Inkontinens, rygsmerter, POP (nedsynkning af underlivet), delte mavemuskler!…..
Det er alle tilstande, som kræver din opmærksomhed. En opmærksomhed, hvor du lytter til kroppen og samarbejder. Det lyder nemt, ikk’? Altså hvis det var så enkelt, som det lyder, var der nok ikke op til 500.000 mennesker, der led af inkontinens for at nævne et eksempel. Hvem gider gå og tisse i bukserne frivilligt? Er kroppen din ven eller din fjende?
En stor del af tilstandene kan have glæde af træning. Der er selvfølgelig også dem, hvor en operation er den eneste løsning for at få styr på situationen. En operation behøver ikke være en dårlig ting, og ofte kan den suppleres med en målrettet træning. De to ting behøver ikke udelukke hinanden. Er kroppen din ven eller din fjende? Har du først fået inkontinens, bækkensmerter eller arvæv efter et kejsersnit, kan du blive nødt til at sadle din træning om. Du skal formentlig til at finde en mere smart tilgang. Det er med en træning, der hjælper dig med at overkomme dine gener og får dig tilbage til en kropslig balance. Er kroppen din ven eller din fjende?
At blive ven med sin krop kan godt føles lidt bøvlet og krævende. Det kræver en indsats i starten at finde ud af, hvordan du bedst hjælper den godt på vej. Gevinsten på sigt er en stærkere fysik og en krop, som samarbejder med dig. En krop du kan regne med og stole på!
Mit liv som GynObs-fysioterapeut på de sociale medier
Som GynObs-fysioterapeut med egen klinik poster jeg flittigt på de sociale medier. De sociale medier er et fantastisk redskab, som hjælper med at få mit budskab frem: Træn klogt kvinde, og få fif til hverdagen med job, børn og fritidsinteresser.
Min PR er nødvendig, når jeg arbejder uden ydernummer, og hermed ikke får tilskud som almindelige fysioterapeutiske klinikker får. Jeg arbejder på at være 100% på mit speciale styrkditunderliv.dk og justerer løbende min retning. Jeg hjælper især kvinder under deres graviditet, efter fødsel og kvinder på vej mod overgangsalderen.
Min daglige gang på de sociale medier betyder også, at jeg ofte ser opslag, hvor jeg lige må synke en ekstra gang. De urealistiske slanke kroppe, den meget flade mave, de plukkede øjenbryn, silikone-barmen. Suk, jeg bliver ærlig talt lidt træt og bekymret! Hvis det er billedet af, hvad vi kalder den sunde kvinde anno 2017, så er jeg stået af. Er kroppen din ven eller din fjende?
Jeg kan ikke undgå at tænke, sikke en kamp det må være at skulle opretholde så shiny et ydre. At være SÅ tynd …og hvor er musklerne? Kan blive helt i tvivl om, hvorvidt de her piger og kvinder ser kroppen som deres ven?…det ligner billeder, hvor der bag facaden er foregået en hård kamp. Eller også er der brugt photoshop…
Er kroppen din ven eller din fjende? Og hvor er styrken, kan du mon klare en dag med job, børn og fritid?
Træning med kærlighed – hvorfor er det så svært?
Er du typen, der sulter dig selv for at få en slank krop? Der er også dem som byder sig selv en meget hård træning. Det kan være en træning, der gør ondt, giver skader, føles forkert og i det hele taget ikke gør noget godt for din krop. Er det noget, du kan genkende?
Er din træning, med andre ord, med fokus på en flot krop, koste hvad det vil og uanset skader, inkontinens, energi og pengepung? Eller træner du med fokus på øvelser, der er gode for den krop du har? Vi har alle hver især vores livshistorie. Det kan være en historie med børnefødsler, løbeskader, stress, hårdt fysisk arbejde og lignende. Det kan også være en historie med kronisk sygdom, som f.eks. diabetes, KOL og hjertesygdom. Er kroppen din ven eller din fjende?
Vores forskelligheder betyder, at vi alle bør træne med en individuel tilgang. Det er en træning, der tager højde for skavanker, f.eks. en nedsynkning af blæren og bækkensmerter. Med andre ord: En træning, der tager højde for hele din livshistorie og med de skrammer, kroppen har fået.
Er din krop din ven eller din fjende?
Træning med kærlighed betyder helt enkelt, at du lytter til din krop. At du stopper op og kikker dig godt for og undersøger dine muligheder, inden du beslutter dig for din træningsvej. Det betyder også, at du måske ikke følger mængden. Det er nemlig ikke sikkert at naboens træning også er god for dig. Det kan også betyde, at du skal lære at blive gode venner med dellerne på maven!
Er kroppen din ven eller din fjende? Vi er enige om, at ingen af os frivilligt tisser i bukserne. Der er heller ingen, som ønsker en nedsynkning af underlivet (POP), med smerter og ubehag som følgetilstande. Når det så er sagt, er der mange som ignorerer, og klør på med det de plejer, selvom de kan se og mærke, at det ikke hjælper. Måske forværres symptomerne ligefrem! Du skal finde frem til den træning, som opbygger dig og ikke nedbryder.
Er kroppen din ven eller din fjende?
Oplysning, oplysning og oplysning
En stor del træner i uvidenhed. De ved simpelthen ikke, hvad der er godt (eller dårligt) for den tilstand de har. Her ligger der et stort oplysningsarbejde gemt for sådan en som mig, der har speciale i kvinders ryg- & underliv. Der mangler simpelthen SÅ meget information, og det er altså ikke på FB, Pinterest eller Instagram at du nødvendigvis møder billeder af virkelige mennesker, med virkelige kroppe og et iøvrigt almindeligt liv. Du skal ihvertfald kikke på de sociale medier med kritiske øjne.
Er kroppen din ven eller din fjende? Lad os kigge nærmere på dit fokus.
Skal dit træning have et eftersyn?
Nu stikker jeg måske til dig: træner du med fokus på et vægttab, en flad mave, eller træner du med fokus på at føle dig stærk og fyldt med energi til din hverdag? De to verdener kan sagtens forenes, men det er langtfra alle, som er lige gode til at finde balancen. Er din krop din ven eller din fjende?
Når vi skal vælge en anden trænings vej end den vi kender, skal vi til at tænke os om. Vi skal måske betale lidt mere, for kvalitet og ekspertise koster. Du kan også have behov for at opsøge professionel hjælp. Målt på den længere sigt, er det en investering, som betaler sig. Du slipper i bedste fald for at have gener senere i livet, fordi du tog dig selv og din krop alvorligt på et tidligere tidspunkt.
Det kan være besværligt at lytte til sin krop, for pludselig stiller den dig til ansvar. Det er på mange måder meget nemmere at flyde med strømmen, at gøre det alle de andre gør. Eller at gøre det, man plejer at gøre. Det gør det ikke mere rigtigt, at alle andre vælger en bestemt vej. Populært sagt kan man sige, at mennesket er og bliver et flokdyr, hvilket kan forklare, hvorfor mange følger mængden, uden at tage stilling.
Når du begynder at lytte til din krop, kommer du måske også til at bryde med dit idealbillede af en krop. Du bliver ven med din krop! Du indser, at det ikke er realistisk at komme til at ligne photoshop-pigen i modebladet. Det kan være en hel befrielse at nå dertil, for du får mere nydelse ind i livet, mere plads til kagen, hyggen og det gode afslappede liv, hvor du giver dig selv lov til at flade ud i sofaen efter arbejde.
Yes, det er skønt – og dejligt at kunne nyde et glas rødvin uden den dårlige samvittighed!
Nydelse får kroppen til at slappe af, og der frigives positive hormoner, som styrker dit humør og dit velbefindende. At blive ven med din krop er en rigtig god investering, målt på energi, humør og pengepung.
Er kroppen din ven eller din fjende?