Nej, det lyder ikke særlig rart..  – En nedsunken blære!  “Hænger den så ud af skeden?” 

In Underlivs prolaps/POP by adminLeave a Comment

Det er et spørgsmål, som jeg bl.a. besvarer som GynObs fysioterapeut.

Jeg forstår også godt hvorfor spørgsmålet dukker op. Det er ikke svært at få fantasien til at rulle, når man hører udtrykket nedsunken blære. Svaret vender jeg tilbage til, men først lidt om æbler.

Nedfaldsfrugt

Måske er du en af de mange, som kun ved ganske lidt om sygdommen. Det kan være, at du har stødt på navne som cystocele og descencus. Det er de latinske ord for en nedsynkning. Der er flere variationer, og “nedfald” har også været anvendt. Dog synes jeg personligt, at det giver flere associationer til nedfaldsfrugt, fremfor et skadet underliv.

Fødsler er den store synder!

Kvinder er skabt til at føde børn. Vi har bare ikke bedt om de skader, som kan følge med. En endetarmsmuskel som springer, bindevæv og muskler som løsriver sig fra knogler. En skede som rives op indefra. En beskadiget nerve. Tja, det er blot nogle eksempler. Listen er lang, og for ikke at skræmme livet af kommende fødende, begrænser jeg emnet til en nedsunken blære. Undskyld, hvis jeg allerede skræmt nogle! Fødselsskader er uanset det ubehagelige emne, noget alle kvinder bør informeres endnu mere om.

Forbavsende få har f.eks. hørt om bloggens emne: en nedsunken blære. Hvad jeg oplever som endnu mere overraskende er, hvor ofte den optræder hos kvinder.

Hver 2. kvinde som har født, har en grad 1 nedsynkning

En nedsynkning begrænser sig ikke kun til blæren. Tarmen, tyndtarmen og livmoder, kan også være omfattet. Man kan godt “nøjes” med at have en cystocele. Man kan også være så “heldig” at have hele tre nedsynkninger på en gang. Så bliver det rigtig spændende!

En grad 1 nedsynkning er så almindelig, at jeg forleden hørte en kvindelig gynækolog omtale det som normalt. En nedsynkning inddeles i 4 stadier. Det er det 1. stadie hun omtalte, som normalt efter en fødsel.

Forståes, det er ikke normalt, når det udvikler sig i en retning, hvor kvinden har ubehag. Har kvinden ubehag, er vi typisk over i en grad 2-4 . Nok ikke 4, så hænger blæren nemlig ud af skeden – og så er vi ovre i en operation, som eneste udvej.

“En grad 1 nedsynkning er symptomfri. Den er ufarlig og særdeles almindelig”

En elastik som har mistet sin elasticitet

Hvordan undgår man, at en grad 1 nedsynkning udvikler sig til en grad 2, 3 eller 4? Det er her, du  selv har stor indflydelse.  Årsagen til at blæren synker efter en fødsel er flere. Ofte er blærens ledbånd (ligamenter) trukket lange. Forestil dog en elastik, som har mistet sin elasticitet. Den er blevet lang og uelastisk. Det betyder, at det ophæng, som holder blæren oppe og på plads, ikke længere fungerer optimalt. Blæren synker nedad, pga. tyngdekraften. En nedsunken blære kan også opstå, når støttevævet, nemlig bindevæv og muskulatur i bækkenet er beskadiget. Læs mere her

Træning, træning og atter træning

Bækkenbundstræning kan ikke fixe et ødelagt bindevæv og overstrakte ledbånd. Træning kan derimod holde bunden i kroppen funktionsdygtig. En funktionsstærk bækkenbund holder dig tæt for urin og afføring. Bækkenbunden er vores bundprop og enormt vigtig for vores livskvalitet. Når bunden fungerer optimalt, giver du din krop den allerbedste mulighed for at modvirke en negativ udvikling af en nedsynkning: “Når enden er god, er altid godt”.

Træning i kombination med at bruge aflastende og beskyttende teknikker under løft og forflytninger, vil være en optimal måde at beskytte sig selv på.  Det er også her, at det er en god ide at søge hjælp til din træning. Når bugtrykket stiger, skal du sikre dig med en bundlås. Det kan en GynObs fysioterapeut hjælpe dig med at få lært. En GynObs fysioterapeut er uddannet i at undersøge indvendig.

“Åh jeg kniber ikke rigtigt”

Bliver du i tvivl om du kniber rigtigt, og om du mærker bækkenbunden slippe? Hvis du ikke mærker et slip, bør du opsøge hjælp. Alle skal kunne mærke slippet af bækkenbunden. Når man ikke mærker slippet, har musklen allerede sluppet sit knib. Det tyder på en svækkelse af bækkenbunden, og der er brug for at blive guidet i træningen.

Alle kan hjælpes – men ikke alle kan nå i 100% i mål

Heldigvis kan rigtige mange hjælpes. Træning er dog ikke altid nok i sig selv, trods en ihærdig indsats. Fødselskader kan være så omfattende, at nedsynkningen udvikler sig på trods, og et støttepessar kan komme på tale. Det er gynækologer, som kan hjælpe og finde et pessar som er egnet og passer i størrelsen. Ofte oplever mange kvinder først symptomer på en nedsynkning, når de rammer overgangsalderen. Bindevævet ændrer status pga. den hormonelle ændring.

Et støttepessar sættes op i skeden og holder nedsynkningen i skak. Hvis ikke et pessar fungerer, og/eller kvinden har for mange gener af sin nedsynkning, kan en operation komme på tale.

Ak og ve, vi kvinder skal føde børn – bare vi dog kunne slippe for de skader, som kan hæmme os i større eller mindre grad! Der er heldigvis god støtte at få i et velfungerende land. Du kan f.eks, melde dig ind i Kontinensforeningen og der findes også støttegrupper på Facebook, som kan være til god støtte.

Har du en nedsunken blære? Vid at du bestemt ikke er alene. Håber det er en trøst 🙂

Leave a Comment