brug for hjælp til knibeøvelser

Trods 51 år, fandt kur mod sphincterruptur

In Inkontinens, Kernetræning, Knibeøvelser, Overgangsalderen by admin1 Comment

Marie kontakter mig i desperation. Hun er i det seneste år begyndt at tisse i bukserne og har fået svært ved at holde på sin afføring. Hun føler sig presset, men mest af alt, aner hun ikke hvad hun skal stille op. Hun har i flere år forsøgt at lave knibeøvelser, og fulgt knibeinstruktioner fundet på nettet. Hun er pænt sagt og meget forståeligt dybt frustreret, og har brug for hjælp til knibeøvelser.

“Kvinder i den fertile alder, oplever ikke sjældent, at kunne kompensere for fødselsskader. Når kvinder rammer overgangsalderen, ændre hormonerne sig. De “ skjulte” fødselsskader titter frem, og kvinden kan begynde at opleve symptomer på inkontinens”

Marie er en almindelig kvinde på 51 år, som henvendte sig i sommers. For 23 år siden fødte hun en velskabt søn, men fik desværre revet sin endetarmsmuskel over under fødslen. Musklen blev syet sammen efter fødslen. Den lille familie blev sendt hjem med minimal vejledning i, hvordan hun skulle genvinde styrken i en ødelagt endetarmsmuskel. Hun har forgæves søgt efter hjælp til knibeøvelser.

I årevis er det gået okay, og livskvaliteten har været god. Marie har dog ofte undret sig over sin manglende evne til at lave knibeøvelser. Hun har været tæt for urin og afføring i alle årene og har fundet ro, trods manglende knibefærdigheder.

 “Hyppigheden af sphincterruptur efter en vaginal fødsel, variere mellem 0,4 – 24% ( sundhed.dk)”

Overgangsalderen indtræffer i gennemsnit som 51-årig. Det er en periode, hvor hormonerne slår kolbøtter. Østrogenhormonet, som holder vævet stærk og spændstigt, falder i niveau. Det er derfor desværre et tidspunkt, hvor de skjulte fødselsskader atter kan dukke op og med øget intensitet. Det er årsagen til Maries pludselig inkontinens. Det er ofte tidspunktet hvor kvinder får brug for hjælp til knibeøvelser.

I klinikken testede jeg bækkenbunden på Marie og bekræftede, hvad hun allerede vidste: hun havde ingen kontakt til sin bækkenbund, og kunne ikke knibe! Hun havde brug for hjælp til knibeøvelser.

I bedste Olsen Bandenstil, sætter vi os ned og lægger en plan. Hun er nemlig fast besluttet på at få det lært: jeg må kunne lære at knibe!

Marie arbejder på sit mål

De kommende 3 uger træner hun dagligt 30 min. hjemme bag en lukket dør, med lukkede øjne og ørerpropper. Hun benytter stillingen, hvor hun ligger på ryggen med bøjede ben.

De to første uger benytter hun udelukkende visuelle billeder af et knib. Hun banker også til bækkenbunden med sine fingre for at få musklen til “at vågne op”. Det er en neuromuskulærtræning Marie er igang med. Hun gentager dagligt, selvom hun ikke føler nogen forandring.

Efter ca. 2 uger begynder hun at mærke en anelse liv ved endetarmsåbningen. Hun fortsætter den daglige 30 min. indsats, som udløser hovedpine, men hun klør på. Hun har brug for hjælp til knibeøvelser!

Gradvist bliver knibet bedre. Efter 2 måneder med daglig træning, er der opnået øget kontakt til bækkenbunden og efter 4 måneder, har hun atter genvundet kontrollen over sine vandladninger og sin afføring. Knibet er ikke det stærkeste, men det handler heller ikke om at få en 20-årig toptunet bækkenbund tilbage, når man skal træne sig ud af en inkontinens. Derimod handler det om at blive god til at bruge den bækkenbund, man nu engang har, med x antal fødsler bag sig. Det lykkedes for Marie, og det er en historie om håb, stædighed og motivation. Kan det lykkes for hende, kan det også lykkes for andre. Søg derfor hjælp til knibeøvelser.

Vi skal nedbryde tabuer og tale om det, som er svært

Mit klinikarbejde har stor variation. I perioder er delte mavemuskler et hot emne, som fylder hos kvinderne. I øjeblikket er der stor søgning på smerter i underlivet. I fagsprog den hypertone bækkenbund. Det er heldigvis tilstande, hvor der er god hjælp at få. Kvinder, som følger min klinik har mulighed for at blive mere bevidste om deres underliv. Min Facebook side styrkditunderliv.dk er et eksempel på dette. Facebook-siden giver et indblik i variationer over symptomer, som kommer fra “rod i underlivet”.
Jeg har eksempler på kvinder som henvender sig efter at have fulgt Facebook siden i måneder, og endelig tør tage skridtet. Jeg klapper i mine hænder og smiler og bliver virkelig glad! Mit mål med styrkditunderliv.dk er netop at få gjort kvinder mere bevidste og få dem til at søge hjælp. Kvinder og mænd skal ikke skamme sig over deres underliv!

Tro på det, og tal om det, som er svært! Måske er der også hjælp til dig……?

Comments

  1. Mega god og motiverende historie!

    Hvad vil du anbefalde kvinder der har fået en grad 3 eller 4 bristning at gøre de første 8 uger efter fødslen.

    Hvornår må de fx sidde op?
    Hvornår må de sidde på hug?
    Skal de igang med at øve knib fra 1 dag. efter fødslen?

    Hvornår må de for første gang besøge en GynObs fysioterapeut?

    Mvh. Heidi Stenger

Leave a Comment