Forstoppelse

In Forstoppelse - tarmproblemer by admin1 Comment

Mavepine, kvalme, træg mave, oppustet mave, kramper, diarre. Symptomer på forstoppelse kan være mange og varierende. Sundhed.dk skriver at 20% af befolkningen har forstoppelse. Måske er tallet i virkeligheden større, for er alle opmærksomme på at symptomerne, nævnt i indledningen, kan dække over forstoppelse? 

Når jeg rammes af forstoppelse, bliver min mave smertefuld og oppustet.  På min sommerferie i 2019 brugte jeg 6 dage på at få en normal mave og tarmfunktion tilbage efter en lang køretur til Korsika. Ak og ve…ikke det mest sexede når ferie outfittet var bikini ( og nu som”gravid” i 3. måned ;-)).


Førstehjælp ved forstoppelse

  1. Øg væskeindtaget
  2. Øg fiberindtaget + regelmæssige måltider
  3. Øg motionsmængden
  4. Tyktarmsmassage og bækkenbundstræning
  5. Toiletvaner, tidspunkt og siddestilling
  6. Afføringsmidler
  7. Tarmskylning

Hvis du har tendens til forstoppelse, skal du drikke rigeligt. Nogle oplever, at 2,5 liter dagligt hjælper, andre kan nøjes med Sundhedsstyrelsen anbefalinger på 1,5 liter væske dagligt. Det kan være en god ide at fordele væske over hele dagen for ikke at løbe på toilettet hele tiden.

Dit daglige fiberindtag er vigtigt. Generelt er det som udgangspunkt nok at spise varieret og fornuftigt til de tre hovedmåltider og tre mellemmåltider dagligt. Dog er der nogle mennesker som ikke tåler grov, ufordøjet kost, f.eks. fuldkornsrugbrød og mange rå grøntsager.

30 min. dagligt!


Motion op til de 30 min., som anbefales dagligt, har stor indflydelse på afføringen. Der er ikke bevis for, at yderligere motion hjælper på forstoppelse. Men hos nogen gør det, og det er en god ide at prøve, hvis ikke de 30 min. giver et resultat. Motion kan være en travetur, cykeltur til arbejde, svømning eller crossfit for at nævne nogle eksempler. Forstoppelse kan også hænge sammen med slappe eller overspændte bækkenbundsmuskler, som jeg kommer ind på herunder.

Tyktarmsmassage og bækkenbundsfunktion

Tyktarmsmassage stimulerer nerveforsyningen til tyktarmen. Det stimulerer tarmbevægelsen. Lær den simple teknik her på videoen https://youtu.be/CnF16rh8Vw0

Bækkenbunden skal være velfungerende for at kunne holde en god og intakt afføringsproces. Den skal både kunne holde på prutter og afføring men også give slip, når der er behov. Musklen kan være skadet efter fødsler, operationer og strålebehandlinger. Uanset årsag er det vigtigt at få genoprettet musklernes funktion, så udskillelses- og holdeprocessen kan foregå uden problemer. 

Hvis du er i tvivl om din bækkenbundsfunktion, er det en god ide at kontakte en specialiseret fysioterapeut, en GynObs-fysioterapeut, som er uddannet i at undersøge bækkenbunden. Læs også her:
 https://styrkditunderliv.dk/om-mig/

De kære toiletvaner

Det er også vigtigt at understøtte tarmen.Toiletvaner og -stillinger er vigtige faktorer, og generelt bør du gå på toilettet, når du mærker trang og ikke vente med at gå på toilettet til senere på dagen. Når du efterkommer trangen, skal du indtage den optimale siddestilling for udskillelse af afføring:



Støtte til fødderne, så knæ er højere end hofter (hvor hofterne bøjer). Du kan bruge yogablokke, toiletruller eller en lille skammel til fødderne. Læn dig fremover ( med lang lige ryg), SLIP maven
( så den tynger og buler ud). Du er nu klar til en aflevering 🙂

 Afføringsmidler – er det virkelig nødvendigt?

Afføringsmidler kan blive nødvendigt, hvis livsstilsændringerne ikke er nok. For at vide hvilket produkt der passer til din krop, er passagetiden vigtig at kende.


Hvorfor er passagetiden vigtig at kende før indkøb af afføringsmidler?

Når man har afføringsproblemer, er det vigtigt at vide om tarmpassagetiden er normal, forlænget eller hurtig. Det gør det nemmere at vælge det rigtige lægemiddel, som kan hjælpe din afføring på vej. Der findes flere typer afføringsmidler og de virker forskelligt. Det er INGEN skam at bruge afføringsmidler, og tarmen bliver ikke slap og sløv. Der er heller ingen beviser for, at tarmen bliver slap, selv af livslang brug af afføringsmiddel.

TEST:

En simpel teknik til at finde ud af, hvor lang passagetid man har, er ved at spise hele majskerner. Efterfølgende kikker du din afføring efter for majs og ser hvor lang passagetiden har været.

Eksempler på afføringsmidler og deres virkning:

Afføringsmidlerne, man kan få i håndkøb, opdeles i tre typer:

A) Bulk – Præparater som suger væske ind i afføringen og gør den mere fyldig og nemmere for tarmen at komme af med.

B) Osmotisk – (Peristaltikfremmende). Præparater som hjælper med at holde væske ude i tarmen, så afføringen bliver mere fyldig. Denne skal indtages via munden.

C) Smørende – Den tørre afføring bliver smurt og glider derfor lettere gennem tarmen. Denne gives i endetarmen.

Tarmskylning er også en mulighed, og var meget populært i USA i 80´erne. Der er flere tarmskyldningsmetoder, som bogen ” Fra ende til anden” kommer ind på (se nederst i nyhedsbrevet for reference).

Forstoppelse kan hos mange minimeres ved at følge ovenstående vejledning. Hvis du er i tvivl ellers symptomerne varer ved er det altid en god ide at involvere din praktiserende læge.

Forstoppelse er hyppigt og forbundet med meget ubehag. Ønsker du at læse mere om emnet kan jeg anbefale Gerd Johnsens bog “Fra ende til anden”.

Comments

  1. Hej
    Jeg faldt over jeres artiklen i min søgen på peristaltikfremmende øvelser.
    Og fandt lige en fejl i jeres artikel.
    I skriver
    B) Osmotisk – (Peristaltikfremmende).
    Men osmotisk virkende er ikke det samme som peristaltikfremmende. Det i efterfølgende beskriver er den osmotiske virkning af andre lægemidler.

    Peristaltikfremmende lægemidler virker ved at øge tarmenes bevægelser
    Jf. https://pro.medicin.dk/Laegemiddelgrupper/Grupper/21030#

    Midlerne virker direkte stimulerende på tarmmotorikken, hæmmende på salt- og vandabsorptionen i tarmen og fremmende på sekretionen i tarmen, så indholdet i tarmlumen øges.

    Mvh Signe

Leave a Comment