crop sportive woman with rolled yoga mat standing in studio

Delte mavemuskler behandling

In Barsel & træning, Delte mavemuskler by adminLeave a Comment

Delte mavemuskler behandling  

Johanne henvendte sig til klinikken 14 måneder efter fødsel af sit første barn, med bekymringer om sin mave. Hun havde hidtil trænet på egen hånd, uden vejledning. Havde især benyttet YouTube instruktioner om mavetræning, men følte ikke det hjalp. Tværtimod bekymrede det hende at maven var uden fasthed og at styrken i kroppen ikke var den samme som før graviditeten.

Begynder maveøvelse ved delte mavemuskler behandling 

Fysioterapeutisk undersøgelse 

Undersøgelse af maven viste en afstand mellem de to store og lige mavemuskler på ca. 2-2 1/2 cm. og blødhed i dybden ved navlen, men med fasthed i bunden. Hun beskrev endvidere dage med lændesmerter, men ikke dagligt. Let dryp inkontinens ved hurtige bevægelser.

Diane Lee ( Canadisk fysioterapeut, og førende indenfor rectus diastase behandling), fortæller netop om at en afstandsmåling op til 2 -3 cm. indikeret en god prognose. Kvinderne med små diastaser kan med få justeringer og vejledning genfinde kontrollen i løbet af 6-8 uger. Dvs. ved blot små justeringer på enkelte parametre.

 

Delte mavemuskler behandling 

Johanne fik øvelser med hjem, svarende til maveøvelser på begynder niveau. Tre øvelser hvor hun havde god kontrol over sin mave. En af øvelserne var  “knæ-drop” ( billedet), hvor hun samtidig brugte sit åndedræt + knib (på en udånding) ved et 45 graders drop af knæet.  Dosering 3 omgange af 10 gentagelser.

Hun blev sideløbende gjort opmærksom på dagligdagen med børn. Blev vejledt i sin kropsholdning, som var sammensunken. En holdning som ikke giver de store positive muskel-input til forsiden af kroppen/maven.

Efter 2 måneder var hun nået et vigtigt skridt og kunne se og føle en forskel. Forsiden var stærkere og løft og håndtering af sit barn var blevet lettere. Dryp-inkontinensen var væk, og lænden var i bedring.

Tilbage til håndboldt 

Johanne er ikke helt i mål, men vigtigst af alt så ved hun nu hvordan hun kommer videre med træning på egen hånd, fordi hun forstår sin krop og ved hvad hun bør være opmærksom. Hun har et ønske om at vende tilbage til håndboldt, som er det langsigtede mål. Og det ER vigtigt at hun fortsætter med at træne, for at nå sit langsigtede mål. Kroppen skal belastes og niveauet skal gradvist øges for at kroppen bliver stærkere. Det er den viden man bruger indenfor alt genoptræning, og samme tilgang hos Johanne.

Delte mavemuskler behandling handler om at forstå sin situation og at finde ud af hvor galt det står til. Langt de fleste har ikke delte mavemuskler i alvorlig grad, ligesom Johanne. De få som har brede afstande og blødt bindevæv bør følge specifikke programmer med tæt opfølgning hos professionelle som har erfaring med behandlinger og træning.

Det er slet ikke så svært at træne og blive stærk, selv hvis du har delte mavemuskler men vigtigt at vide om der er tale om delte mavemuskler eller BLOT en mave som er ved at `komme sig´. Der er stor forskel i den træning og tilgang du bør have, afhængigt af hvor man er

 

Leave a Comment