symfyse-smerter

Symfyse-smerter

In Smerter i bækkenet by adminLeave a Comment

Er du gravid eller har du lige født?

Måske kender du til smerter ved kønsbenet. Nogle kalder tilstanden symfyseløsning. Det kan gøre hunde-hamrende ondt at have symfyse-smerter. Smerter når du sidder, og når du går. Smerter når du skal vende dig i sengen. Rigtig slemt bliver det, hvis du forsøger at gå på trapper. Symfysen er den forreste del af bækkenet, og det led der sidder syd for navlen ved kønsbehåringen. Det er med andre ord en del af bækkenet.

Billede af symfysen:

symfyse-smerter

Symfyse-smerter skriger til himlen om, at du skal geare ned og samle benene. Alle bevægelser, der adskiller dine ben, gør ondt værre. Det betyder desværre også, at sex kan blive en pinefuld affære.

Symfyse-smerter og sex

Troede du, at sex og en stor mave var det største problem, så tror jeg du vil nikke ja til at symfyse-smerter og sex er en endnu værre cocktail. Hvilke stilling kan man næsten vælge, hvor benene ikke skal adskilles? Stillingen hvor I ligger i ske og manden bagerst, kan være en god stilling at prøve. Prøv jer frem og accepter, at det kan være svært i en periode. Tal om problemet, så det ikke vokser sig for stort.

Hvorfor gør symfysen ondt?

Der er uenighed om, hvorfor nogle kvinder oplever smerter i bækkenets led, imens andre slipper. Dog ved man, at kroppen udskiller hormonet Relaxin i høje doser under en graviditet og efter en fødsel. Det betyder bl.a., at leddene i kroppen bliver mere relaxed, afslappede. Bækkenet bliver mere smidigt. Relaxin har en del at sige, når vi skal finde årsagen til en kvindes mange lidelser med bækkenet under og efter en graviditet. Relaxin er dog næppe den eneste forklaring. Inaktivitet, hyppige løft og vrid af ryggen kan også påvirke uheldigt.

Hvad er formålet med hormonet Relaxin?

Under din graviditet har hormonet flere opgaver. En af dem er at gøre dit væv, dine sener, ledbånd og muskler mere eftergivelige. Det er smart, fordi dit bækken bliver blødere, og du får nemmere ved at føde dit barn. Hormonet påvirker med andre ord stabiliteten og balancen i dit bækken. Ulempen er, at du hurtigere overbelastes og beskadiger dine led i kroppen. Du får f.eks. nemmere ved at vride om på dine fodled. Bækkensmerter og symfysesmerter er derfor tilstande, som oftest ses hos den gravide eller nybagte mor.

Bækkenløsning og symfyseløsning, hvad er forskellen?

En bækkenløsning er i klassisk forstand, når alle tre led i bækkenet er påvirket: SI-leddene og symfysen. Bækkenløsning er også et ord, vi som professionelle arbejder os mere væk fra. Det er et begreb, som er nemt at misforstå, og som skaber forvirring. Det er måske mere korrekt at sige smerter i bækkenet, uden at kalde det “ en bækkenløsning”. For bækkenet er jo ikke ved at falde fra hinanden. Bækkenløsning kan misforståes og skabe frygt for at bevæge sig, og angst for at leddet skal falde fra hinanden. Det samme er gældende for ordet symfyseløsning, og derfor er ordet symfysesmerter mere dækkende.

Læs meget mere om rygsmerter i graviditeten her https://styrkditunderliv.dk/rygsmerter-i-graviditeten/

Hjælp! – Hvad gør jeg, når jeg har symfyse-smerter, som bare bliver værre?

Det eneste du ikke bør gøre er at ignorere smerterne. Tag smerterne i opløbet og kontakt en som kan hjælpe dig. Få rådgivning til din hverdag, smertebehandling, afprøvning af hjælpemidler, træning i at stabilisere dit bækkens led.

Du er ikke alene med dine smerter, der er meget god hjælp at få, så problemerne ikke vokser sig for store.

Leave a Comment