5 tegn på stramme hoftebøjere

In Hoftebøjer, Kvindeliv, Sprøde balder by adminLeave a Comment

5 tegn på stramme hoftebøjere

Stramme hoftebøjere og dovne balder

Når bøje-musklerne i hofterne (figur 1) bliver for stramme, vil det påvirke din kropsholdning, den måde du står og går på. Stramme hoftebøjere kan gøre det svært at rette kroppen op til neutral stilling (figur 2), fordi musklerne holder dit bækken fastlåst i et fremadrettet bækkenkip. Det øger dit lændesvaj med risiko for lændesmerter som følge, og med garanti for flade og dovne balder!

Du bruger dine hoftebøjere dagen lang. Når du rejser dig fra en stol, går en tur og løfter dit ben som på billedet.

Figur 1

En god kropsholdning giver energi til hele kroppen. Den stimulere dine muskler og bindevæv, dine knogler og dit nervesystem. En god kropsholdning sørger også for en fri vejrtrækning . På et mentalt plan vil du opleve øget energi.

Figur 2

Stramme kontra svækkede hoftebøjere

Det er ikke kun stramme hoftebøjere, der giver ballade. Din kropsholdning påvirkes også af svækkede hoftebøjere. Denne blog kommer til at handle om 5 tegn på stramme hoftebøjere.

Med en simpel test får du hurtigt klarhed og kan arbejde bevidst mod at bedre mobilitet, styrke og fleksibilitet i dit bækken.

5 tegn på stramme hoftebøjere:

  • Dårlig kropsholdning
  • Slap mave/forside
  • Slappe balder
  • Smerter i bækken og/eller lænd
  • Påvirket fordøjelse

Slap mave giver dårlig kropsholdning!

Det er nok de færreste som er klar over, at en god kropsholdning træner mavemusklerne. Nuvel, det kan lyde lidt for smart, men den er god nok.

Når din holdning er i balance, alignment, fungerer din muskulatur, dit bindevæv og dit nervesystem bedst og i et gensidigt samarbejde. Det i sig selv sætter krav til dine mavemuskler, de arbejder, og uden at du skænker det en tanke.

Er dine mavemuskler derimod svage, synker du sammen i overkroppen eller får en hængende kropsholdning. Det betyder at andre dele af kroppen kommer på overarbejde. Det kan f.eks. medfører knæ/ryg/nakke smerter.

Hønen eller ægget – hvad kom først ?

Dårlige vaner, hvor du har vænnet dig til at stå dårligt uden videre omtanke, vil også kunne indvirke på dine mavemusklers mulighed for at komme på banen og gøre det arbejde, de primært er sat i verden for at gøre. Det kan med tiden afkræfte de stærkeste mavemuskler.

Fra slappe balder til sprød numse

Når hoftebøjerne er stramme, og kroppen ikke har sin naturlige hoftebevægelighed, hæmmer det baldernes evne til at arbejde optimalt. Din balder bliver slappe! Stramme hoftebøjere forhindrer, at benet kan strækkes langt nok bagud, når du går, løber eller træner baldeøvelser.

Dette er årsagen til, at mange forgæves træner balder. Deres oplevelse er, at uanset hvilke baldeøvelser de træner, så ændres hverken styrken eller formen på bagdelen, til stor frustration.

Stærke balder ER meget vigtigt for hele din stabilitet, og bærer dig i alt hvad du gør. Balderne løfter dig fremad og skåner dit bækken (og underliv). Kvinder med stærke balder har ofte også en mere velfungerende bækkenbund.

Der er altså mange gode argumenter for at holde numsen stærk, hvor æstetikken ikke er det centrale.

I yogaens kriger 3 trænes balderne effektivt.

Psoas, den dybe hoftebøjere

Når hoftebøjeren m. psoas er på overarbejde kan det påvirke fordøjelsen. Psoasmusklens placering i bækkenet/underlivet gør den til en vigtig medspiller, når en god fordøjelse skal opretholdes. Er den for stram kan det f.eks. give mavesmerter når tarmen er fyldt.

Læs også: Psoas-smerter – når musklen er årsagen til ømhed i underlivet

5 tegn på stramme hoftebøjere

I vores hverdag bevæger vi os hyppigt med hofterne bøjede. Tænk f.eks. på hvor meget du sidder ned på en dag.  Det er sjældent vi får rettet hofterne helt ud og med tiden bliver vi stive og ufleksible. Det kan give stramme hoftebøjere.

Brug strækkene flere gange dagligt, og især efter en lang dag hvor du har siddet ofte og længe. Bliv i stillingen i 1-2 minutter og træk vejret stille og roligt imens. Efter lidt tid kan du muligvis bevæge dig lidt dybere ind i strækket.

3 gode hoftestræk

 

 

5 tegn på stramme hoftebøjere

Bloggen er skrevet for at give et billede af, hvor kompleks vores krop er. 

Skriv gerne og fortæl om dine erfaringer med at strække dine hoftemuskler, og hvordan det har påvirket din evne til at få styrket dine balder.

Læs mere på https://www.styrkditunderliv.dk

Leave a Comment