crop sportive woman with rolled yoga mat standing in studio

Delte mavemuskler behandling

In Barsel & træning, Delte mavemuskler by adminLeave a Comment

Delte mavemuskler behandling  

Johanne henvendte sig til klinikken 14 måneder efter fødsel af sit første barn, med bekymringer om sin mave. Hun havde hidtil trænet på egen hånd, uden vejledning. Havde især benyttet YouTube instruktioner om mavetræning, men følte ikke det hjalp. Tværtimod bekymrede det hende at maven var uden fasthed og at styrken i kroppen ikke var den samme som før graviditeten.

Begynder maveøvelse ved delte mavemuskler behandling 

Fysioterapeutisk undersøgelse 

Undersøgelse af maven viste en afstand mellem de to store og lige mavemuskler på ca. 2-2 1/2 cm. og blødhed i dybden ved navlen, men med fasthed i bunden. Hun beskrev endvidere dage med lændesmerter, men ikke dagligt. Let dryp inkontinens ved hurtige bevægelser.

Diane Lee ( Canadisk fysioterapeut, og førende indenfor rectus diastase behandling), fortæller netop om at en afstandsmåling op til 2 -3 cm. indikeret en god prognose. Kvinderne med små diastaser kan med få justeringer og vejledning genfinde kontrollen i løbet af 6-8 uger. Dvs. ved blot små justeringer på enkelte parametre.

 

Delte mavemuskler behandling 

Johanne fik øvelser med hjem, svarende til maveøvelser på begynder niveau. Tre øvelser hvor hun havde god kontrol over sin mave. En af øvelserne var  “knæ-drop” ( billedet), hvor hun samtidig brugte sit åndedræt + knib (på en udånding) ved et 45 graders drop af knæet.  Dosering 3 omgange af 10 gentagelser.

Hun blev sideløbende gjort opmærksom på dagligdagen med børn. Blev vejledt i sin kropsholdning, som var sammensunken. En holdning som ikke giver de store positive muskel-input til forsiden af kroppen/maven.

Efter 2 måneder var hun nået et vigtigt skridt og kunne se og føle en forskel. Forsiden var stærkere og løft og håndtering af sit barn var blevet lettere. Dryp-inkontinensen var væk, og lænden var i bedring.

Tilbage til håndboldt 

Johanne er i skrivende stund ikke helt i mål, men er klar til at arbejde videre på egen hånd med træning og små tips og tricks til en stimulerende hverdag. Hun forstår sin krop og kan støtte den.

Det langsigtede mål er tilbagevendelse til håndboldt, med en stærk krop og mave. Det kan godt tage måneder at få en stærk og funktionsdygtig mave tilbage, da bindevævet styrkes langsomt. Vigtigt ikke at slippe træningen nu, men at fortsætte for at komme helt i mål.

For at blive godt gammeldags stærk, behøver kroppen belastninger. Det er en gradvist øgning i træningsøvelser og niveau over måneder. Det er samme træningsmodel, trappemodellen, man bruges indenfor anden genoptræning, f.eks. efter en knæskade. Trappemodellen er en gradvist øgning i vævsbelastningen over måneder.

Heldigvis er det de færreste som har delte mavemuskler i alvorligt grad. De få som har brede afstande og meget beskadiget bindevæv, bør i vores optik følge specifikke programmer hos professionelle som har meget erfaring og viden om bindevævet. Det er en lidt anden tilgang, end den Johanne har haft.

Træning for delte mavemuskler er ikke svært (når man har lært de grundlæggende spilleregler). Vores erfaring er, at træningsniveauet for nogen kan være vanskeligt at finde, hvorfor vejledning kan være en fornuftigt investering i starten, som en overgang til selvtræning over tid.

 

Leave a Comment