det fjerde trimester

Det fjerde trimester – den første tid efter fødslen

In Barsel & træning by adminLeave a Comment

Husker du timerne efter dit barns fødsel som en anelse stressende, fordi fødegangen havde brug for din fødestue til den næste kvinde med veer?

Den her fornemmelse af, at du ikke fik lov at ligge og nyde din baby mere end et par timer, efter at være blevet “fixet forneden” og havde klaret den obligatoriske vandladning? I dag udskrives nybagte mødre kort tid efter en normal fødsel. Det skyldes ikke dårlige jordemødre eller en ringe fødeafdeling. Det er blot en konstatering, når sundhedssystemet er presset og hænderne for få….og den næste højgravide står klar i kulissen.

Mor udskrives og forventes at have styr på sit liv (og sin krop)

Husker du også den første tid i hjemmet? Den her følelse af at komme hjem med en baby, som du skulle til at lære at kende. Det er overvældende, lykkeligt og også skræmmende. Selvom far står som backup og bedsteforældre gerne vil træde til, er det alligevel mor, som hænger på baby de næste mange måneder. Når nybagte mødre udskrives, tager kommunen over med sundhedspleje og et 6-8 ugers tjek hos praktiserende læge. Det lyder jo meget godt på papiret. Faktum er, at den nybagte mor i høj grad overlades til sig selv og står uden den samme tætte opfølgning fra sundhedssystemet, som hun havde som gravid. Det kan vi gøre meget bedre, hvis man spørger mig! Lad os få meget mere fokus på det fjerde trimester.

 

I The American College of Obstetrician and Gynecologist kalder man den tidlige fase efter fødslen (postpartum) for det fjerde trimester.

Dette i en anerkendelse af, at barslende kvinder ofte har brug for langt mere opfølgning end de nuværende tilbud. Den første tid efter fødslen, det fjerde trimester, er en sårbar periode for kvinden. Kvindens krop skal hele op efter fødslen, amning skal etableres, hormonelle udsving skal tackles og hov! – inkontinens skal også håndteres. Baby skal finde soverytmen, andre børn i familien kræver at blive set. Sådan kunne listen blive ved og ved. Det kan være en lykkelig tid, men også superanstrengende!

ALLE barslende kvinder bør ses hos en GynObs-fysioterapeut i det fjerde trimester!

Kvinden bør tilbydes tæt opfølgning i mange måneder. Af gynækologer, jordemødre, læger og GynObs-fysioterapeuter. Vi burde passe meget bedre på vores barslende kvinder. Det er flot, at vi i Danmark har sundhedsplejersker, som er en virkelig god hjælp for mødrene. De er i mange tilfælde gode til at støtte mor og barn, men har selvfølgelig ikke tid (og kompetencer), når det handler om et medtaget underliv efter en fødsel. Faktum er, at over 50 % tror de kniber rigtigt, men når de testes, anvender de forkert knibeteknik. Træningen nytter derfor ikke et hak. Det er jo fatalt, når underlivet skal holde mange år frem og holde til flere fødsler, løft af børn, et aktivt arbejdsliv, sport og et dejligt samliv.

Et underliv, som har været igennem en fødsel, burde som minimum screenes, fordi det hjælper kvinden til at få en god start på sin barsel, når hun mærker, at træningen gør en forskel. Hun bør også informeres om tunge løft og hvordan hun kan håndtere babyliften og barnevognen og samtidig passe på sit underliv, så nedsynkning af underlivet kan forebygges.  Hormonernes påvirkning af bindevævet er også vigtig viden at oplyse om, samt hvorfor delte mavemuskler er normalt de første måneder, men at det kan blive til langvarige delte mavemuskler hvis hun får startet sin barselstræning forkert.

Jeg stemmer JA til et obligatorisk besøg hos en GynObs-fysioterapeut i fjerde trimester. Hvad stemmer du? 😊

Leave a Comment