Hvilke yogastillinger kan du vælge, når du har en prolaps af dit underliv – og hvilke er no-go?

In Underlivs prolaps/POP, Yoga, Yoga og prolaps venlige stillinger by adminLeave a Comment

Her kommer en mini-guideline, som er designet til at hjælpe kvinder med at få en tryg yogatræning. Det er en guide til dig, som har en prolaps eller har været igennem en prolaps-operation. Under alle omstændigheder er det altid en god ide at få vejledning hos din  GynObs-fysioterapeut, hvis du er i tvivl om, hvad der er godt for dig.  Kvinders underliv er forkellige, og to kvinder har ikke brug for samme instruktion.

Underlivsprolaps – kan yoga fixe det?

En underlivsprolaps kan ikke helbredes med yogaøvelser, men du kan være heldig at finde lindring i din praksis. Ved en svær prolaps, kan en operation være den eneste udvej. Har du derimod en mild prolaps, vil træning og vejledning minimere symptomerne.

Yogaøvelser, som støtter din krop:

Tadasana og Mula banda

Bjergstillingen er en god stilling for kvinder med en prolaps. En dårlig kropsposition øger trykket i bughulen. Modsat, vil en neutral kropsholdning give gode arbejdsbetingelser for kropskernen og muskler, som støtter underlivet.

Mula banda i Tadasana giver en sikker støtte af underlivet.

Mula bandha = en øvelse, hvor bækkenbund og de dybe abdominale muskler arbejder sammen.

Pranayama

Åndedrættet er tæt forbundet med bækkenbunden og bevæger sig sammen under et åndedrag.

Et naturligt åndedræt, hvor kvinden får dybden og bredden med i sin indånding, vil nedsætte bugtrykket og evt. spændinger i bækkenbunden.

Salamba sarvangasana

Skulderstand/omvendte stillinger kan minimere prolaps-symptomer pga. tyngdekraftens virkning. Oplagt at bruge forebyggende, så tyngdegener reduceres. Kan anvendes dagligt og så ofte du har lyst.

Yoga øvelser, som kan give en forværring

Følgende stillinger er hårde og krævende. Hvis du har en prolaps bør du være opmærksom på, ikke at få gener undervejs eller efterfølgende.  Yogastillinger vil altid en individuel vurdering , og mange stillinger kan heldigvis tilpasses, så træningen kan fortsætte.

Jathara Parivartanasana

Paripuna Navasana

Modificering: løft et ben

Chaturanga

Modificering: knæ på gulv

Uddiyana banda (belly lock)

Utkatasana

Squat stillingen.

Yoga og prolaps venlige stillinger

Modificering: Hænder i talje, høj squat

Prasarita padasana

Modificering: Høj prasarita, hvor foroverbøjningen reduceres og hænder hviler på høje blogge.

Yoga og kernetræning

Denne miniguideline skulle gerne hjælpe dig på vej hen mod en god yogaoplevelse. Det er afgørende ved en prolaps, uanset hvor du er i dit prolaps-forløb, at du har styrken i dine kernemuskler, herunder din bækkenbund. Når din kropskerne er stærk, og du kan bruge den sikkert i din yogatræning, skaber du de allerbedste forudsætninger for dit underliv og din prolaps.

Husk, at hvis noget føles forkert, eller du er usikker, så få en snak med din GynObs fysioterapeut.

Leave a Comment