Hvorfor bruge tid og penge på et efterfødselstjek?
Og er det virkelig noget for mig?
Efterfødselstjek er en vigtig investering i dig selv, måske det vigtigste tilvalg efter en graviditet og fødsel. Kroppen har været igennem massive forandringer i 9 måneder, så forvent 9 måneder til at komme tilbage i form. Des hurtigere du får hjælp til at løse evt. problemer, jo hurtigere kommer du ovenpå og kan vende tilbage til den hverdag du kender og holder af.
Hvad sker der til et efterfødselstjek?
Vi spørger, lytter og undersøger, benytter 60-75 min. Din baby er selvfølgelig meget velkommen. Har du mulighed for pasning så tak ja.
Vi runder emner som din fødsel, amning og stillinger, løfte-og bærerteknikker. Men ofte også et tjek af lænd/bækken, skuldre, ryg, mave og bækkenbund. Vi kikker på arvæv efter kejsesnit og/eller bristninger, undersøger, og forklare hvorfor kroppen opføre sig anderledes og hvordan du skal tyde symptomerne. Det er et trygt rum at betro sig i. Vi rummer dig og det du ønsker hjælp til.
De fysiske symptomer skal ofte ses i lyset af din graviditet og fødsel. Men vi tager også udgangspunkt i hormonelle ændringer, søvnstatus, stressniveau, den mentale balance, fysiske form og ernæringstilstand. Konsultationen rundes af med en plan, hvor vi samler op på efterfødselstjekket. Det er en professionel vurdering af, hvordan du lettest kommer helt i mål. Nogen går fra et efterfødselstjek med et par øvelser, og behøver ikke komme igen. Andre kan havde glæde af et holdforløb og/eller opfølgende behandlinger. Nogen skal forbi egen læge og/eller supplere med kiropraktik eller osteopati.
Vi har gode erfaringer med at fange tilstande i opløbet ved et efterfødselstjek og før symptomerne går hen og bliver til et længerevarende problem. Det er en god ide at komme kort tid efter en fødsel og ikke vente 6 måneder. Det er naturligvis aldrig for sent med et efterfødselstjek, men jo hurtigere du får hjælp jo korter forløb (og billigere!).
Hvad får jeg hjælp til?
Behovet er bredt, og er en individuel vurdering. Ofte hjælper vi med at få løst dårlige løfteteknikker, som forårsager lændesmerter og/eller startet en målrettet bækkenbundtræning som fixer dryp-inkontinens. Det kan også være delte mavemuskler/svækket kropskerne og hvordan man starter en skånsom mavetræning så langvarige delte mavemuskler undgåes.
Efter et kejsersnit er mange i tvivl om, hvordan arret behandles. Nogen er sågar nervøse for at røre arret. Vi hjælper med at starte en behandling og bruger tid på at forklare hvorfor arret ser ud som det gør, og hvad du selv kan gøre.
En del kvinder har tyngdefornemmelse, som forværres når de løfter baby. Vi undersøger årsagen og kommer med et oplæg til behandling. Det kan handle om en svækket bækkenbund, og et behov for genoptræning. Det kan også skyldes en nedsynkning af underlivet. Uanset årsag er det vigtigt at kende årsagen, så du får hjælp til det rette problem.
Andre kan være kropsforskrækket efter en fødsel. De genkender ikke kroppen, og ignorer de signaler de har. Her hjælper vi med at forklare de kropslige forandringer, og få hovedet ned i kroppen og blive tryg i den nye krop.
Hvornår kan jeg komme til et efterfødselstjek?
Du er velkommen allerede 4 uger efter en almindelig fødsel, ca. 6 uger efter kejsersnit. Du behøver ikke have været til efterfødselskontrol hos praktiserende læge. Du må selvfølgelig gerne, men det er ikke nødvendigt.