Knibeøvelser

In Knibeøvelser by admin2 Comments

Der er noget mekanisk og usexet over ordet knibeøvelser.

Som kvinde er det et ord man har hørt før og for andre, rigtig mange gange. Flertallet har også stiftet bekendskab med at udføre knibeøvelser på et eller ander tidspunkt i deres liv. Det kan have været efter en fødsel eller i forbindelse med overgangsalderen.

Hvordan går det med dine øvelser? – trænger du til at få dem støvet af 🙂 Måske havde du egentlig lagt træningen på hylden, lige til ganske fornyelig hvor du skrækslagen konstaterede at trusserne var våde efter en omgang hoste og forkølelse.

Hvor normalt at det egentligt at tisse i bukserne under en forkølelse? Det er omtrent lige så unormalt at tisse i bukserne når du hoster som det er at være utæt efter en løbetur. Det gælder også for små dryp. Dette til trods er op mod 500.000 personer i Danmark inkontinente i en eller anden grad. Et vildt tal og synd at så mange lader stå til, når der er god hjælp at få.

Hvorfor er det så svært at lave knibeøvelser?

At lave knibeøvelser er en svær bevægelse at gøre rigtigt. Jeg møder hver uge kvinder, som ikke kan få kontakt til bækkenbunden. De kan ikke “finde” musklen og har brug for hjælp. Der er undersøgelser som viser at op mod 50-70 % laver træningen forkert. Det er et højt tal!

Det er derfor ikke helt tosset at få hjælp til at få skudt træningen godt fra start. Det kan man gøre hos en GynObs fysioterapeut. En GynObs fysioterapeut er uddannet til at teste bækkenbunden indvendig og som kan teste og vejlede dig i den rette træning. Dvs. du får hjælp til at mærke hvor musklen sidder i kroppen og du vil få testet musklens styrke.

Du vil få også opdage hvor hurtig bækkenbunden skal reagerer når du f.eks. hoster. Det er nemlig ikke alle som kan knibe lige så hurtigt som et host melder sin ankomst. Det kan betyde inkontinens. Det betyder at du bør træne de hurtige knib.

Hvordan føles et rigtigt knib?

Et knib skal du mærke bagtil omkring endetarmsåbningen. Hvis du kun mærker det foran ved skeden er det ikke forkert, men du vil få glæde af at træne følsomheden for knib bagerst.

Denne YouTube video giver en god illustration af, hvor og hvordan dit knib skal mærkes:

Se videoen her

Et forebyggende tjek

Jeg vil faktisk påstå at flertallet af kvinder vil få meget ud af, at lade sig teste en enkelt gang i deres liv. Det vil kunne forebygge inkontinens, nedsynkning af underlivet og ryg/bækkensmerter, fordi vi fanger de dårligt koordinerede bækkenbunde i tide og hermed kan sætte ind med relevant træning inden det kan give symptomer.

Kvinde, hvornår har du sidst lavet dine knibeøvelser? Og er du opdaterer med, hvordan de bør trænes anno 2017/2018?

Comments

 1. Hvorfor er det vigtigt at man starter knibet bagfra ? Er det blot for at være sikker på at der sker en kontraktion, fordi de fleste har en bedre “kontakt” og feeling med anus frem for skeden? Eller er der andre grunde?

  Du skriver at det ikke er forkert, at kunne mærke det forrest ,men hvorfor er det så, godt at starte bagfra?
  – Er det pga. at det altid er godt med mere kropsbevidsthed og specifik styring eller?

  1. Author

   Hej Heidi
   Tak for dit spørgsmål.

   Din bækkenbund er stærkest bagtil ved endetarmen, og det er derfor at knibet skal trænes i starte bagfra. Hvis du er i tvivl om din teknik, og om du gør det rigtigt, er det en god ide at få en indvendig test hos din lokale GynObs fysioterapeut. Op til 50% træner deres knib forkert.

   Bedste hilsner
   Mette

Leave a Comment