvornår må man gå igang efter en fødsel. Jeg håber det er en trøst at vide, at du ikke står alene. Hvis du er heldig og har født på et sygehus, har du måske fået en pjece stukket i hånden. I pjecen står anvist knibeøvelser, men der følger ikke et tilbud med om opfølgning.

Her tænker jeg på deltagelse på et barselshold. Det er en skam, for knibeøvelser kan for mange mødre (og kvinder) være vanskelige. Det betyder at den nybagte mor ofte står alene tilbage med ansvaret for egen optræning.

Idag bruger vi internettet flittigt når vi søger information. Det gælder også nybagte mødre, som googler nybagt mor og træning. Hvad der dukker op i søgningen, beror på tilfældigheder. Hvis du er uheldig kan den træning, som kommer frem, være direkte skadelig for dig. Jeg kommer til at tænke på tilstande som herskede i den vilde vesten. Du skal virkelig se dig godt for og det kan være svært at navigere imellem de mange lokkende tilbud.

Overskrift: Nybagt mor og træning

 

Mine anbefalinger til dig.

Det er en god ide, at se din optræning som en investering. Jo bedre du kommer fra start, des mindre er sandsynligheden for at få skavanker med alderen. Vel og mærke skavanker som har relation til underlivet. F.eks. rygsmerter og nedsynkning af underlivet, for at nævne et par eksempler.
Jeg anbefaler at du begynder din knibetræning kort tid efter din fødsel. Start allerede med at knibe dagen efter din fødsel. Det gælder også hvis du har født ved kejsersnit.
Hvis din fødsel har været kompliceret, bør du følge sygehusets retningslinjer. En kompliceret fødsel, hvor du er bristet, giver ofte mulighed for at blive fulgt af en GynObs fysioterapeut ansat på sygehuset.

Den første tid efter fødslen, er det en gode ide at følge træningen fra en knibepjece. Danske Fysioterapeuter har en pjece der hedder Bækkenbunden. Du kan også følge gynzonens anbefalinger på nettet. I startfasen hvor du skal vænne dig til rollen som mor, behøver din træning kun at have fokus på de daglige knib. Korte gåture med barnevognen er også godt, men hold dig til turer under 3-4 km. Kroppen skal have tid til at komme sig ovenpå fødslen. Du bør sikre dig at amningen får en god start. Lange gåture kan stresse kroppen. Brug hellere tiden på en ekstra lur. Hvis du glemmer at knibe er par dage, er der ok. Bækkenbundstræningen skal ikke give dig dårlig samvittighed.

 

Op til 40-50% kniber forkert.

Hvis du efter 3-4 uger kommer i tvivl, om du kniber rigtigt, bør du kontakte en GynObs fysioterapeut. Det er en fysioterapeut med en specialuddannelse og som kan teste din bækkenbund. Det er en indvendig test. Igennem årene har jeg testet mange kvinder (og mænd). Ens for alle er, at de går fra undersøgelsen med en større viden om deres knibe færdigheder. Det betyder at vi kan udarbejde et målrettet og personligt træningsprogram. Hermed øges sandsynligheden for succes med træningen.

Efter et par måneder på barsel, vil flertallet af mødre begynde at efterlyse mere specifik og målrettet træning. Det er også nu, at de fleste starter den forkerte optræning. Hvis du er kommet langt i din barsel, kan du overveje hvordan du selv fik begyndt på din træning. Måske har du endnu ikke fundet overskuddet til at få taget hånd om dig selv. Det kan være at den her blog nybagte mor og træning, formår at give dig et kærligt skub.

Jeg anbefaler en træning hvor du arbejder funktionelt. Hermed mener jeg træning, hvor du lærer at træne bækkenbunden i samarbejde med resten af din kernemuskulatur. Det skal være en træning i de bevægelser, som mor hyppigt udfører. Squat er et eksempel på en bevægelse. Du rejser dig fra en stol mange gange på en dag. Du bør lære at bruge dit åndedræt til at fange din bækkenbund, når du rejser dig fra en stol.

 

Konkret kniber man på en udånding.

Når du kniber på en udånding aktiveres bækkenbunden, som løfter sig op. Det aktiverer også din tværgående mavemuskel og de små rygstabiliserende muskler. Når de fire enheder arbejder optimalt sammen, forebygger du delte mavemuskler, inkontinens, rygsmerter og nedsynkning af underlivet. Det er værd at tage med ikk’ ? Det er måske også derfor du læser bloggen nybagt mor og træning.

Begynder du på hård styrketræning, risikerer du delte mavemuskler og inkontinens. Hård styrketræning kan være et godt valg, blot ikke som nybagt mor og de første 1-2 år efter en fødsel.

 

Funktionel træning er en proces som tager tid.

Træningen bygger op, efterhånden som din krop bliver klar til større udfordringer. For den tålmodige er gevinsten stor. Du mærker at du bliver stærkere og undgår overbelastning. Du får det godt i din krop. Du klarer flere gøremål, inden du bliver træt. Du bliver gradvist en mor med mere overskud.
Den måde jeg arbejder funktionelt på, udelukker øvelser som mavebøjninger og planken. Du kan stille dig selv følgende spørgsmål: er det funktionelt at træne en mavebøjning? Det mener jeg ikke at det er.

Du kan sagtens få strammet op, uden den belastende mavebøjning og andre hårde øvelser.
Dette punkt kommer som en stor overraskelse for mange mødre.

Opsøg vejledning til din træning. Find en udbyder i dit lokalområde, som kan hjælpe dig. Vi er efterhånden en flok fysioterapeuter i Danmark som anvender denne træningsteknik.
En funktionel træning vil sikre dig en rød tråd igennem din optræning. Du vil hurtigt se meningen med øvelserne og vi arbejder os frem i et tempo, din krop er parat til.

Tager du kærligt hånd om dig selv og din optræning?

Leave a Comment