Undgå at sprække - mine 5 bedste råd

Undgå at sprække – mine 5 bedste råd

In Graviditet og fødsel by adminLeave a Comment

Hej Mette

Jeg skal snart føde og vil gerne undgå at briste for meget under fødslen. Er bange og bekymret, fordi jeg har læst om gravide, som er sprækket hele vejen og blevet syet i flere timer efter fødslen. Er det rigtigt at en syning kan have svært ved at hele, og at det gør ondt at tisse bagefter?

Jeg har fået at vide, at der ikke er noget at gøre, hvis jeg sprækker, og at jeg heller ikke kan forberede mig. Er bange og vil rigtig gerne gøre noget selv for at forberede mig. Ved godt, at jeg ikke kan styre en fødsel, men hvis jeg kunne få øvelser e.lign. som jeg kan lave nu, føler jeg, at jeg alligevel gør noget. Kan du hjælpe mig ?

Hilsen den gravide, som er nervøs.

Kære kommende mor!

Tak for din mail og dine gode spørgsmål. Jeg er helt sikker på, at mange andre gravide deler dine bekymringer for at sprække og for ikke at blive normal igen forneden efter en fødsel. Heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at forberede dit underliv på en fødsel. At være godt forberedt kan gøre hele forskellen mellem at få en god oplevelse og en dårlig.

Jeg har fundet en australsk undersøgelse, som har vist, at massage dagligt kan nedsætte bristningerne hos især førstegangsfødende. Det kan derfor godt betale sig at afprøve perineum-massage.

Jeg har lavet en oversigt til dig: Undgå at sprække – mine 5 bedste råd.

Undgå at sprække – mine 5 bedste råd:

No1: Mellemkøds-massage. Ca. 5-6 uger før din fødsel begynder du en daglig massage af dit mellemkød. Det hedder perineum-massage. Du kan anvende en økologisk mandelolie eller en kokosolie. 2-3 min. massage dagligt er tilstrækkeligt. Du kan gøre det efter et bad, hvor kroppen er afslappet og varm. Behandlingen udvider ikke dit mellemkød, så det bliver løst. Det forbereder dit mellemkød på den kommende fødsels-udvidelse. Mellemkødet bliver med andre ord mere elastisk. Det giver færre bristninger.

Jeg har lavet en video, hvor jeg beskriver, hvordan du kan gøre det: undgå at sprække – en video demo

No2: Knibe-forberedelse. Meget tyder på, at en trænet bækkenbund bedre kan modstå udvidelsen af mellemkødet under en fødsel. Knibetræning gør bækkenbunden stærk og vævet sundt. Det er derfor en rigtig god ide at starte din knibetræning i god tid før din fødsel. En fit bækkenbund giver ganske enkelt en bedre kropsbevidsthed under fødslen, hvor du både skal kunne holde igen og give slip.

No3: Gør vejrtrækningen til din bedste ven. Jo bedre du er til at bruge din vejrtrækning, jo lettere bliver det at være i fødslen – også når det gør ondt. Arbejder du imod den naturlige fødsel og klemmer din bækkenbund sammen, bliver det sværere at få barnet ud. Barnet skal jo ud, opspændt bækkenbund eller ej. Det kan give store bristninger.

No4: Bevæg dig fit. Gå ture og sørg for at være i god fysisk form. Det giver en bedre fødselsoplevelse, fordi du kender din krop. Din krop vil også kunne klare mere, især hvis fødslen trækker ud. En fødsel kan jo være lidt af en marathon-præstation.

No5: Lyt til din jordemoder, når du er i fødsel! Gør som hun anbefaler. Hun har overblikket og kan guide dig. Øv dig i at gispe og vær indstillet på, at du ikke har kontrol over en fødsel. Den har sit eget forløb, og det gælder om at arbejde med kroppen, så barnet kan komme ud. Det er her, at en jordemoder er uundværlig.

Undgå at sprække - mine 5 bedste råd

Jeg håber, at oversigten “Undgå at sprække – mine 5 bedste råd”, har vist dig, at der er meget, du selv kan gøre. Du har nemlig ret, når du i din mail skriver, at det betyder rigtig meget selv at kunne gøre noget og forberede sig.

Skriv endelig til mig, hvis du undervejs i dine fødselsforberedelser støder på andre måder at forberede sig på. Metoder som du vil anbefale til andre gravide.

Du spørger også til heling af mellemkødet. Det er ikke mit indtryk, at det plejer at give problemer. Når du har født, kan du spørge din jordemoder, hvad du kan forvente af efterforløbet. Hun kan også vejlede dig i at bruge isposer (eller isbind) som får hævelsen til at aftage i dagene efter din fødsel. Det kan gøre tisse-oplevelsen bedre.

Pøj pøj med fødsel og med livet som mor! Det er en fantastisk tid, du går i møde. Jeg vil ønske dig alt det bedste til dig og din familie.

Kunne du bruge bloggen “Undgå at sprække – mine 5 bedste råd”?

Kh. Mette

GynObs fysioterapeut

Styrkditunderliv.dk

Leave a Comment