Rygsmerter i graviditeten, også kaldet graviditetsrelaterede bækkensmerter, forekommer hos 86% af alle gravide kvinder. Vi taler om området, som dækker de underste/nederste ribben strækkende sig til ned under balden (baldefuren). (POGP 2018)
Rygsmerter i graviditeten er meget hyppige og varierer fra lette gener til smerter i udtalt grad. Hvad skyldes den hyppige forekomst?
Vi har hidtil givet hormonet relaxin en stor del af skylden. Relaxin blødgør leddene i kroppen under en graviditet, og det har været en almindelig opfattelse, at hormonet kunne forskyde og fejlstille bækkenet med smerter til følge.
Men er det fair at give relaxin skylden for den høje forekomst af rygsmerter i graviditeten?
RELAXIN eller et USTABILT bækken eller….?
Det som betyder noget i forhold til udvikling af rygsmerter i graviditeten er: Stress, søvn, tarmfunktion/forstoppelse samt bækkenfunktion: styrke og koordination. Men også en generel tryghed i og et ønske om at få det bedre, har vist sig at have en betydning. (Roger et al 2020)
Kvindens tro på bedring er essentiel
Manuel terapi, hvor behandleren bruger sine hænder roligt og uden smerter, beroliger nervesystemet. Huden er vores største organ, og når den gravide får blide og rolige behandlinger faciliterer man til ro og tryghed. Det kan hjælpe til med at genskabe smertefri bevægelser og nedsætte kvindens bevægelsesangst. En vigtig vej hen mod en smertefri graviditet!
Den biomekaniske forklaring
Jovist, der ER selvfølgelig også en biomekanisk forklaring, som skyldes det øgede load, som kommer på forsiden af kvindens krop, efterhånden som graviditeten skrider fremad og mave og bryster tynger. Vi anerkender, at det giver kroppens forside en ekstra arbejdsopgave, en slags overarbejde. Man kan også sige, at kroppens forside loades op, hvor muskler og bindevæv gradvist skal kunne give efter for det stigende indre pres.
De vigtigste strukturer under forandringsprocessen er i virkeligheden: mavemusklerne, som hæfter på kønsbenet/symfysen, baldens muskulatur, som hæfter og støtter bagpå bækkenet, samt musklerne på indersiden af lårene, m. adduktor magnus, som hæfter på kønsbenet. Ej at forglemme musklerne, der binder det hele sammen: bækkenbundens muskler. Manglende styrke eller koordination af disse strukturer kan give rygsmerter i graviditeten.
At hævde, at alle rygsmerter i graviditeten primært skyldes graviditetshormonet relaxin, er egentlig ikke fair. Teorien har hidtil været (og forekommer stadigvæk), at relaxinen blødgør bækkenets led i et omfang, der får dem til at give efter (heraf navnet bækkenløsning), men bare rolig bækkenets led kan ikke bevæges ret meget. Og relaxin får ikke dit bækken til at falde fra hinanden, det er simpelthen ikke en mulighed.
Men hvad er det så, som kan medvirke til smerter I graviditeten?
CALM DOWN. Dit bækken er IKKE ude af alignment!
Utilfredshed med job, historik med ryggener, nervøsitet. Der kan også være en biopsykosocial problemstilling hos kvinder med rygsmerter i graviditeten. Nogle gravide sidestiller bækkensmerter med et bækken, som er ved at falde fra hinanden! Det kan give den gravide katastrofebilleder, (og derfor skal vi stoppe med at bruge ordet bækkenløsning – det giver alt for mange unødvendige bekymringer).
Jo mere ængstelig den gravide bliver, jo mere cortison/stresshormon producerer kroppen. Frygt PÅVIRKER mobiliteten, bevægelserne og de aktivitetsvalg, den gravide træffer/fravælger. Vi bør hjælpe den gravide med at slappe af og genvinde tilliden til egen formåen og tro på, at hun kan. I modsat fald kan hun udvikle bevægelsesangst, som medvirker til flere smerter og begrænsninger.
Hvad kom først, NERVØSITET eller BÆKKENSMERTER?
Og hvad sker der med bækkenbunden, når smerterne starter? Vi VED, at bækkenbunden er de følsomme muskler i kroppen. De reagerer nemt ved stress og nervøsitet og smerter.
Bækkenbunden og adduktorerne (musklerne på indersiden af lårene) kompenserer også, når baldemuskulaturen er svækket, og balderne mangler styrke.
En overaktiv bækkenbund kan forstærke eksisterende smerter. Musklerne skal CALM DOWN, og med hjælp fra en GynObs fysioterapeut.
360-graders undersøgelse
Vi skal selvfølgelig ikke undlade at spørger til traumer, osteoporose, gigt og alt det vi plejer, når kvinder henvender sig med rygsmerter i graviditeten.
Blot skal vi huske, at rygsmerter i graviditeten kan være en kompleks affære, og at der er meget mere på spil end bare biomekanik og hormoner.