Vulvaapoteket

In Vulvapleje by adminLeave a Comment

Der findes mange produkter til pleje af vulva. Men hvilke skal man vælge? Vi giver vores bud på produkter som kan købes i håndkøb. Vi kalder det vulvaapoteket.

Særligt efter en fødsel og omkring overgangsalderen og efter, ser vi et voksende behov for pleje af vulva og vagina, da slimhinder udtørres med baggrund i en hormonel ændring. Det kan f.eks. opleves som tørhed, kløen og svien, hyppige blærebetændelser og/eller smerter ved samleje.

Der kan være mange årsager til generne, og er du utryg og i tvivl om årsagen er det vigtigt at runde problematikken med en læge.

Vulva

Vulva betyder de ydre dele af kvindens reproduktionssystem; kønslæber, klitoris og kønsåbningen. Vulva dækker åbningen til skeden (vagina). Området lige ovenfor toppen af skedens åbning kaldes venusbjerget.

Vulva er opbygget af hud, slimhinder og kirtler. Der er rigtige mange kirtler i området som danner sekret og beskytter skeden, slimhinder og hud. Sekret fra skeden ér normalt og holder området sundt og rent.

sundhed.dk

Der kan være lidt forskel på, hvilke område der har behov for pleje og hermed også hvilke produkter som er egnede. Vi har derfor opdelt listen i

1) Vulvapleje (udvendig)

2) Vagina (indvendig)

Hvordan plejer man sit underliv; vulva og vagina ?

I vores klinikarbejde bliver vi ofte spurgt til produkter, og hvilke vi anbefaler. Listen er vores anbefalinger, vulvaapoteket, vel vidende at der findes mange andre produkter (ligesom vi heller ikke er i lommen på producenter). Vi er ikke bekendte med alt som findes på markedet. Det er vores oplevelse at kvinder finder det svært at vælge, ligesom det er værd at tilføje at plejeprodukter til vulva ikke er omfattet af ret mange begrænsninger/restriktioner. Dét skaber forvirring hos kvinder, som ikke kan gennemskue hvilke produkt som er bedst egnet.

Vulvaapoteket, er en generel introduktion til plejområdet. Vi anbefaler at du følger de anvisninger du evt. har fra læge og gynækolog, og bruge listen her som inspiration. Har du specifikke sygdomme i området, kan du have brug for special produkter som vores håndkøbsliste ikke omfatter.

Opmærksomhedspunkt: Læs grundigt indlægssedlen inden evt. køb (kan googles) da nogle produkter ikke er egnet ved samtidig brug af kondomer og/eller vaginale støttepessar. Ligesom vi er varsomme med at anbefale at smøre indvendigt med olier, som kan indkapsle bakterier.

Alle produkter kan købes på et apotek, eller hos private producenter ved at google produktet.

Vi anbefaler også at købe en glidecreme med silikone. Silikonen nedsætter friktionen ved samleje, hvorfor vi anbefaler det til alle som oplever gener, uanset alder. Kan købes på apoteket og på nettet.

Vulvapleje (udvendig)

  • Kokosolie
  • Mandelolie (økologisk)
  • Doktor Warming, basiscreme

Vagina (indvendig)

  • Replens (hormonfri)
  • Repadina (hormonfri)
  • I Say, Vaginal tørhed Gel (hormonfri)
  • Vivag Intimgel (hormonfri)
  • Premeno Duo Vagitorer (hormonfri)
  • Ovestin, creme eller vagitorier(+ hormoner)

Listen vil løbende blive revideret. Har du fundet produkter, som ikke er på listen og som du har gode erfaringer med, høre vi gerne fra dig.

Bedste hilsner

Temaet hos Styrkditunderliv.dk

Leave a Comment