styrk dit underliv

Nybagt mor træner da ikke squat – eller gør hun?

In Barsel & træning, Kernetræning, Squat by adminLeave a Comment

Den kære squat-øvelse er genstand for meget på ballade og på godt og ondt.

I det følgende skal du få en forklaring på, hvad det handler om. Squat kaldes også for “skovskider-stillingen”og blandt fitness-udøvere og med et mere elegant sprogbrug: kongen af øvelser!  Den kan udføres på forskellige måder, og der kan være flere vinkler på øvelsens popularitet. For mange kvinder handler det om baldetræning. Det gælder også for den nybagte mor.

Efter en graviditet er fylden i balderne væk. Baldernes skønne form er forsvundet, og tilbage står den nybagte mor med en bagdel, som er flad og bred og uden form. Det kan tilmed gøre ondt, når hun sidder på en hård stol: sædeknuderne er blevet tydelige, fordi muskelpolstringen er forsvundet. Det er musklen gluteus maximus, som danner fylden på bagdelen. Musklen aktiveres b.la., når man rejser sig fra en stol og skal op at stå. Det at rejse sig fra en stol er med andre ord en squat-bevægelse.

En gravid som vralter, får ikke brugt sine baldemuskler. Hvis hun tilmed svajer meget i sin ryg, fordi maven er blevet stor, og det er blevet svært at holde balancen, risikerer den gravide kun at bruge sine rygmuskler. Baldemusklen afkræftes stille og roligt, og tilsidst er der kun de flade balder tilbage. Ud over æstetikken, er der mange andre gode grunde til, hvorfor den gravide og nybagte mor har behov for at få trænet og også bør rette sit fokus mod gluteus maximus. Forbliver balderne svækkede, kan det nemlig medvirke til bækken- og rygsmerter.

En nybagt mor bør vente 2 måneder med at træne squat

En naturlig fødsel, hvor kvinden har født igennem skeden, giver bækkenbunden et par slag. Heldigvis er den gearet til en hård medfart, og hos de fleste heler bækkenbunden hurtigt op igen. Under fødslen påvirkes nerverne, som skal give besked til bækkenbunden om at trække sig sammen og slappe af. Op til 80 % af de fødende kvinder vil i op til en måned efter fødslen have en påvirket nerveforsyning til bækkenbunden og skeden. Det betyder, at de er i en situation, hvor de er ekstra udsatte for at få en nedsynkning af underlivet.  Det er viden, som er vigtig og helt fundamental for vores tilgang til den nybagte mor, som ønsker at træne.

Når du laver en squat-øvelse, trækkes bunden i kroppen fra hinanden. Det er bækkenbunden, som bliver adskilt, og det betyder, at det bliver udfordrende at lave knib. Det er ikke umuligt, men det kræver at kvinden har godt styr på bækkenbundsmusklen. Det har en nybagt mor typisk ikke! Hun risikerer hermed at lave en nedsynkning på sig selv, simpelthen fordi bugpresset bliver stort og presser underlivet ned. Det er en tilstand, hvor f.eks. blæren synker ned i skeden.

Det er ikke uden grund, at squat er den stilling, de fleste mennesker i verden indtager, når de har afføring og føder børn. Stillingen åbner forneden, så det bliver lettere at komme af med noget. Det er ikke umuligt at knibe i squat, men jeg plejer at råde nybagte mødre til at vente med at lave øvelsen, til der er gået minimum 8 uger.  Der er mange andre øvelser at gå i gang med, indtil kroppen (og nerveforsyningen) er reetableret.

Dagligdagen som nybagt mor giver dog et dilemma. Løft af lift fra gulvet er et eksempel på en aktivitet som minder om en squat. Squatstillingen kan mor ikke helt undgå i sin hverdag. Den nybagte mor skal øve sig i at lave høje squats og herigennem minimere hun belastningen på sit underliv, ligesom hun med fordel kan vænne sig til at stille liften på et bord eller sofa, så vejen er kortere, når hun skal rette sig op.

Hvem ønsker en træls nedsynkning af underlivet, hvis det kan undgåes med nogle enkelte forholdsregler?

Efter 8-10 uger er det, efter min mening, vigtigt at begynde squat-træning. Bevægelsen forekommer hyppigt i vores hverdag, så det giver god mening at få teknikken indlært rigtigt fra start. Den bør indlæres langsomt og gradvist. Du skal øve dig i at knibe og udånde undervejs i øvelsen. Det skåner dit underliv og gør din kernemuskler (core) stærke. Det tager tid og mange nybagte mødre i familien, har vanskeligt ved at mærke knibet i squat, selv efter måneder. Træning på rette niveau er helt afgørende.

Jep, squat er af mange årsager en kongeøvelse! – Men kære mor – vær sød at vent til der er gået 8-10 uger efter din fødsel!

Leave a Comment