Den morgen min blære gik helt bananas 

In Inkontinens by admin2 Comments

En mandag morgen for et par måneder siden, nød jeg min stille morgenkaffe, alt imens min familie susede rundt i huset og gjorde klar til skole og arbejde.

Jeg nyder hver dag min frihed som iværksætter, det at starte dagen uden stress og jag sætter jeg stor pris på. Til gengæld har jeg skæve arbejdstider og ofte lange dage, men det er en helt anden snak. Denne morgen var jeg ekstra kaffetørstig og bryggede mig endnu en espresso, da familien havde forladt huset. Kaffe og arbejdsmails går godt i spænd og bliver en hyggestund, hvor jeg kan få sorteret og svaret på henvendelser. Det her med kaffen kommer jeg tilbage til, for det kom til at betyde en del for resten af dagen.

Nyt træningshold og adrenalin i blodet

Mandag er også en dag med undervisning af en flok mødre med babyer. Denne dag med et nyt hold og selvom jeg ofte underviser, bliver jeg en altid en smule nervøs og spændt, når det er nye ansigter. Holdene er på ingen måde en rutineopgave, og jeg planlægger hver undervisningsgang nøje. Det er de gode nerver,  spændingen ved at starte nyt og det giver et kick hver gang. Det her boost sætter gang i adrenalin-produktionen, og det øger trangen til vandladning. Det er i princippet helt normalt og er ikke et tegn på tranginkontinens.

7 vandladninger inden kl. 10!

Mit vækkeur ringer aldrig, men det gør min mands! Hver dag kl. 5.55 bipper det trofast, og vi står op, og jeg klarer dagens første toiletbesøg. Normalt vil der gå et par timer før næste trang til vandladning melder sig, men ikke denne mandag. Jeg var afsted ca. hver 30-45. min. frem til kl. 10.00 og havde flere symptomer på en tranginkontinens (dog ingen urin i bukserne). Tranginkontinens er netop kendetegnet ved hyppige vandladninger, mindre portioner og en stærk trang, som kan være vanskelig at overhøre.

Jeg undrede mig en del, men havde ikke tid til at spekulere mere over hvorfor. Det kom først de efterfølgende dage…

Selvfølgelig…den pokkers kaffe!!

Normalt har jeg en blære, som opfører sig fredeligt. I perioder kan jeg godt have en nervøs blære, især hvis jeg er stresset og anspændt. Heldigvis ved jeg, at det er forbigående og er opmærksom på, at symptomerne aftager. De aftager altid, og alt er ved det gamle. Nervøs blære eller ej, 7 toiletbesøg inden kl. 10.00 er dog i overkanten, også på en mandag formiddag med nyt træningshold. Hvis ikke symptomerne var aftaget hen over formiddagen, havde jeg haft god grund til bekymring. En pludselig opstået trang, kan være første symptom på sygdom. Tranginkontinens som kommer pludseligt kan være tegn på kræft.

Kaffen, den store synder! Set i bakspejlet var det kaffeindtaget i kombination med den positive stress, som satte fut i vandladningerne. Kaffe indeholder store mængder koffein og kan alene irritere blæren indefra, så den trækker sig sammen i utide – med øget vandladningstrang som følge. Kroppen reagerer ved at opføre sig som om, at man har en tranginkontinens og resulterer i alt for hyppige toiletbesøg.

Pyha, heldigvis var det bare forbigående gener. Tænk på de personer, som dagligt lever med lignende symptomer!

Har du personlige erfaringer med kaffe og et øget antal vandladninger?

Comments

  1. Spændende og meget nærværende beskrivelse af dit forløb.

    Hvis der er nogen, der er interesseret i vide mere om, hvad man kan gøre ved Inkontinens, og hvordan det kan behandles, så har jeg for Senior TV Østjylland lavet en film om inkontinens. Den varer 30 minutter, og den er fortalt, så alle kan forstå både, hvordan man behandler inkontinens på Skejby Sygehus i Århus, og hvordan det er for almindelige mennesker at leve med inkontinens.

Leave a Comment