Du er på den anden side af din fødsel og kan ånde lettet op.
Det gik, som det skulle, eller gjorde det? Blev det den fødsel, du havde drømt om? En del fødsler ender i et kejsersnit. Det kan være planlagt eller være en akut beslutning. Uanset årsagen står mange mødre tilbage med en skuffelse. Barnet er sundt og raskt, men mor er ikke nødvendigvis glad.
Nogle føler skam over den manglende glæde. Humøret halter og værst af alt – kvinden forstår ikke nødvendigvis baggrunden for forvirringen og den manglende glæde. Mange gravide har et dybfølt ønske om en naturlig fødsel. Det kan ligge i kvindens natur, at vi ønsker en fødsel som arbejder med kroppens kræfter. En naturlig fødsel står for mange som det ultimative.
Kejsersnit er en god løsning, når en naturlig fødsel ikke er mulig. Er du en af de mange mødre, som står tilbage med en manglende glæde over din fødsel?
Det er også en fysisk udfordring, når din krop skal komme sig ovenpå en operation. Det gør ondt i operationsarret, og hverdagens gøremål kan være en stor udfordring. Det er f.eks. ikke smertefrit at amme, og det kan være smertefuldt at trille med barnevognen.
Hvordan har du det efter dit kejsersnit? Du havde måske slet ikke forestillet dig, at du fik brug for Mine 10 gode råd efter et kejsersnit.
Mine 10 gode råd efter kejsersnit
Mine 10 gode råd efter kejsersnit er en hjælp til dig, og jeg håber, at du kan bruge dem som en støtte. Du er ikke alene om dine bekymringer. Mange oplever det samme som dig.
Accept af at du fik et kejsersnit!
Accepter, at det endte med en operation. Du kan alligevel ikke ændre på det, som er sket.
Tal om din oplevelse
Det kan være en god ide at tale dine oplevelser igennem med en jordemoder eller evt. din læge. Det kan lette hjertet og arbejde dig hen imod en accept af dit forløb.
Tænk positivt
Glæd dig over dit velskabte barn og vær taknemmelig. Bemærk de små positive ting i hverdagen. Det er en simpel teknik, og det hjælper.
Av det gør ondt
De første uger efter kejsersnittet gør det frygtelig ondt i operationsarret. Brug en blød pude til støtte af din mave, når du ammer, rejser dig fra en stol og når du skal af med afføring.
Brug albueteknik, når du skal fra liggende stilling og op at sidde. Det er teknikken hvor du ruller om på siden først, inden du skubber dig op at sidde med albuen. Teknikker skåner mavemusklerne og hermed operationssåret.
Træk vejret i dybden
Træk vejret, også ned i dybden. Gør det gradvist og stille og roligt. Det kræver lidt tilvænning i starten. Det kan gøre lidt ondt, men der sker ikke noget ved at maven bevæger sig ind og ud omkring såret. Det er med til at forbinde dig mentalt og kropsligt til området. Hvis du udelukkende trækker vejret overfladisk, hvor det kun er brystkassen som bevæger sig, kan du ende med en lungebetændelse. Det øger også spændingen i kroppens muskler. Det kan du få flere smerter af.
Brug gyngestol
En gyngestol får tarmene til at slappe af og bevæger dem igennem, så den smertefulde passage af luft kan foregå med mindre ubehag.
Undgå hård mave
Hold gang i maven. Brug gerne præparatet Husk, hvis du ikke kommer på toilettet dagligt. Du kan også spise en håndfuld svesker, og drikke godt med vand.
Arvævs-massage
Når dit sår er helet, og der er gået ca. 3-4 uger bør du begynde på arvævs-massage. Brug et par fingre på hver hånd til at trække let i arret i hver sin retning. Start med forsigtige træk. Få evt. hjælp fra en fysioterapeut. Hvis du har følesforstyrrelser, og ikke kan mærke kontakten til området bør du alligevel arbejde blidt med området rundt om arret. Det er helt normalt at huden kan føles lidt død i starten. Det er også normalt at den fornemmelse kan vare op til 12 måneder. Du skal ikke være nervøs eller bange. Start evt. med blide berøringer, så du tilvænnes den anderledes fornemmelse. Det er okay at det ikke føles som det plejer. Benyt evt. en lille boldt mellem hud og hånd, som du triller med hen over området. Senere kan du gnide let på huden med en neglebørste. Gør det gerne flere gange dagligt.
Stimuleringen fremme kontakten, og hjælper dig med at genfinde og acceptere den nye og anderledes fornemmelse.
Blide kropsbevægelse, som strækker forsiden og området omkring arret.
Motion
Hold dig igang. Bevægelse er godt for mange ting. Du bør gå en lille tur flere gange dagligt. Det stimulerer kroppen og fremmer helingen. Det er også godt for sjælen.
Det strammer under foden
Det er ikke ualmindeligt at opleve ubehag langt væk fra arret. F.eks. kan stramning i foden stamme fra kejsersnittet. Føler du dig utryg og i tvivl om dine symptomer, kan du kontakte en GynObs fysioterapeut med speciale i arvævs-massage. Den rette behandling kan lette dig og give dig en bedre hverdag.
Søg hjælp
Føler du dig ængstelig og utryg? Kontakt din læge eller en GynObs fysioterapeut.
Dette var mine 10 bedste råd efter et kejsersnit. Håber du får glæde af dem og skriv gerne til mig om dine personlige erfaringer.