Nedsunken underliv og bugtryk

In Bugpres / Intra-abdominalt tryk, Underlivs prolaps/POP by adminLeave a Comment

Spørgsmål fra Trine på 35 år med et nedsunken underliv:

Jeg synes bugtryk, og hvad jeg får at vide om det i forskellige sammenhænge, er noget mystisk noget. For at prøve at opklare min forvirring, vil jeg gerne stille nogle spørgsmål.

1). Om øvelser, der giver et øget bugtryk:

Min pilates-instruktør siger, at mange af de øvelser vi laver liggende, ikke giver et øget bugtryk, selv om jeg ligger og spænder op i både bækkenbund og mavemuskler og bevæger benene op og ned. Det føles i hvert fald som om, jeg har et tryk i maven. Hun siger, at fordi jeg ikke trykker ned oppefra, og fordi jeg spænder op i bækkenbunden, så får jeg ikke et øget bugtryk. Passer det? 

Samtidig synes jeg ikke, at nedsynkningen bliver provokeret af træningen, så måske har hun ret? Jeg forstår bare ikke hvorfor.

2. Om brug af bækkenbunden ved øget bugtryk:

Hvorfor hjælper det at spænde op i bækkenbunden, når man får et øget bugtryk, for eksempel når man løfter noget? Jeg forstår, at det kan beskytte bækkenbunden mod udspiling, hvis jeg kan holde spændingen, mens jeg løfter. Jeg kan ikke forstå andet end, at bugtrykket må blive større, når jeg spænder op i bækkenbunden (dvs. sætter bund på min krop), end hvis jeg ikke gør det. Så hvorfor er det ikke skidt for bindevævet? Er det fordi, at når bækkenbunden er spændt, bliver underlivet, og dermed også bindevævet, holdt på plads?

3. Mere om bækkenbund og øget bugtryk:

Hvis jeg er utrænet og løfter 50 kg. eller trænet og løfter 50 kg, får jeg så ikke det samme bugtryk? Under graviditeten var jeg bange for rectus diastase og brugte, efter råd fra personlig træner, “kan jeg have en samtale” som test for hvorvidt jeg havde et forhøjet bugtryk eller ej. Men hvorvidt jeg kan tale eller ej afhænger jo af, hvor godt trænet jeg er. Så hvorfor giver testen mening?”

Nedsunken underliv og bugpres

Svar 

Jeg vil gerne komme med mit input til dine spørgsmål, og beskrive hvordan jeg forstår det.

1) Bugtrykket stiger også i liggende stilling, f.eks. er der markant øget tryk, når begge ben løftes på samme tid, men også når du laver en mavebøjning, hvor overkroppen løftes fri af underlaget. Hvis du laver en før-aktivering af dine kernemuskler inden en curl-up, fordeler du belastingen jævnt og minimere den lokale belastning af vævet. Man kan sige at før-aktiveringen er vigtig og et minimum, også i krævende gulvøvelser, når underlivet synker.

 2) Når du spænder op, før du løfter, vil det øgede tryk, som kommer i din bughule fordeles. Trykket som opstår bremses af din aktivering af bækkenbunden (og kernemuskler og bindevæv mm.). Hvor meget/lidt den enkelte kan tåle, er igen individuelt og det har betydning om du er i god form eller ej. En trænet krop er bedre til at modstå ethvert givent tryk, så den lokale belastning af vævet bliver mindre. En nedsynkning af underlivet involvere også bindevævet. Derfor kan det øget tryk du får når du spænder op i bækkenbund (og kerne) v/ løft, og som egentlig skulle beskytte dit underliv, godt overbelaste din nedsynkning så den forværres ( selvom du bruge den rette teknik). Altså det er ikke knibet som forværrer, men presset som opstår under et løft. Det er vigtigt at forstå at graden af skader på bindevævet ( og status på din nedsynkning), har betydning for dit valg af aktiviter, når underlivet synker. Ved en nedsynkning skal du regne med at gå på aktivitets-opdagelse med din krop (sammen med din GynObs fysioterapeut). Dvs. finde ud af hvad dit underliv kan tåle. Tænker at den del er du nok helt med på 😊.

3) Se det her er et interessant og godt spørgsmål. 

P.t. sker der rigtig meget internationalt, ift. at finde frem til hvorfor nogle kan klare mere bugpres end andre, og hvor meget det betyder at være i god form eller ej. Nedsunken underliv og bugpres er tæt forbundet, og det er relevant at vi får mere indsigt i de mekanismer som ligger bag. Kvinder med nedsynkning beretter om store variationer i forhold til tryktolerance. Nogle kan knap gå i squat uden en forværring. Andre kan træne på forholdsvis højt niveau, uden at nedsynkningen udvikler sig. 

Det understreger undersøgelser som er lavet, som viser at samme aktivitet, f.eks. et løft af en kasse gav forskellige udsving af bugtryk hos forsøgspersonerne.

Der er meget som tyder på, at des bedre form du er i, jo mere bugtryk kan du tolere. Det kan skyldes, at belastningen fordeles bedre igennem resten af kroppen, når ben, balder, ryg, mave mm. kan tage fra og er stærke (og så bliver underlivet aflastet). Det betyder også, at din kerne (core) skal være velfungerende. 

Jeg bruger ikke så meget “snakke-testen” som guide, og syntes nok heller ikke den holder i praksis.

Generelt er det derfor ekstremt individuelt og afhænger af mange faktorer. F.eks. også typen af bindevæv, din vejrtrækning, din grundform, tidligere operationer/muskel- & bindevævsskader/arvæv mm.

Det var mit (korte) svar til dine gode spørgsmål om nedsunken underliv og bugpres ☺️

Kh. Mette, GynObs fys.

www.styrkditunderliv.dk

Du kan læse mere om nedsynkning af underlivet her: https://styrkditunderliv.dk/nedsynkning-underlivet/

 

Leave a Comment