Hoste udtrætter din bækkenbund

In Bugpres / Intra-abdominalt tryk, Hoste og nys ( & lækager), Inkontinens, Presse og medier by adminLeave a Comment

Hoste, udsætter dit underliv for et nedadgående pres. For at beskytte dit underliv, er det derfor et must at du kniber før du hoster ( eller nyser). Det er altså præcis sekundet før du hoster, at du skal aktivere din bækkenbund. Knibet løfter din bækkenbund, og laver et lille knæk på dit urinrør ( the knack). Dét holder dig tør, når hosten/nyset slår igennem.

30 % af din bækkenbunds muskelfibre er designet til hurtige knib (knibet før hoste/nys). Det handler derfor om at have en bækkenbund med en god timing, og som kan reagere hurtigt. Det er den samme hurtighed dit øjelåg skal have for at beskytte dit øje når et insekt har retning mod dig, og du i splitsekundet inden, når at blinke.

Timingen ( før-knibet) kan gå fløjten, under længerevarende infektions sygdom. 

Hoste udtrætter din bækkenbund

Hoste, som står på i uger/måneder ender med at udtrætte musklerne i bækkenbund. Det er ikke så mærkeligt, for det kan blive til mange før-knib på en dag, når du er forkølet pga. infektion, allergi eller lungesygdommen KOL.

Sådan hjælper du din udmattede bækkenbund:

  • Forkæl din bækkenbund med dybe velgørende vejrtrækninger i en god hvilestilling. Her, skal du tænke på at trække vejret dybt og roligt, og slippe dine balder og bækkenbund. Du kan lægge dig på ryggen eller siden med bøjede ben, og en pude til benene. Der er også flere velegnede yogastillinger. F.eks. sommerfuglen/supta baddakonasana (stillingen på billedet: Læg dig på ryggen med sofahynder eller yogablogge under dine lår), og omvendtstillingen/viparita karani. 

Styrk dit underliv

  • Skru ned for din knibetræning. Træn mindre og med fokus på korte knib og få gentagelser. Eksempel: 2-4 sek. knib. gentaget 15 gange. Efterfulgt af dybe velgørende vejrtrækninger i 2-3 minutter, og med et fokus på at spænde af.
  • Hold pause med aktiviter som øger det nedadgående pres mod bækkenbunden og underlivet. F.eks. sjipping, træning med tunge vægte, løb og crossfit. Derimod er blid yoga og gåture, eksempler på gode aktiviteter.
  • Hold maven/din tarm igang. Undgå forstoppelse.
  • Før-knib, inden du hoster/nyser og suppler med følgende: stå oprejst og med krydses ben, imens du holder på skridtet ( du kan også sætte dig på en stol med korslagte ben, samtidig med at du læner dig forover)

Lunge patienter (KOL) slås især med lækager. Læs styrkditunderliv.dk´s bækkenbundsøvelser ved lungesygdomme : https://www.lunge.dk/lungesygdom/hjaelp-baekkenbundsoevelser-traening-af-baekkenbunden-kan-mindske-gener-ved-inkontinens

Leave a Comment