At tisse eller ikke tisse, er åbningsspørgsmålet til denne blog.
Stærkt inspireret af Prins Hamlets ord “To be, or not to be – that is the question.” Hvornår skal du tisse, og har du overhovedet en ægte trang? To pee or not to pee. At tisse er en kompliceret proces. Jeg skal undlade at nørde ned i de fysiologiske detaljer, men blot sige at det ikke er så enkelt, som det føles.
Skal du virkelig tisse nu, eller driver din blære gæk med dig?
To pee or not to pee. En nervøs blære er en blære, som trækker sig sammen i utide. Den kan ikke helt finde ud af, hvornår den er fyldt. Det kan betyde, at du mærker tissetrang kort tid efter dit sidste toiletbesøg. Måske skal du til at øve dig i at holde trangen lidt længere, inden du sætter dig. Især hvis der er gået under en time fra sidste vandladning. En nervøs blære er det samme som trang-inkontinens.
Spol din toiletfilm tilbage
To pee or not to pee. Hvornår sad du sidst og tissede? Og hånden på hjertet: lod du urinen løbe, uden at du pressede? Vi lever i en fortravlet verden, og det kan også gå ud over toiletbesøget. Vi giver ikke blæren den nødvendige tid til at blive tømt. Det betyder, at vi ofte anvender bugpres. Når bugpressen bruges for at skynde på blæren, reagerer den med at blive doven. Jo hyppigere vi bruger bugpres, jo mere doven bliver blæren. Den venter efterhånden med at trække sig sammen, da erfaringer har vist, at når den holder siesta, så kommer bugpressen og tager over.
Hvad er der galt med at bruge bugpres, når du tisser?
Blæren bliver doven og inaktiv, når bugpressen for ofte er i brug. Blæren bliver heller ikke tømt ordentligt. Den komplicerede proces, som en vandladning jo er, ødelægges over tid. Undgå derfor at trykke urinen ud. Giv dig selv god tid, og brug tissestunden til at trække vejret dybt. Det kan ligefrem være et afstressende punkt i din hverdag. En stund med låst dør, hvor du kan være lidt i fred. Nyd det, det må du godt. To pee or not to pee.
En stille og rolig vandladning beskytter også dit underliv, og du slipper for trælse tilstande som hæmorider og nedsynkning af underlivet.
Hjælp!! Jeg har lige tisset og skal allerede tisse igen. To pee or not to pee. Hvad gør jeg?
- blærebetændelse, få det afkræftet. Symptomet kan nemlig være hyppige vandladninger.
- Giv dig god tid på toilettet og når du tisser. Ingen brug af bugpres.
- Rejs dig op, når der ikke kommer mere urin. Sæt dig ned på toilettet igen, og mærk om der kommer mere urin. Gentag proceduren et par gange. Hermed sikrer du, at blæren er tom. En urolog kan også skanne din blære, så du sikrer dig, at du tømmer blæren 100%.
- Drik 1,5 – 2 liter væske dagligt. Hvis du er tørstig og tør i munden, bør du drikke mere. Undgå for meget kaffe og light-sodavand.
- Blæretræning. Træn din blære til at kunne rumme mere urin. Når trangen kommer, udsæt din vandladning 5-10 min. Blæren skal lære, at det er dig, som bestemmer. Indstil dig på, at blæretræning tager tid. Opdragelse tager måneder, også for blæren. Knib, når trangen opstår, det kan udsætte trangen for en stund.
- Hold øje med hyppigheden af dine vandladninger. Der går normalt mellem 2-3 timer mellem vandladninger.
- Vær tålmodig, og søg hjælp, hvis du er i tvivl og er fortvivlet.
- Hjælper ovenstående ikke, findes der medicin som kan få blæren til at slappe af. Tal med din læge om de forskellige præparater, som findes.
To pee or not to pee. Kroppen er vores samarbejdspartner, og det er vandladningen hermed også. Vi kan gøre meget for at hjælpe blæren godt på vej, men vi kan også gøre det modsatte og modarbejde de fine mekanismer.
Driver blæren gæk med dig? – to pee or not to pee – that is the question!