Kejsersnit

Mine 10 gode råd efter kejsersnit

In Arvæv i underlivet, Kejsersnit by adminLeave a Comment

Du er på den anden side af din fødsel og kan ånde lettet op.

Det gik, som det skulle, eller gjorde det? Blev det den fødsel, du havde drømt om? En del fødsler ender i et kejsersnit. Det kan være planlagt eller være en akut beslutning. Uanset årsagen står mange mødre tilbage med en skuffelse. Barnet er sundt og raskt, men mor er ikke nødvendigvis glad.

Nogle føler skam over den manglende glæde. Humøret halter og værst af alt – kvinden forstår ikke nødvendigvis baggrunden for forvirringen og den manglende glæde. Mange gravide har et dybfølt ønske om en naturlig fødsel. Det kan ligge i kvindens natur, at vi ønsker en fødsel som arbejder med kroppens kræfter. En naturlig fødsel står for mange som det ultimative.

Kejsersnit er en god løsning, når en naturlig fødsel ikke er mulig. Er du en af de mange mødre, som står tilbage med en manglende glæde over din fødsel?

Det er også en fysisk udfordring, når din krop skal komme sig ovenpå en operation. Det gør ondt i operationsarret, og hverdagens gøremål kan være en stor udfordring. Det er f.eks. ikke smertefrit at amme, og det kan være smertefuldt at trille med barnevognen.

Hvordan har du det efter dit kejsersnit? Du havde måske slet ikke forestillet dig, at du fik brug for Mine 10 gode råd efter et kejsersnit.

Mine 10 gode råd efter kejsersnit

 Mine 10 gode råd efter kejsersnit er en hjælp til dig, og jeg håber, at du kan bruge dem som en støtte. Du er ikke alene om dine bekymringer. Mange oplever det samme som dig.

Accept af at du fik et kejsersnit!

Accepter, at det endte med en operation. Du kan alligevel ikke ændre på det, som er sket.

Tal om din oplevelse

Det kan være en god ide at tale dine oplevelser igennem med en jordemoder eller evt. din læge. Det kan lette hjertet og arbejde dig hen imod en accept af dit forløb.

Tænk positivt

Glæd dig over dit velskabte barn og vær taknemmelig. Bemærk de små positive ting i hverdagen. Det er en simpel teknik, og det hjælper.

Av det gør ondt

De første uger efter kejsersnittet gør det frygtelig ondt i operationsarret. Brug en blød pude til støtte af din mave, når du ammer, rejser dig fra en stol og når du skal af med afføring.

Brug albueteknik, når du skal fra liggende stilling og op at sidde.

Brug gyngestol

En gyngestol får tarmene til at slappe af og bevæger dem igennem, så den smertefulde passage af luft kan foregå med mindre ubehag.

Undgå hård mave

Hold gang i maven. Brug gerne præparatet Husk, hvis du ikke kommer på toilettet dagligt.

 Arvævs-massage

Når dit sår er helet, og der er gået ca. 3-4 uger bør du begynde på arvævs-massage. Brug et par fingre på hver hånd til at trække let i arret i hver sin retning. Start med forsigtige træk. Få evt. hjælp fra en fysioterapeut.

Motion

Hold dig igang. Bevægelse er godt for mange ting. Du bør gå en lille tur flere gange dagligt. Det stimulerer kroppen og fremmer helingen.

Det strammer under foden

Det er ikke ualmindeligt at opleve ubehag langt væk fra arret. F.eks. kan stramning i foden stamme fra kejsersnittet. Føler du dig utryg og i tvivl om dine symptomer, kan du kontakte en GynObs fysioterapeut med speciale i arvævs-massage. Den rette behandling kan lette dig og give dig en bedre hverdag.

Søg hjælp

Føler du dig ængstelig og utryg? Kontakt din læge eller en GynObs fysioterapeut.

Dette var mine 10 bedste råd efter et kejsersnit. Håber du får glæde af dem og skriv gerne til mig om dine personlige erfaringer.

Leave a Comment