“jamen, alle de steder hvor jeg spurgte, fik jeg besked på at knibe. Ingen fortalte mig, at jeg kunne knibe for meget” – kvinde på 72 år.
“fra den ene dag til den anden, begyndte jeg at få smerter ned i lysken. Min læge undersøgte mig og sagde, at jeg havde bækkenbundsmyoser” – mor til 2 små børn.
“Nu har jeg trænet efter et optræningsprogram på nettet i 8 måneder, og først nu finder jeg ud af, at jeg har trænet for meget. Jeg forstår bedre, hvorfor øvelserne ikke har hjulpet et hak“ – kvinde på 37 år.
Citaterne er hentet fra mit klinikarbejde. Det er fra kvinder, som har bækkenbundsmyoser. Spørgsmålet er, om der er flere årsager til udviklingen af bækkenbundsmyoser? Kan den smertefulde bækkenbund f.eks. hænge sammen med et forhøjet stressniveau? Derfor bloggens titel: En stresset bækkenbund – har du symptomerne?
Test dig selv:
Kniber du i din bækkenbund lige nu ? Hvis du oplever et slip, går du måske og kniber, når det ikke er nødvendigt. Anvend testen flere gange dagligt for at tage pulsen på din bækkenbund (og stress niveau ).
En stresset bækkenbund – har du symptomerne?
Symptomer på en overspændt bækkenbund er flere, f.eks:
- Smerter under samleje
- Øget tissetrang (som ikke skyldes blærebetændelse)
- Smerter ned i lysken (den ene – eller begge sider)
- Smerter omkring halebenet
- Du kan knibe, men har svært ved at mærke, at du slipper
- Vanskelighed ved at tømme blæren, når du tisser
- Du kniber og kniber, og træningen hjælper ikke på din inkontinens
De mest almindelige årsager til smerter i bækkenbunden er: arvævsdannelse, nerveskader, dårlig knibeteknik/mangelfuld rådgivning, samt inkontinens og nedsynkning af underlivet. Det er alle vigtige problemstillinger, men i denne blog kikker jeg på stress, som en mulig årsag til smerter. Ofte er årsagen til en overspændt bækkenbund flere, og ikke en enkelt faktor.
En hund, som trækker halen ind mellem benene
Mennesket har halebenet som et levn fra fortiden. Dengang vi bevægede os rundt på alle fire og havde en hale. Igennem tiden er halen forsvundet og idag reduceret til et kort haleben. Godt gemt væk imellem vores balder. Vi husker først vi har det, når det begynder at gøre ondt. Det kan være efter et fald, en voldsom fødsel eller en dårlig sidestilling.
Bækkenbunden hæfter på halebenet. Når vi er stressede og pressede, er det nemt at forestille sig samme forsvarsmekanisme som hos dyrene. Vi trækker halen (det vi har tilbage) ind under os. Tænk på en hund, der er nervøs og angst. Den vil typisk løfte halen ind og op langs maven. Det kan muligvis forklare, hvorfor nogle kvinder får en overspændt bækkenbund. Når halebenet trækkes ind, aktiveres bækkenbunden. Det betyder, at den arbejder. Glemmer vi at slippe knibet, udvikler vi myoser i bækkenbunden. Det kan give smerter.
Kan det tænkes, at der er en lige linje mellem langvarig stress og en overspændt bækkenbund? En stresset bækkenbund – har du symptomerne?
Et højt alarmberedskab i kroppen stresser ALLE kropsdele
Muskler, bindevæv, kredsløb, organer, nerver, hjernen mm. Hele kroppen påvirkes, når vi udsættes for negativ stress. Den stress som alle kan opleve, når der ikke er timer nok i døgnet, til alt det vi skal nå. Det kan være arbejdsstress. Moderen til små børn, som sover dårligt og har ansvar for hjemmet. Der findes mange årsager til den negative og langvarige stress.
En overspændt bækkenbund bør behandles med øje for det hele menneske. Oplever jeg, at stress fylder hos min klient, tager vi f.eks. en snak om, hvad der presser. Kan vi få reduceret stressen, vil det ofte også have en afsmittende effekt på bækkenbunden. Det at arbejde med stress, som sætter sig i kroppen, er et langt sejt træk. Det tager tid og kræver tålmodighed. Det ved alle vi, som har prøvet det på egen krop.
En overspændt bækkenbund skal øve sig i at slippe. Der er flere metoder, men afspændingsøvelser og yoga kan være et skridt på vejen. Ofte skal der suppleres med udspænding. Det er en indvendig behandling, hvor bækkenbunden udspændes af en terapeut (en GynObs fysioterapeut). Det kan give ret gode resultater.
En af favoritøvelserne som du kan afprøve, er yoga stillingen a.m. Virasana ( se billedet ):
En stresset bækkenbund – har du symptomerne?
Gav emnet stof til eftertanke, og vækkede det din kontakt til bækkenbunden?